Το ψωμί είναι κάτι που στα ελληνικά σπίτια βρίσκεται σε ημερησία διάταξη μιας και το αγαπάμε ιδιαίτερα και το έχουμε στην καθημερινή μας διατροφή συνοδεύοντας σχεδόν όλα μας τα γεύματα. Σας βρήκαμε λοιπόν, την τέλεια συνταγή για αφράτο ζυμωτό ψωμί με τέσσερα διαφορετικά είδη αλευριού. Αν αγαπάτε κι εσείς το ψωμί και προτιμάτε να το φτιάχνετε μόνοι στο σπίτι, δείτε εδώ μια συνταγή για αφράτο ψωμί με μπύρα.
Κάνουμε μία λακκούβα και προσθέτουμε το προζύμι, αλάτι περίπου 2 κουταλιές της σούπας και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτουμε όσο επιπλέον χλιαρό νερό χρειαστεί μέχρι να κάνουμε μία ελαστική μαλακή ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 κομμάτια.
Το πλάσιμο
Αν θέλουμε να κάνουμε φρατζόλες Πλάθουμε το ζυμάρι σε μακρόστενες φρατζόλες και τις ακουμπάμε απλώνουμε σε πετσέτα λινή ή βαμβακερή την οποία έχουμε στρώσει σε μακρόστενη φόρμα και έχουμε πασπαλίσει με μπόλικο σουσάμι.
Πλάθουμε το ζυμάρι σε στρογγυλά καρβελάκια, σε στρογγυλό μικρό ταψί στρώνουμε πετσέτα λινή ή βαμβακερή, πασπαλίζουμε προαιρετικά με μπόλικο σουσάμι και τοποθετούμε το καρβέλι.
Σκεπάζουμε με τραπεζομάντηλο και από πάνω καλύπτουμε με κουβέρτα για να φουσκώσει η ζύμη. Αφήνουμε δύο περίπου ώρες να "φουσκώσει" το ζυμάρι.
Το ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°.
Πασπαλίζουμε ένα αντικολλητικό ταψί με λίγο αλεύρι, πιάνουμε με τα δύο χέρια την πετσέτα και με απότομη κίνηση αναποδογυρίζουμε στο ταψί, τοποθετώντας τα καρβέλια ή τις φρατζόλες με το σουσάμι από την πάνω πλευρά.
Χαράζουμε την επιφάνεια απαλά με ένα μαχαιράκι. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180ο ή αν το θέλουμε πιο τραγανό το αφήνουμε 10΄ ακόμη.