Αφιέρωμα AthensMagazine: Τι θα έκανα σαν τουρίστας στην Αθήνα για μία ημέρα;
Αναλυτικός οδηγός από το πρωί μέχρι το βράδυ!
28 Φεβρουαρίου 2023 11:08
Από Αγάπη Μυργιώτη
Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν να είσαι τουρίστας στην πόλη σου; Ποια μέρη θα επισκεπτόσουν αν δεν ήσουν κάτοικος Αθήνας και ερχόσουν από άλλο μέρος της Ελλάδας ή από μία άλλη χώρα;
Η αλήθεια είναι ότι όντας κάτοικος σε μία πόλη μπορεί να παραλείψεις να επισκεφτείς, μνημεία, μουσεία, ιστορικά σημεία και να μην κάνεις το tour, που θα έκανες πηγαίνοντας ως τουρίστας σε μία άλλη χώρα ή πόλη της Ελλάδας.
Παρακάτω, θα σας αναφέρω τι θα έκανα προσωπικά, ως τουρίστας για μέρα στην Αθήνα!
Η Ακρόπολη αποτελεί για αιώνες ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία του Δυτικού κόσμου και αξίζει να ανέβεις στον λόφο, να εξερευνήσεις το σημείο, να περπατήσεις τριγύρω και να νιώσεις όλη την εμπειρία.
Στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, βρισκόταν το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά.
Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι της αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες της πόλης αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα.
Τιμή εισιτηρίου από 10€
Δωρεάν είσοδος για Παιδιά κάτω των 18 ετών και φοιτητές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με επίδειξη της φοιτητικής κάρτας), άνεργους Έλληνες πολίτες με την επίδειξη ταυτότητας και κάρτας ανεργίας και άτομα με αναπηρίες
Μουσείο Ακρόπολης
10:00 - 12:00
Το Μουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών. Πρόκειται για το δεύτερο σε σπουδαιότητα αρχαιολογικό μουσείο εντός της Ελληνικής επικράτειας, μετά το Εθνικό Αρχαιλογικό Μουσείο επί της οδού Πατησίων.
Φυσικά, πρόκειται για ένα μουσείο, το οποίο αν δεν έχεις επισκεφτεί, αξίζει να το βάλεις στο πρόγραμμά σου.
Εισιτήρια από 10€ γενική είσοδος και 5€ μειωμένη είσοδος
Μια στάση στο Fresko Yogurt Bar
12:00 - 12:30
Μετά την επίσκεψη στην Ακρόπολη και το μουσείο ακολουθεί μία στάση για ξεκούραση στο «Fresko Yogurt Bar», για φρέσκο γιαούρτι από ντόπιους παραγωγούς συνδυασμένα με σπιτικά και παραδοσιακά Γλυκά του Κουταλιού και εύγεστο και απαλό Μέλι από γνήσιους μελισσοκόμους.
Μετά την περιπλάνηση σίγουρα θα χρειαστεί μία στάση για φαγητό και το γιασεμί στην Πλάκα είναι το ιδανικό μέρος.
Βρίσκεται πάνω στα περίφημα σκαλιά της Πλάκας, έγινε ιδιαίτερα γνωστό μετά από την ταινία «Αν» του Παπακαλιάτη, θυμίζει παλιά Αθήνα, βρίσκεται σε ειδυλλιακό σημείο και έχει πεντανόστιμες επιλογές σε φαγητό.
Για γλυκό στο καφέ Μελίνα Μερκούρη
14:30 - 15:30
Μετά το φαγητό δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, από μία στάση στο καφέ Μελίνα - Μερκούρη, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το Γιασεμί και έχει την πιο νόστιμη πορτοκαλόπιτα που έχει δοκιμάσει.
Παράλληλα, το μαγαζί αποτελεί μνεία στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.
Συνέχεια έχει, η Στοά του Αττάλου που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας. Χτίστηκε γύρω στο 150 π.Χ., από τον Άτταλο Β΄, Βασιλέα της Περγάμου, όπως δηλώνεται σε επιγραφή της έξω κιονοστοιχίας, η οποία διατηρείται αποσπασματικά «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΤΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΑΠΟΛΩΝΙΔΟΣ», κατόπιν δωρεάς του προς την Αθήνα της οποίας και αποτελούσε το μεγαλύτερο σε μήκος αυτοτελές σκεπαστό οικοδόμημά της, ομοίως και το μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα.
Εισιτήριο 10€
Ιερός Ναός Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού
17:00 - 18:00
Η μέρα συνεχίζεται με επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, μια μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική, που βρίσκεται στην ΝΔ πλαγιά του Λυκαβηττού, κολλημένη ακριβώς επάνω στον κομμένο βράχο και μέσα σε μεγάλο σπήλαιο. Είναι μικρό εκκλησάκι μονόκλιτου βασιλικού ρυθμού, με ξύλινη στέγη, 5,2 Χ 12,1 μ. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1930 και κτίστηκε ξανά εκ βάθρων ένα χρόνο αργότερα.
Ο ναός μαζί με τα παρεκκλήσιά του είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ισίδωρο τον Πηλουσιώτη, στον Άγιο Ισίδωρo τον Χιοπολίτη, στην Αγία Μυρόπη (Μερόπη) και στον Άγιο Γεράσιμο. Σύμφωνα με επιτόπια επιγραφή, ο ναός αφιερώθηκε στους Αγίους Ισιδώρους από μία εικόνα τους, που βρέθηκε επάνω σε έναν ιερομόναχο, όταν αυτός εκοιμήθη.
Η συγκεκριμένη εκκλησία είναι άκρως εντυπωσιακή καθώς βρίσκεται κολλημένη ακριβώς επάνω στον κομμένο βράχο και μέσα σε μεγάλο σπήλαιο, ενώ μάλιστα χαρακτηρίζεται και ως θαυματουργό.
Παράλληλα, στην διαδρομή για την εκκλησία η θέα είναι μαγική.
Βόλτα στον Εθνικό Κήπο
18:30 - 19:30
Ο Εθνικός Κήπος αποτελεί χαρακτηρισμένο Ιστορικό Τόπο στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα στις συνοικίες του Κολωνακίου και του Παγκρατίου.
Το πάρκο βρίσκεται δίπλα από τη Βουλή των Ελλήνων και εκτείνεται προς τα νότια όπου βρίσκεται το Ζάππειο Μέγαρο απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου τελέστηκαν οι πρώτοι Μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896. Ο κήπος φιλοξενεί ακόμα αρχαία ερείπια, κίονες, μωσαϊκά κ.τλ.
Στο νοτιοανατολικό του άκρο βρίσκονται οι προτομές του Ιωάννη Καποδίστρια, του μεγάλου Φιλλέληνα Εϋνάρδου, ενώ στο νότιο του άκρο βρίσκεται η προτομή του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
Προσωπικά λατρεύω τον Εθνικό Κήπο, η όμορφη λίμνη με τις πάπιες, το πράσινο, οι μικρότερες λιμνούλες... όλο το πάρκο είναι πραγματικά ονειρικό.