Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Δυστυχώς ψάχνουν ψύλλους στ'άχυρα: Η αλήθεια για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι μπροστά στα μάτια μας

Γράφτηκαν πολλά, αλλά η εξήγηση είναι μία

30 Απριλίου 2024 09:44
Δυστυχώς ψάχνουν ψύλλους στ'άχυρα: Η αλήθεια για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι μπροστά στα μάτια μας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της παγκόσμιας ιστορίας και η ανεύρεσή του αποτελεί ένα πραγματικό θρίλερ ανα τους αιώνες.

Με την ευκαιρία, δείτε τα 6 στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στη Βεργίνα.

Υπάρχει; Δεν υπάρχει; Μήπως έχει ανακαλυφθεί αλλά έχει αποσιωπηθεί; Τα ερωτήματα και τα σενάρια είναι πολλά για το σημείο ταφής του σπουδαίου Μακεδόνα στρατηλάτη.

Έχουν ακουστεί ποικίλες απόψεις και πολλές από αυτές έχουν δώσει και πειστικές εξηγήσεις. Ποιά είναι όμως η αλήθεια για το μεγαλύτερο μυστήριο της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας;

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου καταστράφηκε

Μπορεί να μην αποτελεί «απτή» απόδειξη, ωστόσο το σενάριο αυτό μοιάζει να έχει περισσότερο στέρεες βάσεις παρά σαθρές όσον αφορά τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δυστυχώς ψάχνουν ψύλλους στ'άχυρα: Η αλήθεια για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι μπροστά στα μάτια μας

Μετά το θάνατό του το 323 π.Χ. το σώμα του Αλέξανδρου παρέμεινε για δύο χρόνια στη Βαβυλώνα και μετά την πάροδο αυτής της περιόδου ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι για την επιστροφή στην Ελλάδα προκειμένου να ταφεί στη Μακεδονία.

Είναι παγκοίνως αποδεκτό πως ο κυβερνήτης της Αιγύπτου Πτολεμαίος παρενέβη και απέσπασε την σωρό ενώ βρισκόταν σε πορεία προς τη Μακεδονία και- όπως είδαμε και πιο πάνω- υπάρχουν μαρτυρίες πως τουλάχιστον μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. ο τάφος του ήταν εκεί.

Δεδομένων των χριστιανικών διωγμών που ακολούθησαν και την «περιβόητη» καταστροφή των παγανιστικών μνημείων, το σενάριο να καταστράφηκε ο τάφος όσο βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστικό.

Μην ξεχνάμε πως εκείνη τη περίοδο (μιλάμε για χιλιάδες χρόνια πριν) οι μετακινήσεις διαρκούσαν μήνες έως και χρόνια και ήταν εξαιρετικά «επισφαλείς», οπότε…

Οπότε παρά το γεγονός πως η ιστορία έχει τον τρόπο της να κρατάει τα θελκτικά της μυστικά και η αέναη αναζήτηση του τάφου του Έλληνα Βασιλιά δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ, αν επικρατήσει η λογική έναντι της καρδιάς, η Αλεξάνδρεια μοιάζει ως η ιδανική (ίσως και η μόνη) επιλογή.

Το πέπλο του μυστηρίου για τον- Έλληνα μεν, οικουμενικής αποδοχής δε- Μέγα Αλέξανδρο μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει να υφίσταται κι αυτό είναι, προφανέστατα, το σωστό.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share