Vegan εκδοχή: Γευστικότατη νηστίσιμη πίτα του βοσκού
Δεν θα χορταίνετε!

Απολαύστε την νηστίσιμη εκδοχή μίας θεσπέσιας πίτας! Η συνταγή του cyprus.vorwerk.com θα σας εκπλήξει!
Για να δούμε!
Γευτείτε επίσης: Πανεύκολη νηστίσιμη τυρόπιτα με πολύ λίγα υλικά
Υλικά
Βάση
150 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
1 σκελίδα σκόρδο
30 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. πάστα ντομάτας
100 γρ. καρότα, κομμένα ροδέλες
285 γρ. φακές
1 κύβο ζωμό λαχανικών
2 φύλλα δάφνης
1,5 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
600 γρ. νερό
55 γρ. ταχίνι
1 κ.σ. soya sauce
1 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
1 κ.σ. αλάτι
1-2 πρέζες αλάτι
Πουρές γλυκοπατάτας
500 γρ. νερό
600 γρ. γλυκοπατάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κύβους 3 εκ.
30 γρ. νηστίσιμο βούτυρο
50 γρ. νηστίρισμο τυρί, τριμμένο, τύπου παρμεζάνα
ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι για γαρνίρισμα
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
ορθογώνιο ταψί φούρνου 33 x 20 εκ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΒΉΜΑ 1
Βάλτε στον κάδο 150 γρ. κρεμμύδια, 1 σκελίδα σκόρδο, 30 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
ΒΉΜΑ 2
Σοτάρετε 4 λεπτά/120 °C/ταχύτητα 1.
ΒΉΜΑ 3
Προσθέστε στον κάδο 30 γρ. πάστα ντομάτας, 100 γρ. καρότα και σοτάρετε 3 λεπτά/100 °C/ταχύτητα 1.
ΒΉΜΑ 4
Τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση του και ζυγίστε μέσα 285 γρ. φακές. Πλύνετε τες με άφθονο νερό και στραγγίξτε. Μεταφέρετε τις φακές στον κλάδο.
ΒΉΜΑ 5
Προσθέστε στον κάδο 1 ζωμό λαχανικών, 2 φύλλα δάφνης, 1.5 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα, 600 γρ. νερό και μαγειρέψτε χωρίς την μεζούρα.
ΒΉΜΑ 6
Ελέγξτε τις φακές άν έχουν ψηθεί. Θέλουμε να είναι al dente όχι μαγειρεμένες εντελώς γιατί θα ψηθούν στον φούρνο στην συνέχεια. Αν είναι ακόμα αρκετά σκλήρές μαγειρέψτε ακόμα 5 λεπτά/100 °C/ταχύτητα
ΒΉΜΑ 7
Προσθέστε στον κάδο 55 γρ. ταχίνι, 1 κουταλιά soya sauce, 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι, 1 κουταλιά αλάτι και πιπέρι κατα βούληση. Ανακατέψτε με την βοήθεια της σπάτουλας και μαγειρέψτε.
ΒΉΜΑ 8
Μεταφέρετε το μείγμα του κάδου μέσα σε ένα ορθογώνιο ταψί 33Χ20 εκ. και αφήστε στην άκρη. Συνεχίστε με τον πουρέ γλυκοπατάτας.
Πουρέ γλυκοπατάτας
ΒΉΜΑ 1
Βάλτε στον κάδο 500 γρ. νερό. Τοποθετήστε το καλαθάκι στην θέση του, προσθέστε 600 γρ. γλυκοπατάτες και μαγειρέψτε
ΒΉΜΑ 2
Αφαιρέστε προσεκτικά το καλαθάκι από τον κάδο και αφαιρέστε το νερό που βρίσκεται μέσα στον κάδο.
ΒΉΜΑ 3
Μεταφέρετε στον κάδο τις μαγειρεμένες πατάτες, προσθέστε 30 γρ. νηστίσιμο βούτυρο, 50 γρ. νηστίσιμο τυρί τύπου παρμεζάνα και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
ΒΉΜΑ 4
Τοποθετήστε το χτυπητήρι και αναμείξτε πάλι 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.
ΒΉΜΑ 5
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώστε τον πουρέ γλυκοπατάτας πάνω στις μαγειρεμένες φακές και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.
ΒΉΜΑ 6
Ψήστε τον φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα ο πουρές. Αφήστε να κρυώσει λίγο για να μπορέσει να κοπεί η 'πίτα' σε όμορφα κομμάτια.