Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024

Ναυάγιο στην Πύλο: Στη θαλαμηγό που έσωσε τους μετανάστες είχε αυτοκτονήσει γνωστό 20χρονο μοντέλο (video)

Το πλήρωμα της θαλαμηγού Mayan Queen IV περισυνέλεξε διασωθέντες

14 Ιουνίου 2023 19:01
Ναυάγιο στην Πύλο: Στη θαλαμηγό που έσωσε τους μετανάστες είχε αυτοκτονήσει γνωστό 20χρονο μοντέλο (video)
Από Κυριάκος Μελλίδης

Το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, έφερε στην επιφάνεια ένα άλλο τραγικό περιστατικό, που έχει να κάνει με την αυτοκτονία του 20χρονου μοντέλου Sinead McNamara.

Σημειώνεται, πως το πλήρωμα της θαλαμηγού Mayan Queen IV περισυνέλεξε διασωθέντες από το ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου, αλλά πάνω σε αυτό το πλοίο είχε βρεθεί νεκρή η Sinead McNamara πριν 5 χρόνια…

Το χρονικό του μυστηριώδους θανάτου της 20χρονης

Ήταν βράδυ Τετάρτης 29 Αυγούστου 2018 όταν οι φωνές μελών του πληρώματος της «Mayan Queen IV» γίνονται αντιληπτές από ανυποψίαστους παραθεριστές και κατοίκους του νησιού.

Η 20χρονη influencer και μέλος του πληρώματος Sinead McNamara εντοπίζεται από τον υπεύθυνο ασφαλείας κρεμασμένη στους κάβους της θαλαμηγού. Μεταφέρεται αμέσως στο νοσοκομείο στην Κεφαλονιά και το επόμενο πρωί σε ιδιωτική κλινική των Αθηνών σε κωματώδη κατάσταση.

Οι γιατροί κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να την κρατήσουν στη ζωή. Λίγες ώρες μετά, όμως, φεύγει από τη ζωή. Η θαλαμηγός ανήκε στον Μεξικανό κροίσο Αλμπέρτο Μπαϊγέρες (Alberto Baillères) του οποίου η περιουσία ξεπερνούσε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ήταν ιδιοκτήτης του ομίλου Gupo Bal, στον οποίο ανήκαν δεκάδες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης μετάλλων, ενώ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδήρου στον κόσμο και τόν αποκαλούσαν ο «βασιλιάς» του ασημιού!

Σοκάρει η μαρτυρία Λιμενικών στην Πύλο για τη μηχανή που σταμάτησε ξαφνικά και βούλιαξε το σκάφος: Στο φως οι συνομιλίες με τους διακινητές - «Δε χρειαζόμαστε συνδρομή...» (video)

Το χρονικό της τραγωδίας που εξελίσσεται στα διεθνή χωρικά ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, με 79 έως τώρα νεκρούς μετανάστες, άρχισε να γράφεται το μεσημέρι της Τρίτης (13/6).

Το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μόλις εισήλθε σε διεθνή ύδατα, αλλά με την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης να την έχει η Ελλάδα. «Το παρακολουθούσαμε για να δούμε πού πήγαινε, αν ήθελαν συνδρομή, ποιες ήταν οι προθέσεις τους» είπαν στο protothema.gr κύκλοι του επιχειρησιακού τομέα του Λιμενικού Σώματος.

Αργότερα, με εντολή του Λιμενικού επικοινώνησαν με το αλιευτικό δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία. Στις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου των πλοιάρχων με τους υπεύθυνους του μοιραίου σκάφους, τους διακινητές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες και στην ερώτηση αν χρειάζονταν βοήθεια η απάντηση που έδωσαν επανειλημμένως ήταν η εξής: «Δεν χρειαζόμαστε συνδρομή. Θέλουμε τρόφιμα, νερό και να πάμε στην Ιταλία. Τίποτε άλλο».

Τα εμπορικά πλοία τους έδωσαν τρόφιμα και και νερό και στη συνέχεια έφυγαν. Πάνω από τo αλιευτικό έκανε κάποιες πτήσεις και το αεροσκάφος της FRONTEX. Στη θαλάσσια περιοχή πλησίασε και 40μετρο πλωτό σκάφος του Λιμενικού το οποίο έθεσε σε διακριτική παρακολούθηση το αλιευτικό. Όπως ανέφεραν τα μέλη του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού, αργά το βράδυ και ενώ υπήρχε μπουνάτσα, «η θάλασσα ήταν λάδι», η μηχανή του αλιευτικού σταμάτησε να λειτουργεί.

Ακολούθησε αναταραχή πάνω στο κατάστρωμα του σιδερένιου αλιευτικού και μέσα σε δευτερόλεπτα τουμπάρισε, όπως περιγράφουν οι Λιμενικοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τον πανικό που προκλήθηκε όταν σταμάτησε η μηχανή οι επιβαίνοντες πήγαν ξαφνικά στη μία πλευρά του σκάφους, έγινε απότομη μετατόπιση βάρους και γι' αυτόν τον λόγο αναποδογύρισε.

Όπως ανέφεραν Λιμενικοί στο protothema.gr, τα τελευταία 2-3 χρόνια σιδερένια αλιευτικά σκάφη αποπλέουν από το Τομπρούκ με προορισμό την Ιταλία. Μεταφέρουν 300, 400 ή και 500 μετανάστες τη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες - 104 εκ των οποίων έχουν διασωθεί - που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, ενώ στο σκάφος φέρονται να επέβαιναν 700 άτομα.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση του Λιμενικού, με βάση το μέγεθος του σκάφους, σε αυτό θα μπορούσαν να επιβαίνουν εκατοντάδες άτομα όχι όμως 700. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share