Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Σποράδες: Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάληψη παραλιών - Οι ντόπιοι δε θελουν ομπρέλες και ξαπλώστρες

Ξεκινούν έρευνες αυθαιρεσιών σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο

29 Αυγούστου 2023 11:29
Σποράδες: Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάληψη παραλιών - Οι ντόπιοι δε θελουν ομπρέλες και ξαπλώστρες
Φωτογραφία: Shutterstock
Από Εύη Κουρίδου

Σφοδρές αντιδράσεις από ντόπιους στις Σποράδες για την κερδοσκοπική κατάληψη των παραλιών προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου.

Έρευνα από όλες τις αρμόδιες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες ζήτησε η Εισαγγελία Βόλου για αυθαίρετη και παράνομη κατάληψη παραλιών, στις Σποράδες από ξαπλώστρες και άλλες εγκαταστάσεις. Κάτοικοι (και όχι μόνο) διαμαρτύρονται πως πολλές πλέον παραλίες δεν είναι «ελεύθερες», υπό την έννοια ότι δεν μπορεί κανείς να τις επισκεφθεί χωρίς να πληρώσει υπέρογκα ποσά στους επιχειρηματίες που τις εκμεταλλεύονται. Θυμηθείτε, Το «κίνημα της πετσέτας» παίρνει διαστάσεις με αφετηρία την Πάρο: 300 άνθρωποι λένε «όχι» στην παράνομη κατάληψη παραλιών - Η Δικαιοσύνη «στηρίζει» (video-photos)

Από την εισαγγελική παραγγελία της κ. Παπακώστα θα ερευνηθεί εάν επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από τον Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες καταλαμβάνοντας ολόκληρες εκτάσεις, παρεμποδίζοντας τους πολίτες, που δε θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα.

κίνημα πετσέτας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Έλεγχοι μετά τις καταχρηστικές πρακτικές

Η εισαγγελική παραγγελία για έρευνα έρχεται, όπως αναφέρουν τα gegonotanews, μετά τις καταχρηστικές πρακτικές από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι καταπατούν τον δημόσιο χώρο.

Τη διαδικασία ελέγχου θα αναλάβουν τα τοπικά αστυνομικά τμήματα των νησιών της Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, και αναμένεται να διερευνηθεί αν τηρούνται οι νόμιμες άδειες χρήσης του αιγιαλού από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ακτογραμμή, σύμφωνα με το thenewspaper.gr. Επίσης, θα εξεταστεί η περίπτωση επιχειρηματιών που συνεχίζουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους παρά τις ήδη επιβεβλημένες κυρώσεις για παλιότερες παραβάσεις.

Άγρια επεισόδια στην Κύπρο: Στα άκρα οι σχέσεις κατοίκων και αλλοδαπών - Βία στο περιθώριο πορείας για το μεταναστευτικό (photos)

Επεισόδια ξεκίνησαν χθες (28/8) Ελληνοκύπριοι στο χωριό Χλώρακας και άλλων περιοχών στην επαρχία Πάφου της Κύπρου, διαμαρτυρόμενοι για γκέτο αλλοδαπών.

Τα επεισόδια τέλειωσαν με τη σύλληψη τεσσάρων Ελληνοκυπρίων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν επιθετικά όργανα, ενώ διαπιστώθηκε πως είχαν λάβει μέρος σε επιθέσεις κατά σπιτιών που διαμένουν αλλοδαποί. Επίσης στην Ελλάδα, Νέα «σύλληψη» μεταναστών από πολίτες στον Έβρο: «Άλλους τέσσερις καλούς επενδυτές» (video)

Κύπρος

Κύπρος

Χθες μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας δημιουργήθηκαν διάφορες ομάδες ντόπιων και με ξύλα, φτυάρια και μαχαίρια διασκορπίστηκαν στους δρόμους του χωριού εμπλεκόμενοι σε συγκρούσεις με αλλοδαπούς.

Όπως υποστηρίζουν, τα επεισόδια ξεκίνησαν γιατί οι αλλοδαποί προκαλούσαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, έχοντας ανέβει σε στέγες σπιτιών, από όπου ξεκίνησε πετροπόλεμος. Μάλιστα, προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, χωρίς όμως να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί. Ακόμα, όμως, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια.

Κύπρος

Κύπρος

Κύπρος

Ωστόσο, η κατοχή επιθετικών οργάνων από κάποιους Ελληνοκύπριους, καταδεικνύει ότι ορισμένοι είχαν πάει οργανωμένοι στην εκδήλωση. Υπάρχουν υποψίες ότι μεταξύ των διαμαρτυρόμενων κατοίκων είχαν παρεισφρήσει και μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης.

Στην περιοχή μετέβη εσπευσμένα ο αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, ενώ ενισχύθηκε με προσωπικό και η τοπική αστυνομία. Όλο το βράδυ η περιοχή βρισκόταν υπό αστυνομικό κλοιό για αποτροπή νέων επεισοδίων.

Στην περιοχή Χλώρακας, υπάρχει υπερσυγκέντρωση αλλοδαπών, κυρίως από τη Συρία και οι κάτοικοι εδώ και καιρό διαμαρτύρονται για κρούσματα κλοπών, για επιθέσεις και προβλήματα καθαριότητας. Οι αλλοδαποί εδώ και μήνες είχαν κάνει κατάληψη σε ένα εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα μετατρέποντας το σε γκέτο. Παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής εξέφραζαν την ενόχληση τους, για εκδηλώσεις των αλλοδαπών όπου έκαναν πορείες στους δρόμους κρατώντας αντίτυπα του Κορανίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share