Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Παπαθανάσης: Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

«Απαραίτητες οι στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα»

30 Αυγούστου 2021 09:50
Παπαθανάσης: Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών αναφέρθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας στο Mega και σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης στις αναστολές των υγειονομικών, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε:

«Η πολιτεία πάνω απ’ όλα προστατεύει τη δημόσια υγεία, οι αποφάσεις είναι στοχευμένες στο να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Ένας υγειονομικός δεν μπορεί να είναι ανεμβολίαστος και να πηγαίνει να υπηρετεί κάποιον ο οποίος βρίσκεται σε κάποια μονάδα. Επομένως, ισχύει από 1η του μηνός και από εκεί και πέρα ένα περίπου ένα 10% παραμένει ανεμβολίαστο. Υπάρχει ακόμα χρόνος, μπορεί κάποιος να μπει στην πλατφόρμα και να εμβολιαστεί την ίδια μέρα, επομένως δεν υπάρχει λόγος κάποιος να μπει σε αναστολή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ρωτήθηκε εάν το μέτρο της αναστολής είναι σκληρό, με εκείνον να απαντάει ότι πιο σκληρό είναι να βλέπουμε να χάνονται ανθρώπινες ζωές. «Σκληρό είναι να βλέπεις ένα πολίτη να βρίσκεται σε ΜΕΘ. 9 και κάτι από τους 10 που είναι διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι. Αυτό είναι σκληρό, να χάνουμε άτομα επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί», είπε.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλους τομείς είναι στο τραπέζι, υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.

«Προχωράμε, βλέπουμε, αξιολογούμε την κατάσταση κι έπειτα αποφασίζουμε. Το θέμα της επέκτασης του εμβολιασμού είναι στο τραπέζι, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι διότι θα πρέπει να δούμε την επιδημιολογική εξέλιξη».

Οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ, ενώ στην εστίαση τα τεστ είναι δύο.

«Απαραίτητες οι στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις στρατηγικές επενδύσεις. Τόνισε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ξένους και εγχώριους επενδυτές, ενώ μέσω των επενδύσεων δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και καλύτερα αμειβόμενες.

Παπαθανάσης: Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Έρευνα – Κορωνοϊός: Προβλήματα στην καρδιά ακόμα και 4 μήνες μετά τη νόσηση

Ακόμα και τέσσερις μήνες μετά την αποδρομή της λοίμωξης covid-19, ασθενείς που νόσησαν εμφανίζουν προβλήματα στην καρδιά.

Ειδικότερα, η νόσηση με covid-19 σχετίζεται με την παρουσία αγγειακής δυσλειτουργίας και μειωμένης καρδιακής απόδοσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα σε ασθενείς με λοίμωξη Covid19 , τέσσερις μήνες μετά την αποδρομή της νόσου, έχουν γίνει δεκτά για δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό European Journal of Heart Failure που αποτελεί το επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας (HFA) μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC).

κορωνοιός προβλήματα καρδιά

Η μελέτη ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής κλινικής, ΕΚΠΑ (καθηγητές Ιγνάτιος Οικονομίδης και Γεράσιμος Φιλιππάτος), της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ (αναπληρώτρια καθηγήτρια Βαϊα Λαμπαδιάρη και καθηγητής Αριστοτέλης Μπάμιας), Δ’ Παθολογικής Κλινικής ,ΕΚΠΑ (καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου) στο Νοσοκομείο Αττικόν, της Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ (καθηγήτρια Ιωάννα Ανδρεάδου) και της Θεραπευτικής Κλινικής, ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα (καθηγητές Ασημίνα Μητράκου και Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ).

Τι έδειξε η μελέτη σε 70 ασθενείς με κορωνοϊό

Εβδομήντα ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με νόσο covid-19 και έλαβαν εξιτήριο εξετάσθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 4 μήνες μετά τη νοσηλεία τους και συγκρίθηκαν με 70 ασθενείς με γνωστή υπέρταση και 70 φυσιολογικά άτομα με παρόμοια ηλικία, φύλο και καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Μετρήθηκαν δείκτες αγγειακής λειτουργίας, όπως ο ενδοθηλιακός γλυκοκάλυκας που εξασφαλίζει την στεγανότητα των μικρών αγγείων σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η λοίμωξη με covid-19 και παρεμποδίζει την εξίδρωση υγρών στους πνεύμονες και άλλα ζωτικά όργανα. Επιπλέον, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετρήθηκε η σκληρότητα της αορτής, η ροή στα στεφανιαία αγγεία και η ενδοθηλιακή λειτουργία σε ηρεμία και υπεραιμία, που επιβαρύνονται ιδιαίτερα σε υπερτασικούς ασθενείς, εκτιμήθηκαν ευαίσθητοι δείκτες καρδιακής δυσλειτουργίας όπως η επιμήκης μυοκαρδιακή παραμόρφωση με ειδικό ηχοκαρδιογράφημα όπως και επίσης και βιοχημικοί δείκτες του οξειδωτικού φορτίου (μαλονδιαλδευδη) και ενδοθηλιακής βλάβης (θρομβομοντουλινη, παράγοντας von Willenbrand).

Τέσσερις μήνες μετά τη αποδρομή της νόσου covid-19, οι ασθενείς πάρα την επιτυχή αποθεραπεία τους, είχαν 10-πλασιο οξειδωτικό φορτίο συγκριτικά με την ομάδα των υπερτασικών και των φυσιολογικών ατόμων, ενώ είχαν παρόμοια ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, βλάβη στον ενδοθηλιακό γλυκοκάλυκα, στη στεφανιαία ροή και στην καρδιακή λειτουργία με εκείνη που παρατηρείται σε υπερτασικούς ασθενείς. Τα υπολειπόμενα συμπτώματα των ασθενών covid-19 στους 4 μήνες μετά την αποδρομή της νόσου όπως η κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας και θωρακικό άλγος σχετίζονταν με επιβαρυμένους δείκτες καρδιακής λειτουργίας, υψηλό οξειδωτικό φορτίο και σημαντικό βαθμό ενδοθηλιακής αγγειακής βλάβης.

Τα ευρήματα της εργασίας αυτής υποδηλώνουν ότι η νόσηση με covid 19, πάρα την επιτυχή αποδρομή της, σχετίζεται με τη παρουσία ιδιαίτερα αυξημένου οξειδωτικού φορτίου και ενδοθηλιακής αγγειακής βλάβης που οδηγεί σε μειωμένη καρδιακή απόδοση και την παραμονή καρδιαγγειακών συμπτωμάτων όπως η κόπωση και η δύσπνοια, 4 μήνες μετά την αποδρομή της λοίμωξης. Οι ασθενείς, μετά την αποδρομή από λοίμωξη covid-19, θα πρέπει να παρακολουθούνται τόσο για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια όσο και για την διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία συνυπαρχόντων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (διαβήτης, κάπνισμα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία ) που συμβάλλουν σε ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Η μελέτη συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν οι μεταβολές στους βιοχημικούς και καρδιαγγειακούς δείκτες είναι αναστρέψιμες η όχι μετά την παρέλευση μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος από την αποδρομή της νόσου ή μετά από χορήγηση αγωγής που μειώνει το οξειδωτικό φορτίο και βελτιώνει την ακεραιότητα του ενδοθηλιακού γλυκοκάλυκα.

Έρευνα - Κορωνοϊός: Οι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσηςΈρευνα - Κορωνοϊός: Οι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης

Μελέτη από τη Βρετανία αποκαλύπτει τους χώρους με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Αξιοσημείωτο είναι πως ο πρώτος χώρος στη λίστα, συνδέεται με 30 φορές μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με τον τελευταίο στη λίστα!

Κουρεία, κομμωτήρια, και γενικά οι υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης, αλλά και τα σπίτια συγγενών και φίλων αποδεικνύεται ότι είναι οι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την μετάδοση του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία της βρετανικής μελέτης που εξέτασε δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.

χώροι μετάδοσης κορωνοιός

Ο ελάχιστος κίνδυνος υπολογίζεται ότι αφορά τα καταστήματα και, περιέργως, τις δομές υγείας.

Οι ερευνητές του Public Health England ανέλυσαν δεδομένα για όλα τα κρούσματα κορωνοϊού που ιχνηλατήθηκαν το διάστημα 1 Νοεμβρίου 2020 – 20 Ιανουαρίου 2021 (συνολικά πάνω από 2,3 εκατ. κρούσματα) όταν εξαπλωνόταν ραγδαία στη χώρα το βρετανικό στέλεχος Άλφα και η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο Lancet Infectious Diseases.

Οι χώροι μετάδοσης κατά φθίνουσα σειρά:

  • Υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης (κουρεία, κομμωτήρια, χώροι μασάζ και περιποίησης νυχιών)
  • Επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων
  • Υπηρεσίες πληροφοριών και ενημέρωσης
  • Σχολεία, Βρεφοκομεία και νηπιαγωγεία
  • Παραγωγή τροφίμων
  • Σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Σωφρονιστικά καταστήματα – κέντρα κράτησης
  • Εστιατόρια
  • Υπηρεσίες έκτακτων αναγκών
  • Χώροι αναψυχής
  • Εργοστάσια – εργοτάξια
  • Δημόσιες υπηρεσίες
  • Μέσα μεταφοράς, αποθήκες, κέντρα διανομής
  • Πανεπιστήμια και φορείς εκπαίδευσης
  • Υπηρεσίες κρίσιμων υποδομών
  • Υπηρεσίες υγείας – κοινωνικές υπηρεσίες
  • Καταστήματα.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share