Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

3 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα Δευτέρα (10/1)

Με αυτές τις παραστάσεις ξεκινά η θεατρική εβδομάδα!

10 Ιανουαρίου 2022 11:24
3 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα Δευτέρα (10/1)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άλλη μία θεατρική εβδομάδα ξεκινά με ποικιλία παραστάσεων για όλα τα γούστα! Ποιά θέατρα ανεβάζουν αυλαία αυτή τη Δευτέρα (10/1);

1. "Frankie & Johnny" του Terrence McNally σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλάκου στο Θέατρο Τ

θέατρο

Το δημοφιλές έργο του βραβευμένου Terrence McNally, “Frankie & Johnny”, ανεβαίνει στο Θέατρο Τ από την εταιρία θεάτρου Monks, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλάκου.

Το έργο “Frankie & Johnny”, που έχει μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο, με τους Al Pacino και Michelle Pfeiffer, είναι μια ρομαντική κωμωδία με καταιγιστικό ρυθμό, που μιλά για το ρίσκο του έρωτα και τη λυτρωτική δύναμη της αγάπης.

Μια νύχτα, σε ένα μικρό διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, τα σώματα δύο ανθρώπων ενώνονται, αναζητώντας καταφύγιο για τις πληγωμένες ψυχές τους. Αυτή τη νύχτα, η σερβιτόρα Frankie, θύμα ενδοοικογενειακής βίας στο παρελθόν, και ο «Ιππότης της Κουζίνας» Johnny, πρώην αλκοολικός και αποτυχημένος οικογενειάρχης, έχουν μία και μοναδική ευκαιρία: να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να κάνουν μία νέα αρχή μαζί. Θα πάρουν το ρίσκο;

Γραμμένο σε μία περίοδο που ο Terrence McNally είχε πειστεί ότι δεν θα ξαναζούσε τον έρωτα, η Frankie και ο Johnny κλείνουν πονηρά το μάτι στον δημιουργό τους, μεταφέροντας ένα μήνυμα γεμάτο ελπίδα: ποτέ δεν είναι αργά για να ειπωθούν οι λέξεις που έχουν τη δύναμη να φέρουν δυο ανθρώπους κοντά.

Συντελεστές

Μετάφραση: Χρύσα Γούτου
Σκηνοθεσία – Επιμέλεια μετάφρασης: Γιώργος Μιχαλάκος
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Δρόσου
Μουσική: Αναστασία Γιαμούζη
Επιμέλεια κίνησης: Δημήτρης Γαλανάκης
Φωτισμοί: Ελένη Ντάγκα
Φωτογραφίες: Ανθούλα Αηδώνη
Σχεδιασμός αφίσας/προγράμματος: Ανθούλα Αηδώνη, Νίκος Χίτζιος
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: Εταιρία Θεάτρου Monks

Επί σκηνής
Ιωάννης Καμπούρης
Χρύσα Γούτου

Μουσικοί επί σκηνής
Αναστασία Γιαμούζη
Γιώργος Καλλιφατίφης

Διάρκεια: 80’

2. "Cavewoman" με την Κατερίνα Ζαρίφη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

ζαριφη

Ο ξεκαρδιστικός μονόλογος «Cavewoman» της Έμμα Πίρσον παρουσιάζεται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.

Πώς γίνεται ένας άντρας και μία γυναίκα, δύο εντελώς διαφορετικά όντα, να επιβιώνουν μαζί στο ίδιο σύμπαν, στο ίδιο ηλιακό σύστημα, στον ίδιο πλανήτη, στο ίδιο ημισφαίριο, στην ίδια χώρα, στην ίδια γειτονιά, στο ίδιο σπίτι και να μοιράζονται ΤΟ ΙΔΙΟ μπάνιο;

Δέκα χρόνια γάμου, δύο παιδιά, δουλειά, νοικοκυριό, ένα σκυλί, το σώμα της που αλλάζει, το σώμα του που αλλάζει, οι διαρκώς αποτυχημένες δίαιτες, το σεξ στον έγγαμο βίο. Αυτά κι άλλα πολλά από τα μεγάλα-μικρά προβλήματα μιας συνηθισμένης καθημερινότητας έρχεται να μας εξομολογηθεί η ηρωίδα του έργου και να καταθέσει επί σκηνής τη δική της σαρωτική εκδοχή για τη θεότρελη και ταυτόχρονα αδιάκοπη εις τους αιώνες πάλη των δυο φύλων στην οποία όμως ταυτόχρονα εμπεριέχεται το μεγαλείο της αγάπης.

Και όπως μας λέει η ίδια, «είμαστε δύο προβληματικά όντα που ενώνονται για να φτιάξουν ένα τέλειο ατελές σύνολο. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να χαρώ που δεν θα καταφέρω ποτέ να είμαι τέλεια;». H Έμμα Πίρσον – συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρική παραγωγός από τη Νότια Αφρική εμπνέεται το «Cavewoman» ως τη γυναικεία απάντηση στο «Defending the Caveman» του Ρομπ Μπέκερ.

Το «Cavewoman» είναι ένας απολαυστικός μονόλογος με στοιχεία stand-up comedy ο οποίος με καταιγιστικό χιούμορ, αδυσώπητες ατάκες αλλά συνάμα τρυφερότητα και μελαγχολία σαρκάζει τα κουσούρια και τις ιδιαιτερότητες στη συνύπαρξη αντρών και γυναικών και μας υπενθυμίζει ότι πολλές φορές όσα μας ξεχωρίζουν από το άλλο φύλο είναι τελικά κι εκείνα που μας συμπληρώνουν!

Συντελεστές

Μετάφραση-απόδοση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά – κοστούμια: Έβελυν Σιούπη – Συνεργάτης: Πάνος Απέργης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παντζής
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Κωνσταντινίδης
Φωτογραφίες – Art Work: Gridfox
Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: Μαργαρίτα Δρούτσα
Διεύθυνση και οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Ξηρογιάννης
Παραγωγή: Από Μηχανής Θέατρο
Στο ρόλο της «Μεγάλης θεάς του είναι» και των ρόλων που ακούγονται στην παράσταση ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντινίδης.

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλλειμα)

3. O Αρίστος, του Γιώργου Παπαγεωργίου επιστρέφει στο θέατρο Αυλαία

κομνηνού

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του Δεκεμβρίου, ο “Αρίστος” του Γιώργου Παπαγεωργίου, με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου, επιστρέφει στο θέατρο Αυλαία.

Μία παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη “Ο Γύρος του Θανάτου”

Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του Αρίστου.

Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια – οι δύο έρωτες του, ερμηνευμένοι επί σκηνής από τρεις ηθοποιούς.

Οι ερμηνευτές ζωντανεύουν μια ιστορία που μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές πλευρές του λιμανιού, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξίδικα της παλιάς Θεσσαλονίκης, σε ένα σκηνικό χρόνο που φτάνει μέχρι το 1960 όταν γίνεται είκοσι χρονών ο βασικός ήρωας, στον οποίο όλοι αναφέρονται, που είναι ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο φερόμενος ως «Δράκος του Σέϊχ σου», τον οποίο ο τύπος του 1963 (Ελληνικός Βορράς) τον αποκαλούσε «νεαρό ανώμαλο». Το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης. Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν «Μανούλα μου, είμαι αθώος».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Δούσος
Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Δούσος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Σκηνογραφική/Ενδυματολογική επιμέλεια: Κατερίνα Αριανούτσου
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου

Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Λεάκος, Ιωάννης Αθανασόπουλος

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share