Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Τιτανικός - Δύο ρομποτικά βαθυσκάφη σαρώνουν τον βυθό: Πρώτο στίγμα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ - «Οι ήχοι που ακούστηκαν ήταν θόρυβοι του...» (video)

Ένας ολόκληρος... στόλος πάνω από το ναυάγιο του Τιτανικού!

22 Ιουνίου 2023 17:19
Τιτανικός - Δύο ρομποτικά βαθυσκάφη σαρώνουν τον βυθό: Πρώτο στίγμα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ - «Οι ήχοι που ακούστηκαν ήταν θόρυβοι του...» (video)
Από Κυριάκος Μελλίδης

Με δύο ρομποτικά βαθυσκάφη συνεχίζεται η δραματική αναζήτηση του υποβρυχίου και των επιβαινόντων του στα βάθη του Ατλαντικού, στο ναυάγιο του Τιτανικού, ενώ το οξυγόνο στο σκάφος ενδέχεται να έχει ήδη εξαντληθεί.

Ο κόσμος προσεύχεται τώρα για ένα «θαύμα», αφού η αμερικανική ακτοφυλακή προέβλεψε ότι η ζωτικής σημασίας παροχή οξυγόνου θα σταματούσε στις 14.08 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Από τα βάθη του Ατλαντικού, σόναρ κατέγραψαν θορύβους ανά 30 λεπτά τις προηγούμενες ημέρες, με πολλούς να εικάζουν ότι προέρχονταν από το υποβρύχιο. Κάποιοι δεν απέκλεισαν ότι θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι οι αγνοούμενοι επιβαίνοντες του υποβρυχίου που προσπαθούσαν να κάνουν θόρυβο και να γίνουν ανιχνεύσιμοι από τα σόναρ. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο ήχος δεν προερχόταν από το υποβρύχιο, αλλά από τον ωκεανό.

Δείτε επίσης: Οι «5» του Titan: Ώρα μηδέν για τους Στόκτον Ρας, Χάμις Χάρντινγκ, Πωλ-Ανρί Ναρζολέ, Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταγούντ - Ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο που "χάθηκαν" βουτώντας για τον Τιτανικό

Το οξυγόνο ενδεχομένως να έχει εξαντληθεί, αλλά οι ελπίδες δεν σβήνουν

Παρά τους φόβους ότι τα αποθέματα οξυγόνου τους έχουν εξαντληθεί, υπάρχει ακόμα ελπίδα για τη διάσωση των πέντε. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των 96 ωρών παροχής οξυγόνου είναι μια ασαφής εκτίμηση και θα μπορούσε να παραταθεί εάν οι επιβαίνοντες στο πλοίο έχουν λάβει μέτρα για τη διατήρηση του αναπνεύσιμου αέρα, όπως το να ξαπλώνουν ακίνητοι ή ακόμη και να κοιμούνται.

Ο Guillermo Sohnlein ίδρυσε την OceanGate μαζί με τον κ. Rush το 2009 και πιστεύει ότι το παράθυρο για την ανεύρεσή τους θα μπορούσε να ξεπεράσει την πρόβλεψη της αμερικανικής ακτοφυλακής. Ο ίδιος δήλωσε: «Σήμερα θα είναι μια κρίσιμη ημέρα σε αυτή την αποστολή έρευνας και διάσωσης, καθώς τα αποθέματα υποστήριξης της ζωής του υποβρυχίου αρχίζουν να εξαντλούνται. Είμαι βέβαιος ότι ο Στόκτον και το υπόλοιπο πλήρωμα έχουν συνειδητοποιήσει εδώ και μέρες ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν για να εξασφαλίσουν τη διάσωσή τους είναι να παρατείνουν τα όρια αυτών των προμηθειών χαλαρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο. Πιστεύω ακράδαντα ότι το διαθέσιμο χρονικό περιθώριο για τη διάσωσή τους είναι μεγαλύτερο από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι. Συνεχίζω να ελπίζω για τον φίλο μου και το υπόλοιπο πλήρωμα».

Ενας ολόκληρος... στόλος πάνω από το ναυάγιο του Τιτανικού ψάχνει το χαμένο υποβρύχιο

Το Titan έχασε την επικοινωνία την Κυριακή, ενώ βρισκόταν περίπου 435 μίλια νότια του St John's κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προς τον Τιτανικό στα ανοικτά των ακτών του Καναδά. Το τελευταίο στίγμα της συσκευής εντοπισμού του ακούστηκε το απόγευμα της Κυριακής - ακριβώς πάνω από το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου.

Πάνω από τον Τιτανικό βρίσκεται ένας στολίσκος από τουλάχιστον δέκα πλοία, δύο ρομποτικά υποβρύχια και αρκετά αεροσκάφη που σαρώνουν τον Ατλαντικό για οποιοδήποτε σημάδι του Τιτάνα, καθώς το σόναρ συνεχίζει να καταγράφει έναν κρότο από τα βάθη του ωκεανού. Οι ειδικοί σε θέματα ναυτιλίας Marine Traffic μοιράστηκαν ένα animation με τα πλοία που έχουν σπεύσει στη ζώνη αναζήτησης.

Το μητρικό πλοίο του Τιτάνα, το Polar Prince, ερευνά την περιοχή από την Κυριακή και κάνει ζιγκ-ζαγκ ή με την ελπίδα ότι θα εμφανιστεί στην επιφάνεια ή θα έρθει ξανά σε επαφή μετά τη διακοπή των επικοινωνιών πριν από 72 και πλέον ώρες.

Ψάχνουν στο βυθό για το υποβρύχιο τα δύο ρομποτικά βαθυσκάφη

Παρότι το οξυγόνο ενδεχομένως να έχει τελειώσει στο υποβρύχιο Τιτάνας οι έρευνες συνεχίζονται αμείωτες και μάλιστα, την ώρα σχεδόν που υπολογιζόταν ότι τα αποθέματα οξυγόνου θα εξαντλούνταν, δύο ρομποτικά βαθυσκάφη, ένα καναδικό και ένα γαλλικό έκαναν την δύσκολη κατάδυση.

Το καναδικό βρίσκεται ήδη στο βυθό και ψάχνει, ενώ το γαλλικό, το ρομποτικό βαθυσκάφος Victor έχει ξεκινήσει την κατάδυσή του στα 12.500 πόδια. «Το καναδικό σκάφος Horizon Arctic έχει αναπτύξει ένα ROV που έφτασε στον πυθμένα της θάλασσας και άρχισε την έρευνα για το χαμένο υποβρύχιο», δήλωσε εκπρόσωπος.

«Οι ήχοι που ακούστηκαν ήταν θόρυβοι του ωκεανού»: Η αρχική ανάλυση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, ελπίζοντας για ένα θαύμα, ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μιλώντας στο Sky News καταρρίπτει κάθε ελπίδα.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό μέσο, σύμφωνα με την αρχική ανάλυση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, οι ήχοι που εντοπίστηκαν δημιουργήθηκαν από «θόρυβο του ωκεανού».

Οι ήχοι που εντοπίστηκαν από καναδικό αεροσκάφος την Τετάρτη ήταν πιθανότατα «θόρυβοι από τον πυθμένα του ωκεανού», είπε, προσθέτοντας ότι διεξάγονται περαιτέρω αναλύσεις. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να αναζητά όλες τις «διαθέσιμες πληροφορίες» σχετικά με τους υποβρύχιους ήχους που εντοπίστηκαν, είπε.

«Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι ότι συνεχίσαμε την έρευνα στις περιοχές όπου ανιχνεύθηκε ο θόρυβος με τα ROV που διαθέτουμε από τη στιγμή της ανίχνευσης, οπότε δεν περιμένουμε αυτή την ανάλυση για να αναλάβουμε δράση», τόνισε. Την ίδια ώρα, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ συνεχίζει την έρευνα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συνδράμει με δικές του δυνάμεις.

Ο υποναύαρχος ερωτηθείς για το οξυγόνο αρκέστηκε να πει: «Συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε τους επιβαίνοντες και τις οικογένειές τους, καθώς προχωράμε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Έχουμε επίγνωση του χρόνου και έχουμε συνυπολογίσει πολλά δεδομένα και πληροφορίες».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share