Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Υπέροχη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα χωρίς μαρινάρισμα

Λαχταριστή συνταγή για τις γιορτινές ημέρες!

22 Δεκεμβρίου 2020 10:24
Υπέροχη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα χωρίς μαρινάρισμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, γι' αυτό και εμείς θα σας προτείνουμε τη πιο λαχταριστή συνταγή για το εορταστικό σας τραπέζι. Φτιάξτε γαλοπούλα χωρίς μαρινάρισμα και θα μας θυμηθείτε. Μάλιστα, μπορείτε να συνδυάσετε τη γαλοπούλα, με γεμιστές πατάτες φούρνου.

Η γαλοπούλα είναι ο πρωταγωνιστής στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, παραδοσιακά στις δυτικές κοινωνίες. Το γεγονός βέβαια ότι επιλέγουμε τη γαλοπούλα ως γεύμα μόνο μια φορά το χρόνο, λέει ομολογουμένως κάτι για το πόσο πραγματικά μας αρέσει ως φαγητό.

Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι ελάχιστες φορές και σε ελάχιστα τραπέζια, η Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα βγαίνει πραγματικά νόστιμη και κυρίως ζουμερή. Παρακάτω σας έχουμε μια πραγματικά σούπερ συνταγή για τη γαλοπούλα σας.

Γαλοπούλα: Δείτε τη συνταγή

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα 5,5 κιλά
  • 2 κσ Αλατοπίπερο για μέσα και έξω (τουλάχιστον)

Για την επάλειψη:

  • 500 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για το τέλος
  • 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/2 κούπα φρεσκοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 κσ αλάτι
  • 1/2 κσ πιπέρι

Για το γέμισμα:

  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 λεμόνι κομμένο στα 4
  • 4 σκελίδες σκόρδο (Με φλούδα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 4 (Με φλούδα)

Προαιρετικά:

  • Πατάτες ή ρύζι

Εκτέλεση

  • Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένη γαλοπούλα, ξεπαγώστε την στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
  • Βγάλτε την από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το μαγείρεμα.
  • Σκουπίστε την καλά με χαρτί κουζίνας.
  • Διπλώστε τα φτερά πίσω από την γαλοπούλα.
  • Αλατοπιπερώστε καλά το εσωτερικό της γαλοπούλας.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύστε καλά τα υλικά για την επάλειψη.
  • Ξεχωρίστε προσεκτικά το δέρμα της γαλοπούλας (βάζοντας τα δάχτυλα προσεκτικά ανάμεσα), προσέχοντας να μην σκιστεί.
  • Βάλτε όσο περισσότερο μείγμα μπορείτε κάτω από το δέρμα, ότι περισσέψει αλείψτε το στο εξωτερικό της γαλοπούλας.
  • Βάλτε τα υλικά για το γέμισμα στην κοιλιά της γαλοπούλας.
  • Προαιρετικά, αν θέλετε να είναι πιο όμορφη ράψτε την και δέστε τα πόδια.
  • Περιχύνουμε την γαλοπούλα με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ρίχνουμε και αλατοπίπερο.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς, βάζετε το ταψί χαμηλά προς τα κάτω και ψήνετε αρχικά για 20 λεπτά.
  • Μετά τα 20 λεπτά βγάζετε την γαλοπούλα από τον φούρνο και καλύπτεται μόνο το στήθος με ένα τριγωνικό κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  • Χαμηλώνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζετε την γαλοπούλα ξανά στον φούρνο για 2μιση - 3 ώρες ή μισή ώρα για κάθε κιλό γαλοπούλας.
  • Όταν ψηθεί την βγάζετε από τον φούρνο και αφού πάρετε κάποιο από το ζουμάκι της για να φτιάξετε εκεί αν θέλετε πατάτες ή ρύζι την σκεπάζετε καλά με το αλουμινόχαρτο και την αφήνετε να βγάλει και άλλα ζουμάκια και να κρυώσει.

Πηγή: cookpad.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share