Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024

Νύχτα θα πάει (και) στο Ισραήλ ο Ερντογάν - Σε κωματώδη κατάσταση οι σχέσεις της Τουρκίας με τη χώρα της Μέσης Ανατολής

Ετοιμάζει τουρκική επέμβαση στη Γάζα;

30 Οκτωβρίου 2023 13:04
Νύχτα θα πάει (και) στο Ισραήλ ο Ερντογάν - Σε κωματώδη κατάσταση οι σχέσεις της Τουρκίας με τη χώρα της Μέσης Ανατολής
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstoc
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση μετά την επιθετική ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο παλιό αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ως απάντηση, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελί Κοέν, ανέκαλε το διπλωματικό προσωπικό της χώρας του από την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια ενός φιλοπαλαιστινιακού συλλαλητηρίου, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την απειλή που είχε απευθύνει κατά της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2022. Με αντι-ισραηλινές δηλώσεις, υπαινίσσεται μια τυχαία επίσκεψη στο Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην τουρκική επέμβαση στη Γάζα, την οποία έχει ζητήσει ο σύμμαχός του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και αναφέρουν ακόμη και Τούρκοι ιμάμηδες στα κηρύγματά τους στην Αγία Σοφία.

Αυτές οι δηλώσεις δεν πείθουν την τουρκική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με μια έρευνα της Metropoll, το 34,5% επιθυμεί η Τουρκία να παραμείνει ουδέτερη και το 26,4% υποστηρίζει ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Μόνο το 11,3% των Τούρκων φαίνεται να υποστηρίζει τη Χαμάς, αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι επιθυμούν μια πιθανή επιθετική ενέργεια στη Γάζα, που θα θυμίζει την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει επισκιάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κοσμικού τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1923. Παρά ταύτα, ο Ερντογάν επιχειρεί να αναβιώσει το χαλιφάτο με στόχο την προστασία των μουσουλμάνων παγκοσμίως.

Νύχτα θα πάει (και) στο Ισραήλ ο Ερντογάν - Σε κωματώδη κατάσταση οι σχέσεις της Τουρκίας με τη χώρα της Μέσης Ανατολής
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

Ανατρέποντας όλα τα πρόσφατα βήματα προσέγγισης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, που περιλάμβαναν την επανατοποθέτηση πρέσβεων και την αποκατάσταση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ως "κατακτητή", χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του ως "εγκληματία πολέμου" και προσπάθησε να προβάλει την προσπάθειά του να "απελευθερώσει" τους Παλαιστίνιους από τις γητες τους. Επίσης, επεσήμανε ότι η Χαμάς δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ένα "κίνημα απελευθέρωσης".

«Φυσικά, κάθε χώρα έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Εδώ όμως, πού είναι η δικαιοσύνη; Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μια αποτρόπαια σφαγή», είπε σε εκατοντάδες χιλιάδες παραληρούντες οπαδούς του που ανέμιζαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ματαίωσε προ ημερών την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ενώ κλιμάκωσε την ένταση, κατηγορώντας το εβραϊκό κράτος ότι γίνεται «πιόνι της Δύσης στην περιοχή» δημιουργώντας ατμόσφαιρα σταυροφορικού πολέμου ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. «Ο κύριος ένοχος πίσω από τις σφαγές στη Γάζα είναι η Δύση», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νύχτα θα πάει (και) στο Ισραήλ ο Ερντογάν - Σε κωματώδη κατάσταση οι σχέσεις της Τουρκίας με τη χώρα της Μέσης Ανατολής
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

Η σταγόνα, όμως, που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εξομοίωση των «εγκλημάτων που διαπράττει εδώ και 22 μέρες το Ισραήλ στη Γάζα» με την εξόντωση Εβραίων και άλλων λαών από τους ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Υστερα από τις σκληρές δηλώσεις της Τουρκίας, διέταξα την επιστροφή των διπλωματικών μας αντιπροσώπων, προκειμένου να επανεκτιμήσουμε τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας», αντέδρασε με ανακοίνωση στο «X» (πρώην Twitter) o Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελί Κοέν. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι το μέτρο είναι άνευ νοήματος, δεδομένου ότι το Ισραήλ απέσυρε από τις 19 Οκτωβρίου όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής για λόγους ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι κατά τη σύσκεψη του «νέου χαλιφάτου», ο Ερντογάν προσκάλεσε τους ηγέτες της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Λιβύης και του Λιβάνου, καθώς και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, Μαχμούντ Αμπάς, με σκοπό να νομιμοποιήσουν το «ειρηνευτικό» σχέδιό του για εκεχειρία στην περιοχή της Γάζας υπό την επιβλέψη της Τουρκίας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share