Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Δυστυχώς προέβλεψε τα χειρότερα για τον καιρό ο Κώστας Λαγουβάρδος: «Φαίνεται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά...»

Επιβεβαίωσε όσα φοβόμασταν

30 Μαρτίου 2024 12:52
Δυστυχώς προέβλεψε τα χειρότερα για τον καιρό ο Κώστας Λαγουβάρδος: «Φαίνεται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος, αναφέρθηκε στις ζεστές μέρες, που διανύουμε και συνεχίζονται στα τέλη Μαρτίου, βλέποντας τον καιρό ως «πρωταπριλιάτικο αστείο», που όμως τελικά είναι αλήθεια.

Μάλιστα, οι χάρτες που παραθέτει στην ανάρτησή του είναι «κόκκινοι», δείχνοντας την πολλή ζέστη που αναμένεται.

Η ανάρτηση του Κώστα Λαγουβάρδου

«Σαν πρωταπριλιάτικο αστείο… Μετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια Ελλάδα την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28/03, νέα πολύ σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται την Πρωταπριλιά!

Ο πρώτος χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει την απόκλιση της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa* (περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) στην Ευρώπη, με τη θερμοκρασία να είναι έως και 16 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα στον χάρτη), κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Οι αποκλίσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως ακραίες!

Ενδιαφέρον έχει να δούμε και την ίδια εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο (δεύτερος χάρτης). Πολλές περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου αναμένεται να έχουν την Πρωταπριλιά πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως σε περιοχές των ΗΠΑ, στον Ανατολικό Καναδά και στη Γροιλανδία, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (όπως προαναφέραμε) καθώς και περιοχές της Κίνας. * Το επίπεδο των 850 hPa χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών, στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας».

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας - Τι αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς;

Το πρωί της Παρασκευής, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, παρουσίασε τη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού για τον μήνα Απρίλιο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας τοπικά τα +10 έως +12°C πάνω από τα συνήθη επίπεδα.

Παράλληλα για το ίδιο διάστημα δεν προβλέπονται βροχές λόγω της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας που θα σταματήσει τα συστήματα με βροχές από δυτική και κεντρική Ευρώπη.

Οι βροχές, κατά τον διευθυντή της ΕΜΥ, θα επανέλθουν με ικανοποιητικά ποσά βροχόπτωσης μετά το πρώτο 10ημερο του Απριλίου.

Αναλυτικά η ανάρτηση Κολυδά για τον καιρό του Απριλίου

Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ - ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ & ΥΕΤΟΣ

1. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου , αλλά όχι με τόσο υψηλές τιμές οι οποίες τοπικά θα φτάνουν και τους 10 -12°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
Τάση επικράτησης κανονικών για την εποχή θερμοκρασιών κατά το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.

2. Λόγω της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας ( παρουσία υψηλών πιέσεων ) στη περιοχή μας δεν προβλέπονται βροχές, καθώς τα υετοφόρα συτήματα της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης δεν είναι ικανά να μας επηρεάσουν καθώς εμποδίζονται από τον ισχυρό αντικυκλώνα.
Μόνο μετά το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου, διαφαίνεται η τάση να δημιουργηθεί χαμηλό στη κεντρική Μεσόγειο και το οποίο θα μας επηρεάσει με ικανοποιητικά ποσά βροχόπτωσης.

Η Τάση του καιρού θα ανανεώνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share