Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Η αρχή του κακού: Η χρηματιστηριακή φούσκα του 1999 και οι ολέθριες συνέπειες που πληρώνουμε σήμερα!

8 Φεβρουαρίου 2016
Η αρχή του κακού: Η χρηματιστηριακή φούσκα του 1999 και οι ολέθριες συνέπειες που πληρώνουμε σήμερα!

Το athensmagazine.gr με αφορμή τη σημερινή μεγάλη πτώση στον δείκτη του Χρηματιστηρίου, θυμίζει την τραγική εκείνη περίοδο που κατέστρεψε πολλούς Έλληνες μικροεπενδυτές.

Η ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών σημαδεύτηκε από το κραχ του '99 (ή γεγονότα του '99), στο οποίο ενεπλάκη μεγάλο μέρος των Ελλήνων. Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου εκατό δισεκατομμύρια ευρώ άλλαξαν χέρια, μεγάλο μέρος από τα οποία έχασαν οι λεγόμενοι μικροεπενδυτές.

Η απότομη πτώση του Χρηματιστηρίου ακολούθησε την άνοδο των προηγούμενων ετών που κορυφώθηκε το 1999 και συνδέθηκε με την ένταξη της Ελλάδας στηνΟΝΕ και την προοπτική ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Ανάλογη πορεία ακολουθούσαν και τα χρηματιστήρια διεθνώς, λογω της αισιοδοξίας περί νέας οικονομίας, δηλαδή μόνιμη και σημαντική άνοδος της παραγωγικότητας χάριν στις επαναστάσεις της πληροφορικής. Πρελούδιο της κρίσης θεωρείται η οικονομική κρίση στην Ασία που προκάλεσε το μίνι κραχ του 1997.

Στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1999 πολλοί Έλληνες ασχολούνταν με το χρηματιστήριο. Ακόμη και σε μικρά χωριά υπήρχαν ΕΛΔΕ (γραφεία αγοράς και πώλησης μετοχών) και πολλές μικρές εταιρείες εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο. Οι ενεργοί κωδικοί επενδυτών στο ΧΑΑ εφτασαν το 1,5 εκατ. περίπου, όταν οι Έλληνες εργαζόμενοι υπολογίζονται σε περίπου 4,6 εκατ. Με τον γενικό δείκτη να καταρρίπτει καθημερινά κάθε ρεκόρ, πολλοί Έλληνες πίστεψαν ότι έλυσαν το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους. Η πτώση ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου και συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια εξανεμίζοντας την αξία των μετοχών. Πολλές από τις μετοχές που είχαν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο αποδείχτηκαν «φούσκες», δηλαδή άνευ αντικρύσματος μετοχές με εταιρείες χωρίς έργο αλλά μόνο σκοπό την ελκυστική εικόνα στο χρηματιστήριο.

Διαβάστε επίσης

Όταν "βούλιαξε" η Σοφοκλέους: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία του Χρηματιστηρίου!

Το χρονικό της μεγάλης καταστροφής

Ήταν εκείνο το καλοκαίρι του 1999 που ενάμιση εκατομμύριο πολίτες με αντίστοιχους κωδικούς πίστευαν- κατόπιν και πολιτικών υποδείξεων – ότι αρκούσε να διαλέξουν μια μετοχή από τον πίνακα για να γίνουν πλούσιοι σε ημέρα.

Λίγοι, εκατοντάδες γνώριζαν από τότε ότι, η ξέφρενη πορεία του χρηματιστηρίου ήταν απλώς μια συντονισμένη προσπάθεια της τότε κυβέρνησης Σημίτη προκειμένου να εισέλθει η χώρα στην ΟΝΕ με υψηλές τιμές σε όλες τις αξίες : σε μετοχές, ακίνητα, γη

Η προσπάθεια ευοδώθηκε το 2001 – όταν ο δείκτης ήταν ακόμη περίπου στις 3000 μονάδες - αλλά από το 1999 μέχρι σήμερα χάθηκαν πάνω από 170 δισ. ευρώ που ανήκαν σε μικροεπενδυτές – αλλά και σε αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων ….

Βεβαίως, ήταν διαφορετική η τότε σύνθεση των εισηγμένων, αλλά αυτό μάλλον επιτείνει το δράμα, αν αναλογιστεί ότι έκτοτε έχουν εισαχθεί στο ΧΑ πολύ μεγάλες εταιρείες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ κ.α.
Όμως, το χρηματιστηριακό κραχ του 1999 εκείνες τις ημέρες σημαδεύτηκε, 1), από το άρθρο του αείμνηστου Θόδωρου Καρατζά – τότε προέδρου της Εθνικής Τράπεζας ο οποίος καλούσε από την εφημερίδα Καθημερινή, τους πολιτικούς και τους επενδυτές να προσέχουν την ξέφρενη πορεία του χρηματιστηρίου, και 2) από την εντολή του αείμνηστου χρηματιστή Τζώνυ Μαρκόπουλου ο οποίος ζητούσε από τις συνεργαζόμενες περίφημες ΕΛΔΕ να σταματήσουν να χορηγούν τον λεγόμενο «αέρα» στους πελάτες τους …

Το «σκάσιμο» της φούσκας

Λίγες ημέρες αργότερα στις 23 Σεπτεμβρίου 1999 – μετά από ένα σεισμό – ξεκίνησε το ξεφούσκωμα της ελληνικής αγοράς – όπως συμβαίνει και μ όλες τις χρηματιστηριακές «φούσκες», διεθνώς.

Μια δράκα επιχειρηματιών – προσκολλημένοι στην τότε εξουσία – είχαν καταφέρει να εισάγουν στο χρηματιστήριο όλα τα «περίπτερα» τους : από τυρόπιτες μέχρι ….περιοδικά για νεόπλουτους περιφερόμενους.
Χρόνια αργότερα, πριν από δυο χρόνια, έφυγαν οι ίδιοι απο το χρηματιστήριο, σε χαμηλότερες τιμές από τις τιμές εισαγωγής …

Την ίδια περίοδο καταστράφηκαν ιστορικές και μη εταιρείες διότι εξαγόραζαν από πάρκα στην Αμερική μέχρι …. δορυφορικές εταιρείες.

Το 2000 επιχειρήθηκε μια προσπάθεια παραπομπής στην δικαιοσύνη την οποία έτυχε να εκπροσωπεί μια ανακρίτρια που δρούσε προς το δικό της συμφέρον και μερικών τυχοδιωκτών.

Τέσσερα χρόνια μετά η κυβέρνηση Καραμανλή εξελέγη με το σύνθημα της κάθαρσης – η οποία ξεχάστηκε λίγους μήνες μετά την εκλογή της.

Την περίοδο 2006-2008, η περίοδος χαρακτηρίστηκε από μια ροή κεφαλαίων προς το χρηματιστήριο, αλλά η τότε κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία, να αλλάξει η χώρα δρόμο.

Οι αποκρατικοποιήσεις θα ήταν περισσότερες και σε υψηλότερες τιμές όπως συνέβη λ.χ με τον ΟΤΕ ( 28 ευρώ )

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share