Τρίτη, 07 Μαΐου 2024

Πύργος Βασιλίσσης: Το αξιοθέατο στο Ίλιον που λίγοι γνωρίζουν και όλοι εντυπωσιάζονται

Μια ξενάγηση που δεν πρέπει να χάσεις!

16 Αυγούστου 2023 09:20
Πύργος Βασιλίσσης: Το αξιοθέατο στο Ίλιον που λίγοι γνωρίζουν και όλοι εντυπωσιάζονται
Από Αγάπη Μυργιώτη

Έχεις ακούσει για το κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης στο Ίλιον; Είναι ένα πανέμορφο αξιοθέατο, το οποίο βρίσκεται στο Ίλιον, δίπλα από το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» και πρόκειται για ένα κτήμα - οινοποιείο, το οποίο φιλοξενεί έναν Πύργο «στολίδι» και αξίζει με κάθε βεβαιότητα να το επισκεφτείς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Τι είναι ο Πύργος Βασιλίσσης; Τι περιλαμβάνει η ξενάγηση;

Τι είναι το κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης;

Το 1832, μερικά χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους (1821), ο Βαυαρός Πρίγκιπας Όθων εκλέχθηκε Βασιλιάς της Ελλάδας. Γονείς του ήταν ο δευτερότοκος γιος του τότε διαδόχου και μετέπειτα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄ και της Θηρεσίας, κόρης του δούκα του Ζάξεν-Χιλντμπουργκχάουζεν.

Στις 25 Ιανουαρίου 1833, σε ηλικία 17 ετών, ο Όθωνας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, από τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη», εν μέσω λαϊκών επευφημιών, συνοδευόμενος από τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών και πολυμελή βαυαρικό τακτικό στρατό.

Το 1837 νυμφεύτηκε στη Γερμανία τη δούκισσα Αμαλία του Ολδεμβούργου, χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση.

Στην περίοδο της Βασιλείας του αποφασίζεται η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα όπου και εγκαθίσταται το βασιλικό ζεύγος.

Η βασίλισσα Αμαλία αγαπούσε ιδιαίτερα την κηπουρική και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αποκτήσει παιδιά, την έκανε μάλιστα, να αφοσιωθεί ακόμα περισσότερο, σε αυτό που τόσο αγαπούσε, την φύση και τα ζώα.

To κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης, λοιπόν, γεννήθηκε από το όραμα της βασίλισσας Αμαλίας για την δημιουργία μιας πρότυπης αγροτικής εγκατάστασης. Στο κτήμα αυτό στόχος ήταν να δοκιμάζονται καινούριες παραγωγικές μέθοδοι για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωπονίας.

Να σημειωθεί ότι τα αμπέλια ήταν μια από τις πρώτες καλλιέργειες του κτήματος, ενώ η βασίλισσα Αμαλία φύτεψε σε μεγάλη ποσότητα και τα δύο αγαπημένα της δέντρα, τους φοίνικες και τις ουασινγκτόνιες, ενώ έφερε και μερικά εξωτικά ζώα.

Ο Πύργος φτιάχτηκε με σκοπό να ξεκουράζετε η Αμαλία, όταν επισκέπτεται το κτήμα.

Αυτές είναι μερικές βασικές ιστορικές πληροφορίες για τον Πύργο και το κτήμα. Στην διάρκεια της ξενάγησης ο εξαίρετος Βασίλης Κουτσαβλής, μιλάει για τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα στην Ελλάδα, καθώς και για την ιστορία του Πύργου και του Κτήματος, από την στιγμή της δημιουργίας του μέχρι και σήμερα.

Η ξενάγηση

Η ξενάγηση στο κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης, διαρκεί συνολικά δυόμιση ώρες και ξεκινάει με την υποδοχή σε στεγασμένο χώρο και την ιστορική αναδρομή στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα στην Ελλάδα.

Ο Βασίλης Κουτσαβλής, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πρώτο μέρος της ξενάγησης και ομολογώ ότι τόσο ο λόγος του όσο και η ευχάριστη διάθεσή του, με κράτησαν σε επαγρύπνηση και κατάφερα να ακούσω με κάθε λεπτομέρεια τα όσα είπε.

Η ιστορική αναδρομή είναι σημαντική για να καταλάβεις που ακριβώς βρίσκεσαι και να μπεις στο κλήμα της τότε εποχής.

Στη συνέχεια, σειρά είχε η ξενάγηση στον Πύργο και τον κήπο γύρω από αυτόν. Τα αναρριχώμενα φυτά που σκαρφαλώνουν μέχρι την κορυφή του Πύργου, οι φοίνικες και οι ουασινγκτόνιες, το στρογγυλό συντριβάνι με την ιδιαίτερη αισθητική και τον διακοσμητικό λωτό στο επάνω μέρος, η εντυπωσιακή είσοδος από την οποία έμπαινε η Αμαλία με το άλογό της και οι πράσινοι αλεξανδρινοί παπαγάλοι που πετούν ελεύθεροι, συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο, το οποίο κοίταζα αποσβολωμένη, όση ώρα ο κ. Κουτσαβλής, μιλούσε για την αρχιτεκτονική του συνρτιβανιού, τους παπαγάλους και τα δέντρα.

Έπειτα, ήρθε η ώρα, να μπούμε στο εσωτερικού του Πύργου και να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, ακούγοντας την όμορφη ιστορία του Πύργου. Ο Πύργος έχει δύο ορόφους και για να συνεχίσουμε την ξενάγηση στον επάνω όροφο, χρειάστηκε να βγάλουμε τα παπούτσια μας και να φορέσουμε τις παντόφλες που αγοράσαμε με ενάμιση ευρώ από το πωλητήριο.

Να σημειώσουμε ότι, ο λόγος που η ξενάγηση στον επάνω όροφο, γίνεται χωρίς παπούτσια, είναι για λόγους προστασίας του εξαιρετικού παρκέ-μαρκετερί.

Αφού τελείωσε και η ξενάγηση στον Πύργο, χάϊδεψα τα αλογάκια που φιλοξενούνται στους στάβλους.

Αποχαιρετήσαμε τον κ. Κουτσαβλή και συνεχίσαμε την ξενάγηση με την έμπειρη οινολόγο. Επισκεφτήκαμε τους βιολογικούς αμπελώνες και στη συνέχεια το οινοποιείο.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την γευσιγνωσία των κρασιών του αμπελώνα, τα οποία μπορεί κανείς να βρει μόνο στο συγκεκριμένο σημείο.

Καθίσαμε στα μεγάλα ξύλινα τραπέζια, μάθαμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πιεις και να γευτείς το κρασί και με τη συνοδεία χορτόπιτας και τυριών, απολαύσαμε τον εξαιρετικό οίνο.

Κόστος εισιτηρίου:

  • 14,00 ευρώ/άτομο
  • παιδιά έως 4 ετών: δωρεάν
  • παιδιά 5 έως 12 ετών: 7,50 ευρώ/παιδί
  • ΑΜΕΑ: δωρεάν & 1 συνοδός: έκπτωση 50%
 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share