Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Ανάκτορα Τατόι: Το άγνωστο background της εξοχικής κατοικίας της βασιλικής οικογένειας (video)

Πως από διώροφο σπίτι έγινε παλάτι;

31 Μαρτίου 2024 08:14
Ανάκτορα Τατόι: Το άγνωστο background της εξοχικής κατοικίας της βασιλικής οικογένειας (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, σε μια έκταση 20.000 στρεμμάτων, ξεκίνησε το 1871 οπότε και αγοράστηκε το κτήμα, η ιστορία των θερινών κατοικιών της τέως βασιλικής οικογένειας στο Τατόι. Ήταν όταν ο Ερνέστος Τσίλλερ, ο αρχιτέκτονας που γέμισε την Αθήνα «διαμάντια», παρότρυνε τον Βασιλιά Γεώργιο τον Α' να αγοράσει την έκταση με τον δεύτερο να θέλει ένα ησυχαστήριο για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με τα χρόνια, η μικρή διώροφη κατοικία που είχε κατασκευαστεί αρχικά εκεί, εξελίχθηκε στα θερινά ανάκτορα της οικογένειας. Αν και αρχικά ο Βασιλιάς Γεώργιος δεν είχε στα σχέδιά του τη δημιουργία ενός ακόμη παλατιού, τελικά οι αυξημένες απαιτήσεις της οικογένειας και των μελών που ήθελαν να παραθερίζουν στο Τατόι το καλοκαίρι, οδήγησαν στη δημιουργία, σταδιακά, κι άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων.

Εν τέλει, το 1874 είχε περατωθεί η πρώτη μικρή κατοικία και λίγα χρόνια αργότερα, το 1884 ξεκίνησε η κατασκευή του νέου ανακτόρου που είχε έκταση 1.100 τετραγωνικά μέτρα. Έκτοτε προστέθηκαν η εντυπωσιακή κατοικία που ήταν το κύριο κτίσμα και άλλα κτήρια χρηστικής σημασίας, κυρίως για το προσωπικό και τις άλλες εργασίες που απαιτούνταν να γίνονται για την καθημερινότητα στο ανάκτορο. Στην έπαυλη που αποτελούσε την θερινή κατοικία της βασιλικής κατοικίας από τον Μάιο έως και τα μέσα φθινοπώρου. Ωστόσο, τη χρονιά 1909-1910, η βασιλική οικογένεια έμεινε εκεί και τον χειμώνα ενώ μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α' το 1913, η βασίλισσα Όλγα διέμεινε για ένα διάστημα στην έπαυλη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ανάκτορα Τατόι: Το άγνωστο background της εξοχικής κατοικίας της βασιλικής οικογένειας (video)

Η κεντρική έπαυλη τα επόμενα χρόνια και με επιθυμία του Γεωργίου Β’ άρχισε να εκσυγχρονίζεται και να αποκτά πιο πολύτελή μορφή. Χαρακτηριστικό είναι ότι απέκτησε λουτρά και κεντρική θέρμανση αλλά παράλληλα υπέστη αλλαγές και εξωτερική στην όψη της. Παράλληλα, το πρώτο διώροφο οίκημα που ήταν και η πρώτη κατασκευή που είχε γίνει στο κτήμα, καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 1916 και έμεινε γνωστό ως το «καμένο σπίτι».

Καθώς είχαν αυξηθεί οι ανάγκες της βασιλικής οικογένειας που ήθελε να διαμένει στην έπαυλη και κάποιους χειμώνες, κατασκευάστηκαν, όπως είπαμε και άλλες υποδομές, υποστηρικτικές της κεντρικής έπαυλης και βρίσκονταν διάσπαρτες στην έκταση των 20.000 στρεμμάτων στο Τατόι. Βασικό κτήριο ήταν μεταξύ άλλων τα μαγειρεία τα οποία υπάρχουν έως σήμερα σε κάποια μορφή και κατασκευάστηκαν το 1839. Στην ίδια θέση υπήρξαν και νωρίτερα κάποια υποτυπώδη μαγειρεία τα οποία τελικά εκσυγχρονίστηκαν και αναβαθμίστηκαν. Δίπλα ακριβώς κατασκευάστηκε επίσης αντιαεροπορικό καταφύγιο, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζόμενους στο κτήμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρκετά νωρίς κατασκευάστηκε και το κτήριο προσωπικού, ακόμη δηλαδή από την εποχή που ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’ κατοικούσε περιστασιακά στην πρώτη διώροφη κατοικία, σχεδίου του Τσίλλερ. Το συγκεκριμένο κτήριο την περίοδο της Α΄ Αβασίλευτης Δημοκρατίας, στέγασε και το Εθνικό Αγροτικό Ορφανοτροφείο Δεκέλειας. Χαρακτηριστικό κτήριο το οποίο μπορεί να δει κανείς ακόμη και σήμερα επισκεπτόμενος το Τατόι είναι το λεγόμενο υπασπιστήριο. Το έκανε να ξεχωρίζει το γεγονός ότι αποτελούσε ένα αντίγραφο της μικρής βίλας στο Bernstorff της Δανίας. Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ως υπασπιστήριο, είχε διπλό ρόλο. Αφενός ήταν το λεγόμενο σφαιριστήριο που είχε είσοδο αποκλειστικά από μια χαμηλή βεράντα και το κανονικό υπασπιστήριο. Εκεί, όπως είναι γνωστό είχαν την κατοικία τους οι υπασπιστές υπηρεσίας. Στο συγκεκριμένο κτήριο ενίοτε πραγματοποιούνταν και οι σχολικές εξετάσεις των βασιλοπαίδων.

Ανάκτορα Τατόι: Το άγνωστο background της εξοχικής κατοικίας της βασιλικής οικογένειας (video)

Άλλα κτήρια που κατασκευάστηκαν στην μεγάλη έκταση του κτήματος του Τατοϊου για την κάλυψη των αναγκών της βασιλικής οικογένειας ήταν το κτήριο τηλεπικοινωνιών, η κατοικία του φροντιστή, το γκαράζ, ο Πύργος στο «Ρολόι», το σχολείο των βασιλόπαιδων, ελαιοτριβείο, γαλακτοκομείο, οινοποιείο, ξενοδοχείο, βουτυροκομείο, στρατώνες αλλά και το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Δεν έλειπε επίσης η οικία του Αρχικηπουρού αλλά και θερμοκήπιο της Φρειδερίκης.

Ξεχωριστά κτήρια υπήρχαν για τους αξιωματικούς φρουράς, το σταθμό της Χωροφυλακής αλλά και του δασονομείου. Επρόκειτο τελικά μετά από χρόνια για ένα μικρό χωριό καθώς η κάθε υπηρεσία είχε το δικό της κτήριο για την εξυπηρέτηση των αναγκών που προέκυπταν. Έτσι η μικρή διώροφη κατοικία - ξενώνας που είχε οραματιστεί ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’ μετατράπηκε τελικά σε ένα μεγάλο θερινό ανάκτορο που αποτέλεσε εν τέλει και κατοικία διαμονής για αρκετούς χειμώνες από τις επόμενες γενιές της βασιλικής οικογένειας. Εκεί θα είναι πλέον και ο τάφος του τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνου που έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου του 2023. Εκεί είναι και το κοιμητήριο της τέως βασιλικής οικογένειας.

Είναι γνωστό πως τα ανάκτορα γνώρισαν πολλές επίσης προσωπικότητες της εποχής, όπως ο τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας, η Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας, οι βασιλείς του Ηνωμένου Βασιλείου Εδουάρδος Ζ' και Αλεξάνδρα αλλά και η βασίλισσα Ελισάβετ Β'τ ου Ηνωμένου Βασιλείου, η Τζάκυ Κέννεντυ, και άλλοι που επισκέφθηκαν ή φιλοξενήθηκαν εντός του ανακτόρου.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share