Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Ιράν: Άλλοι θρηνούν κι άλλοι πανηγυρίζουν για τον θάνατο του προέδρου Ραϊσί - Ευθύνεται για χιλιάδες εκτελέσεις

Από τη μία, χιλιάδες μαυροφορεμένες γυναίκες θρηνούν για τον θάνατο του προέδρου και από την άλλη, δεκάδες άλλοι δεν κρύβουν τη χαρά τους για το τέλος του πρώην εισαγγελέα που ευθύνεται για χιλιάδες εκτελέσεις

21 Μαΐου 2024 11:06
Ιράν: Άλλοι θρηνούν κι άλλοι πανηγυρίζουν για τον θάνατο του προέδρου Ραϊσί - Ευθύνεται για χιλιάδες εκτελέσεις
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Η λέξη "κλαυσίγελος" περιγράφει απόλυτα την παρούσα κατάσταση στο Ιράν. Από τη μια πλευρά, χιλιάδες μαυροφορεμένες γυναίκες θρηνούν τον θάνατο του προέδρου της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Από την άλλη, δεκάδες άνθρωποι δεν κρύβουν τη χαρά τους για το τέλος του πρώην εισαγγελέα, ο οποίος ευθύνεται για χιλιάδες εκτελέσεις, φτάνοντας στο σημείο να εκτοξεύουν βεγγαλικά στην Τεχεράνη το προηγούμενο βράδυ! Αυτή η κατάσταση δείχνει το κλίμα πόλωσης που επικρατεί ενόψει των εκλογών της 28ης Ιουνίου στο Ιράν.

Για την τελετή της κηδείας του Ραϊσί, η οποία αναμένεται μεγαλοπρεπής, σήμερα, ετοιμάζονται εικόνες που… σκηνοθετικά θυμίζουν αυτές που είχαμε δει στην κηδεία του ανώτατου ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, με πολίτες που «αυθόρμητα» οδύρονται μπροστά στις κάμερες και στους δρόμους.

Αυτό βέβαια είναι η μία πλευρά. Η άλλη, είναι της μεγάλης μερίδας των 88 εκατομμυρίων Ιρανών που δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους για τον θάνατο του βαθιά αντιδημοφιλή και ιδιαίτερα σκληρού με τους αντιφρονούντες Ραϊσί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «πλημμύρισαν» με ειρωνικά σχόλια και φωτογραφίες του Ραϊσί δίπλα σε φωτογραφίες κρεμασμένων πολιτικών κρατουμένων- άλλωστε ο Ραϊσί ήταν υπεύθυνος για τις εκτελέσεις τους τη δεκαετία του ’80.

Πολλοί, μάλιστα υπενθύμιζαν ότι το παρατσούκλι του Ραϊσί ήταν «χασάπης της Τεχεράνης» και έλεγαν σαρκαστικά ότι ενδεχομένως το καθεστώς θα πρέπει να αλλάξει την απόφασή του για εθνικό πένθος και να τη μετατρέψει σε τριήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας για να κρύψει την αγαλλίαση και τους πανηγυρισμούς.

Τα βίντεο με Ιρανούς να ρίχνουν πυροτεχνήματα στην είδηση του θανάτου του Ραϊσί, ή να χορεύουν με ιρανικές σημαίες έξω από τις πρεσβείες των χωρών τους στο εξωτερικό, εξοργίζουν τους πιστούς του καθεστώτος. Απειλές και ύβρεις εκτοξεύονται, ενώ οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας ξεκαθάρισαν χθες ότι όσοι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις χαράς (γιατί προγραμματίζονταν και τέτοιες) θα διώκονται ποινικά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share