Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

«Σκέτο λουκούμι»: Μπιφτέκια με 1 λαχανικό έκπληξη που θα κάνει την διαφορά

Θα πέσει το σαγόνι σας!

22 Απριλίου 2024 14:39
«Σκέτο λουκούμι»: Μπιφτέκια με 1 λαχανικό έκπληξη που θα κάνει την διαφορά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η συνταγή για τα πιο νόστιμα μπιφτέκια με ντομάτα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Το ιδανικό γεύμα για τα παιδιά στο σχολείο και για τους μεγάλους στην δουλειά. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Με την ευκαιρία, δείτε: Τα καταστρέφεις με 1 κίνηση: Τα λάθη που «πληγώνουν» τα μπιφτέκια σας

Υλικά

«Σκέτο λουκούμι»: Μπιφτέκια με 1 λαχανικό έκπληξη

2 φέτες άσπρο ψωμί
2/3 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1/2 κιλό κιμάς
4 κουταλιές τυρί τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
1/2 κιλό ντομάτες
1 κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση

Mουσκεύετε το ψωμί με το γάλα. Προσθέτετε τον κιμά, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνετε καλά το μείγμα.
Tο πλάθετε σε μεγάλα μπιφτέκια. Tα βάζετε σε ταψάκι βουτυρωμένο και τα περιχύνετε με λίγο βούτυρο.
Kόβετε τις ντομάτες και το κρεμμύδι και τα βράζετε επί 20’.
Tα περνάτε από σουρρωτήρι και προσθέτετε στην σάλτσα το υπόλοιπο βούτυρο, λίγο αλάτι και ζάχαρη. Bάζετε τα μπιφτέκια κάτω από το γκρίλ.
Όταν ροδίσουν τα γυρίζετε και τα ψήνετε μερικά λεπτά.
Tα περιχύνετε με την σάλτσα και τα βάζετε σε μέτριο φούρνο επί 30’

Το ερώτημα που έχουμε όλοι μας: Πόσο πραγματικά υγιεινά είναι τα φυτικά μπιφτέκια - Η αλήθεια για τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα φυτικά μπιφτέκια θεωρούνται πυρήνας της βιώσιμης διατροφής, αλλά πόσο υγιεινά είναι; Το cibum.gr μας απαντάει!

Aν και πράγματι τα μπιφτέκια φτιαγμένα από φυτικά υλικά έχουν κατακτήσει αρκετή δημοτικότητα ανάμεσα στα είδη διατροφής, λόγω του ότι δεν περιέχουν κρέας, αλλά μπορούν να συνοδεύσουν επάξια πολλά πιάτα, χωρίς τον κλιματικό και ανθυγιεινό αντίκτυπο του κόκκινου κρέατος, πολλοί καταναλωτές αμφισβητούν το πόσο πραγματικά υγιεινά είναι.

Σε μια καταναλωτική έρευνα, την οποία παραθέτει ο ιστότοπος Sentient Media, Αμερικανοί καταναλωτές απάντησαν πως είχαν αντικρουόμενη άποψη πάνω στα χορτοφαγικά μπιφτέκια, με το 39% να δηλώνει πως είναι υγιεινή επιλογή, αλλά ένα 16% να τα θεωρεί πολύ επεξεργασμένα.

Ανάλογα την επεξεργασία τους τα τρόφιμα χωρίζονται σε επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν τροποποιηθεί με τρόπους που καθιστούν αδύνατη τη διάκριση των αρχικών ολόκληρων τροφών που περιέχονται σε αυτά, με συστατικά από φυτά υψηλής απόδοσης όπως καλαμπόκι, σιτάρι, ζαχαροκάλαμο ή τεύτλα και σόγια, καθώς και συστατικά ζωικής προέλευσης από ζώα που εκτρέφονται σε πολυσύχναστες φάρμες εργοστασίων. Περιέχουν επίσης συχνά πρόσθετα που προορίζονται να βελτιώσουν τη γεύση, την εμφάνιση, την υφή και τη διάρκεια ζωής τους. Τέτοιου είδους τρόφιμα θεωρούνται, για παράδειγμα, τα λουκάνικα hot dog και το μπέικον.

Ωστόσο, επειδή πλέον η πλειοψηφία των τροφίμων υπόκειται σε κάποιου είδους επεξεργασία, για τα επεξεργασμένα τρόφιμα ο όρος είναι πιο “χαλαρός”. Ακόμα και τα baby καρότα είναι τεχνικά επεξεργασμένα. Ο όρος πλέον περιλαμβάνει σχεδόν οτιδήποτε αλλάζει τη φυσική μορφή ενός τροφίμου, από το κόψιμο, το καθάρισμα ως και το μαγείρεμα ή την κονσερβοποίηση.

Οπότε, τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι και υγιεινά, ανάλογα την περίπτωση, αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα, τα οποία κατακλύζουν την σύγχρονη δυτική διατροφή. Μελέτες, όπως μια συγκεκριμένη που συμπεριέλαβε περισσότερους από 100.000 Γάλλους ενήλικες για πέντε χρόνια, έχουν συνδέσει τη μακροχρόνια κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, την παχυσαρκία , τον διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση, την άνοια, την κατάθλιψη και τις καρδιακές παθήσεις.

Eίναι τα φυτικά μπιφτέκια εξαιρετικά επεξεργασμένα;

Έχοντας, λοιπόν, κάνει τη διάκριση, τα μπιφτέκια με βάση φυτικά συστατικά θεωρούνται εξαιρετικά επεξεργασμένα. Αλλά τα καθιστά αυτό υγιεινά;

Τα εναλλακτικά κρέατα με βάση τα φυτά διατίθενται σε πολλές διαφορετικές μορφές, αν και κατατάσσονται από τους επιστήμονες τροφίμων στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους, οπότε δεν κατατάσσονται ενιαία.

Για παράδειγμα, ένα μπιφτέκι με βάση τα φασόλια είναι λιγότερο επεξεργασμένο από ένα με βάση το τόφου- το οποίο επίσης δεν διευκρινίζεται αν είναι τελικά ελάχιστα ή εξαιρετικά επεξεργασμένο. Το Ίδρυμα Καρδιάς και Εγκεφαλικού του Καναδά τοποθετεί το tofu στην πρώτη κατηγορία.

Βέβαια, μια εργασία που δημοσιεύτηκε από την Oxford University Press για λογαριασμό της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, αμφισβητεί την γενική ονομασία εξαιρετικά επεξεργασμένη για φυτικές εναλλακτικές. Έχοντας συγκρίνει το αγελαδινό γάλα και το βοδινό κρέας με γάλα σόγιας και μπιφτέκια, διαπίστωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά περιέχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά, λιγότερες θερμίδες και είναι λιγότερο επικίνδυνα για τον οργανισμό για παθήσεις, όπως χοληστερίνη, από το κόκκινο κρέας.

Η ουσία είναι ότι η αντικατάσταση του βοείου κρέατος με τις περισσότερες μάρκες μπιφτέκι φυτικής προέλευσης σημαίνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πιο υγιεινή διατροφή. Η επεξεργασία δεν είναι πάντα κακό πράγμα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share