Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Πέθανε ο Χρήστος Τσίρκας

Θρήνος...

3 Ιανουαρίου 2023 14:55
Πέθανε ο Χρήστος Τσίρκας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απεβίωσε ανήμερα πρωτοχρονιάς στη Μελβούρνη της Αυστραλίας ο Χρήστος Τσίρκας, από τον Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού. Επίσης, θλίψη στα Χανιά και σε ολόκληρη την Κρήτη σκόρπισε ο θάνατος του γνωστού μαντιναδολόγου, Μιχάλη Μαυριγιαννάκη.

Ο 79χρονος Χρήστος Τσίρκας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1969, έζησε για λίγο καιρό στη Βρισβάνη, στο Σύδνεϋ και στην Αδελαίδα και από τα μέσα σχεδόν της δεκαετίας του 1970 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Μελβούρνη.

Ο Χρήστος Τσίρκας εργάστηκε για 45 χρόνια ως γραφιάς στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μελβούρνης, αναπτύσσοντας έντονη συνδικαλιστική, πολιτική και ομογενειακή δράση, μέσα από το συνδικάτο των σιδηροδρομικών, το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας, το ΠΑΣΟΚ, το Δ. Σ. της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και πάμπολλες άλλες οργανώσεις της ομογένειας και της ευρύτερης Αυστραλίας.

Ήταν πρόσωπο με ευρύτερη κοινωνική και πολιτική αποδοχή και επιρροή και η συμβολή του στους αγώνες των μεταναστών για ισονομία και ισοπολιτεία, αγώνες που οδήγησαν στην υιοθεσία της πολιτικής του πολυπολιτισμού στην Αυστραλία ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνδρομή του στη διάσωση από τη χρεοκοπία της παλαιότερης και μαζικότερης οργάνωσης του Ελλνισμού της Αυστραλίας, της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, επιτυγχάνοντας οικονομικές ενισχύσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, το Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, υπηρέτησε και ως Πρόεδρος των πανίσχυρων τη δεκαετία του 1980 και 1990 Ελληνόφωνων Κομματικών οργανώσεων του Κόμματος στη Μελβούρνη, το 2017 τον ανακήρυξε ισόβιο μέλος του κόμματος.

Aπεβίωσε ο επιφανής ομογενής της Αυστραλίας Χρήστος Τσίρκας

Τον Χρήστο Τσίρκα αποχαιρέτησαν με εκατοντάδες μηνύματα αναγνώρισης της προσφοράς του οι ομογενείς μας στην Αυστραλία, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, οι σύντροφοί του στη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, ομογενείς βουλευτές όπως η Μαρία Βαμβακινού, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνσιμού Γιάννης Χρυσουλάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη Αν.Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον Απόδημο Ελληνισμό- Βουλευτής Πέλλας κ.α

Η κηδεία του αναμένεται να γίνει στη Μελβούρνη τις επόμενες μέρες. Στο κοντινό μέλλον προγραμματίζεται να γίνει επίσης μεγάλη πολιτική εκδήλωση αναγνώρισης των αγώνων του και της κληρονομιάς που αφήνει.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share