Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024

Καιρικό «ντελίριο» από Χριστίνα Σούζη: «Φεύγουν οι βοριάδες, συνεχίζονται οι βροχές στα...»

Τι αναφέρει η μετεωρολόγος;

20 Σεπτεμβρίου 2023 10:21
Καιρικό «ντελίριο» από Χριστίνα Σούζη: «Φεύγουν οι βοριάδες, συνεχίζονται οι βροχές στα...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρικό «ντελίριο» θα μπορούσαμε να πούμε ότι έρχεται μετά την πρόγνωση της Χριστίνας Σούζη. Σύμφωνα με την μετεωρολόγο οι βοριάδες φεύγουν, ωστόσο οι βροχές συνεχίζονται.

Ο καιρός γενικά θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις, ενώ οι ισχυροί άνεμοι θα υποχωρήσουν. Με την ευκαιρία, δείτε την πρόβλεψη του καιρού από τα Μερομήνια.

Δείτε το βίντεο

Καιρικός «εφιάλτης» με πρόγνωση για νέα κακοκαιρία... μικρού Daniel στη Θεσσαλία (χάρτες)

Νέος συναγερμός για κακοκαιρία στη Θεσσαλία με υψηλά βροχής φαίνεται να έρχεται τις επόμενες ημέρες, στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές του Οκτωβρίου. Η εκτίμηση προέρχεται από τα μετεωρολογία δεδομένα του μακροπρόθεσμου Αμερικανικού μοντέλου καιρού GFS, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι, πάντως, σημειώνουν ότι πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία και δεν είναι ακόμη τίποτα δεδομένο.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα της Τρίτης (19/9) του μακροπρόθεσμου Αμερικανικού μοντέλου καιρού GFS, τα νέα δείχνουν δυσάρεστα για τη Θεσσαλία. Η πρόγνωση θέλει ως από 187 mm υετού (βροχής) αναμένεται να δεχτεί η περιοχή της Θεσσαλίας, κυρίως στα τέλη του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Η πρόγνωση φέρει την πιθανότητα δημιουργίας Μεσογειακού Κυκλώνα ο οποίος θα επηρεάσει και τη χώρα μας στις 29 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, είχαμε «κρότο» από τον Τάσο Αρνιακό - «Ο Σεπτέμβρης θα φύγει με θερμοκρασίες που...» (video)

Δείτε τους χάρτες:

Νέα κακοκαιρία πάνω από τη Θεσσαλία

Νέα κακοκαιρία πάνω από τη Θεσσαλία

Νέα κακοκαιρία πάνω από τη Θεσσαλία

Νέα κακοκαιρία πάνω από τη Θεσσαλία

SOS από διεθνή μετεωρολογική μελέτη: Πιο συχνά τα φαινόμενα τύπου Daniel στην Ελλάδα

Στην κεντρική Ελλάδα, όπου σημειώθηκαν οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις και σημειώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές, φαινόμενα τύπου κακοκαιρίας Daniel είναι λιγότερο πιθανό και αναμένεται να εμφανίζεται μόνο μία φορά κάθε 80-100 χρόνια, που ισοδυναμεί με πιθανότητα 1-1,25% να συμβαίνει κάθε χρόνο. Αυτό κατέδειξε η ταχεία ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα κλιματικών επιστημόνων από την ομάδα World Weather Attribution.

Η κλιματική αλλαγή και άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες επιδείνωσαν τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Λιβύη και την Ελλάδα. Η ανθρωπογενής υπερθέρμανση συνέβαλε ώστε οι έντονες βροχοπτώσεις να είναι έως και 10 φορές πιο πιθανές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία και έως και 50 φορές πιο πιθανές στη Λιβύη, ενώ παράγοντες όπως οι κατασκευές σε πεδιάδες με μεγάλο πλημμυρικό κίνδυνο, η κακή συντήρηση των φραγμάτων και άλλοι τοπικοί παράγοντες συνετέλεσαν ώστε οι βροχοπτώσεις να μετατρέψουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Οι έντονες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν καταστροφές σε μεγάλα τμήματα της Μεσογείου στις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι πιο πιθανό να συμβούν λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία είναι αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η καταστροφή που προκλήθηκε από την έντονη βροχόπτωση ήταν πολύ μεγαλύτερη λόγω παραγόντων που περιελάμβαναν κατασκευές σε περιοχές επιρρεπείς στις πλημμύρες, την αποψίλωση των δασών αλλά και τις συνέπειες των συγκρούσεων στη Λιβύη.

Για το ιστορικό της μετεωρολογικής κατάστασης αναφέρεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα αποκομμένο χαμηλό που επηρέασε την Ισπανία και ένα σύστημα χαμηλής πίεσης με το όνομα Daniel, το οποίο σχηματίστηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις σε διάστημα 10 ημερών σε πολλές χώρες, όπως στην Ισπανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και στη Λιβύη. Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες σε ολόκληρη την περιοχή, προκαλώντας την απώλεια 4 ανθρώπων στη Βουλγαρία, 5 στην Ισπανία, 7 στην Τουρκία και 17 στην Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στη Λιβύη, όπου οι πλημμύρες προκάλεσαν την κατάρρευση δύο φραγμάτων. Αν και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη σαφής, υπάρχουν επί του παρόντος 3.958 επιβεβαιωμένοι θάνατοι μόνο στη Ντέρνα και 170 άνθρωποι σε άλλα μέρη της Λιβύης, ενώ περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Για να ποσοτικοποιηθεί η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις βροχοπτώσεις της περιοχής, οι επιστήμονες ανέλυσαν κλιματικά δεδομένα και προσομοιώσεις κλιματικών μοντέλων για να συγκρίνουν το κλίμα του παρελθόντος με τη σημερινή κλιματική πραγματικότητα, μετά από άνοδο κατά περίπου 1,2°C βαθμών της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη έναντι αυτής που επικρατούσε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την ανάλυση έχει αξιολογηθεί και δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share