Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

4 ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις στην Καισαριανή που ίσως να μην τα ήξερες

Μοναδική εμπειρία!

8 Σεπτεμβρίου 2023 10:31
4 ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις στην Καισαριανή που ίσως να μην τα ήξερες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Καισαριανή είναι μια περιοχή της Αθήνας με πολύ ενδιαφέρον. Μπορεί να μην το γνώριζες αλλά μπορείς να περιηγηθείς στην περιοχή και να ανακαλύψεις ενδιαφέροντα αξιοθέατα.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η Καισαριανή, δημιουργήθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από την Σμύρνη και τα γύρω χωριά όπως τα Βουρλά.

Το Athensmagazine.gr, σου παρουσιάζει παρακάτω 4 ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις στην Καισαριανή.

Με την ευκαιρία ανακάλυψε την εφαρμογή που σε βοηθά να ενημερώσεις για τα "στραβά" της γειτονιάς σου.

Μονή Καισαριανής

Η Μονή της Καισαριανής βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ περίπου, στο αισθητικό δάσος Υμηττού. Είναι σχετικά κοντά στην κατοικημένη περιοχή (περίπου 2-3 χλμ) και η πρόσβαση από την Καισαριανή μπορεί να γίνει ακόμη και με τα πόδια.

Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και χτίστηκε προς το τέλος του 11ου αιώνα μ.Χ. ή στις αρχές του 12ου ενώ σταμάτησε να λειτουργεί το 1833.

Ένας ψηλός τοίχος περιβάλλει τα κτήρια, το καθολικό (κυρίως εκκλησία), την τραπεζαρία, το λουτρό και τα κελιά, και έτσι, είναι έως και σήμερα αρκετά προστατευμένα. Στον αρχικό σχεδιασμό υπήρχαν δύο είσοδοι, η κύρια είσοδος στην ανατολική πλευρά και μια μεγαλύτερη στην άλλη πλευρά.

Η μονή χτίστηκε στα ερείπια ενός παλαιότερου κτηρίου. Το σχεδιάγραμμα της Μονής Καισαριανής έγινε το 1745 από έναν Ρώσο προσκυνητή, ονόματι Μπάρσκι, και απεικονίζει τα ακόλουθα κτήρια: το καθολικό στην ανατολική πλευρά του τοίχου γύρω από το μοναστήρι, το λουτρό στη νότια πλευρά, τα κελιά των μοναχών, τα οποία συνορεύουν με τον πύργο Μπενιζέλου και την τραπεζαρία στη δυτική πτέρυγα. Εκτός από τον λαχανόκηπο στη νοτιοδυτική πλευρά της μονής, απεικονίζεται το κοιμητήριο των μοναχών και μια νεότερη εκκλησία.

Το καθολικό ανήκει στο συνηθισμένο Βυζαντινό ρυθμό, με ημιεξαγωνικές αψίδες. Όμως ο νάρθηκας και οι τοιχογραφίες του καθολικού χρονολογούνται στην Οθωμανική περίοδο, όπως και τα περισσότερα κτήρια της μονής, με εξαίρεση το ελαιουργείο, που ήταν αρχικά λουτρό, το οποίοι φαίνεται να είναι σύγχρονο με το καθολικό.

Τα κτήρια είνα διασκορπισμένα σε μια αυλή. Το καθολικό βρισκόταν στην ανατολική πλευρά, η τραπεζαρία και η κουζίνα στη δυτική πλευρά όπως και το λουτρό, το οποίο μετετράπη στο ελαιουργείο της μονής κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, και τέλος, τα κελιά των μοναχών εμπρός των οποίων βρισκόταν μια ανοιχτή στοά.

Καλοπούλα

Κοντά στην αρχαία πηγή της Καλοπούλας, στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, βρίσκεται το αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής, σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, ανάμεσα στα δέντρα.

Η διαδρομή προς την Καλοπούλα είναι αρκετά εύκολη. Αρκεί να ανηφορίσουμε στην λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως (τον κεντρικό δρόμο στην Καισαριανή) και συνεχίζοντας ευθεία στην προέκταση του φτάνοντας στο δάσος, αφού πρώτα περάσουμε από την Μονή Καισαριανής, καταλήγουμε στο αναψυκτήριο.

Αυτό το καλά κρυμμένο από τη βοή και τη ρύπανση πέτρινο αναψυκτήριο ανοίγει από τις 7:30 το καλοκαίρι και οι πρώτοι πρωινοί του επισκέπτες είναι εκείνοι που κάνουν μια παράκαμψη από τον δρόμο που τους βγάζει στη δουλειά τους, προκειμένου να προμηθευτούν τις χειροποίητες πίτες με το τραγανό φύλλο.

Παράλληλα, το μενού θα το δείτε σε έναν μαυροπίνακα μέσα στο κιόσκι, θα φάτε σπιτικά και τίμια, θα πληρώσετε λίγα, οι τιμές κινούνται από 2 έως 6 ευρώ. Θα βρείτε ωραίους γίγαντες και σπετζοφάι, σαγανάκι και πλούσια χωριάτικη, από την παραγγελία σας δεν πρέπει να λείπουν ο καγιανάς και τα κεφτεδάκια.

Ξύλινα: Το πάρκο του Αϊ Γιάννη

Ανηφορίζοντας στην λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, λίγο πριν βγούμε από την κατοικημένη περιοχή, συναντάμε αριστερά το πάρκου του Άη Γιάννη, γνωστό και ως τα “Ξύλινα”.

Εκτός από πολύ πράσινο και όμορφα μονοπάτια για περίπατο, στον χώρο υπάρχει επίσης παιδότοπος με κούνιες και άλλες κατασκευές για παιχνίδι και διασκέδαση, καθώς και αναψυκτήριο με υπαίθριο χώρο αλλά και χειμερινή αίθουσα.

Ακόμη, από την “πάνω” μεριά του πάρκου, στην απέναντι πλευρά του δρόμου υπάρχει διαθέσιμος χώρος parking, ενώ από στην “κάτω” πλευρά του πάρκου (δηλαδή προς το κέντρο της Καισαριανής) υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ και βόλεϋ.

Σκοπευτήριο Καισαριανής

Η περιοχή του σκοπευτηρίου, πριν το 1922 χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό (κυρίως από το πυροβολικό σώμα) ως χώρος σκόπευσης, ενώ αργότερα, με την εγκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα και μετά την απαλλωτρίωση του σκοπευτηρίου της Καλλιθέας, δημιουργήθηκε εκεί το σκοπευτήριο της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας (Π.Σ.Ε.) και αργότερα παραχωρήθηκε και στον Όμιλο Φιλάθλων Κυνηγετικού Όπλου (Ο.Φ.Κ.Ο.).

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής επέλεξαν οι Γερμανοί ως χώρο εκτέλεσης πολλών αγωνιστών, κατά τα έτη 1942-1944 με τραγικό αποκορύφωμα την μαζική εκτέλεση 200 ατόμων το 1944.

Από το 1984, ξεκίνησε η διαμόρφωση του χώρου σε ένα σύγχρονο πάρκο αναψυχής, ενώ δίπλα από το σημείο των εκτελέσεων υπάρχει ένα μνημείο προς τιμή σε όσους θυσιάστηκαν εκεί.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share