Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

«Εμβόλιο ή σπίτι»: Ψώνια στο λιανεμπόριο μόνο με εμβόλιο από Σεπτέμβρη;

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε καταστήματα

18 Ιουλίου 2021 18:26
«Εμβόλιο ή σπίτι»: Ψώνια στο λιανεμπόριο μόνο με εμβόλιο από Σεπτέμβρη;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο γνωστής εφημερίδας, από τον Σεπτέμβριο θα επιτρέπεται η είσοδος σε καταστήματα λιανεμπορίου μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Με εμβόλιο η είσοδος στα καταστήματα

Ειδικότερα, στο πρωτοσέλιδο του “Πρώτου Θέματος” με τίτλο “Εμβόλιο ή σπίτι”, υποδηλώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, για την είσοδο σε καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το μέτρο θα εφαρμοστεί καθολικά και θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία, εξαναγκάζοντας υπαλλήλους και καταναλωτές να προσφύγουν στον εμβολιασμό.

 «Εμβόλιο ή σπίτι»: Ψώνια στο λιανεμπόριο μόνο με εμβόλιο από Σεπτέμβρη;

Κορωνοϊός: Σε αυτές τις χώρες εμβολιάζονται υποχρεωτικά - Ποιο νέο εμβόλιο έρχεται στην αγορά

Στην Ελλάδα συζητούμε αρκετά το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, με ορισμένες χώρες πάντως να έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

Οι περισσότερες από τις χώρες που τον εφαρμόζουν τον έχουν περιορίσει σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την χώρα μας παράλληλα να προχωρά τον εμβολιασμό των εφήβων.

Συγκεκριμένα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες είναι σπάνιος:

Τατζικιστάν: το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε ένα κυβερνητικό διάταγμα που υποχρεώνει όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών να εμβολιάζονται, χωρίς να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες και χωρίς να διευκρινίζει υπό ποιες προϋποθέσεις θα εφαρμοστεί αυτή η υποχρέωση.

Βατικανό: μια απόφαση που πάρθηκε την 8η Φεβρουαρίου κατέστησε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τους κατοίκους της μικρότερης χώρας στον κόσμο και τους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί. Οι ποινές μπορεί θεωρητικά να φτάσουν μέχρι και την απόλυση.

Ορισμένες χώρες ή περιοχές έχουν εισαγάγει υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού:

Ιταλία: ένα νομοθετικό διάταγμα της 25ης Μαΐου υποχρεώνει γιατρούς και προσωπικό υγείας να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, με ποινές ότι δεν θα μπορούν να εξασκούν το επάγγελμά τους ερχόμενοι σε επαφή με ασθενείς. Τριακόσιοι Ιταλοί υγειονομικοί προσέφυγαν δικαστικά κατά του διατάγματος και η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουλίου.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου ότι θα καταστήσει υποχρεωτικό τον πλήρη εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού για όλα τα άτομα που εργάζονται σε γηροκομεία, συμπεριλαμβανομένων μη ιατρικού προσωπικού όπως κομμωτές, αισθητικούς και εθελοντές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως τον Οκτώβριο, εάν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στους τομείς τους. Το μέτρο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Ρωσία: Αν και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντιτάχτηκε στην υποχρέωση εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο, ο δήμαρχος της Μόσχας εξέδωσε διάταγμα στις 16 Ιουνίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον κλάδο υπηρεσιών. Περίπου το 60% των εργαζομένων αυτών, ή σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 15 Αυγούστου. Μετά την απόφαση του δήμου της Μόσχας, άλλες τοπικές αρχές όπως η Αγία Πετρούπολη έχουν λάβει παρόμοια μέτρα.

Καζακστάν: η κυβέρνηση διέταξε την 1η Ιουλίου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των περισσότερων υπαλλήλων που έρχονται σε στενή επαφή με άλλα άτομα. Σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό θα απαγορευτεί η αλληλεπίδραση με πελάτες ή με άλλους ανθρώπους.

ΗΠΑ: η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε στις 23 Ιουνίου ότι θα ζητούσε από περίπου 35.000 εργαζομένους της, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και πυροσβεστών, να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, υπό την απειλή επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων, μέχρι και απόλυση. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν θα τεθεί σε ισχύ έως ότου τα εμβόλια λάβουν την πλήρη έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Επιπλέον, περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στο Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, όπως είχε ζητήσει η διοίκηση του νοσοκομείου. Ορισμένοι από τους εργαζόμενους κατέθεσαν μήνυση εναντίον του νοσοκομείου, αλλά αυτή απορρίφθηκε.

Γαλλία: η υποχρέωση εμβολιασμού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο για να εξαναγκάσει τους εργαζομένους στον τομέα υγείας να εμβολιαστούν, την ώρα που το ποσοστό εμβολιασμού αυτών φτάνει στο 57% στα γηροκομεία και στο 64% στα νοσοκομεία. Από την άλλη πλευρά, η γαλλική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει η υποχρέωση εμβολιασμού να επεκταθεί σε όλους τους Γάλλους, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Σε ορισμένες χώρες, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι επίσημος, αλλά οι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους είναι τέτοιοι που μοιάζουν με οιονεί υποχρέωση:

Σαουδική Αραβία: Το βασίλειο ανακοίνωσε στις 18 Μαΐου ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός από τον Αύγουστο για την είσοδο σε κυβερνητικά και ιδιωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, καθώς και των δημόσιων συγκοινωνιών. Παράλληλα, μόνο οι εμβολιασμένοι υπάλληλοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους.

Πακιστάν: Από την 1η Ιουλίου, η επαρχία Μπαλουχιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, απαγόρευσε σε μη εμβολιασμένα άτομα να εισέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες, πάρκα, εμπορικά κέντρα και δημόσιες συγκοινωνίες.

Αλλού στη χώρα, αξιωματούχοι στην επαρχία Σιντ που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 δεν θα πληρώνονται από τον Ιούλιο, ενώ η επαρχία Πουντζάμπ έχει απειλήσει να κόψει την τηλεφωνική σύνδεση σε όσους αρνούνται να σηκώσουν το μανίκι τους για να λάβουν την ένεση ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.

Νέο εμβόλιο από τη Sanofi - Πότε έρχεται και σε πόσες δόσεις θα το κάνουμε

Tο πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που παρασκευάζει η Sanofi, σε συνεργασία με τη βρετανική GSK, θα είναι διαθέσιμο έως τον Δεκέμβριο του 2021, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Ολιβιέ Μπογκιλό, σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο «France Inter».

Όπως εξήγησε, το εν λόγω σκεύασμα χρησιμοποιεί ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση, τεχνολογία που χρησιμοποιείται και σε ένα από τα εμβόλια της ίδιας εταιρείας για την εποχική γρίπη: «Βρισκόμαστε στις μελέτες φάσης 3. Θα σας υπενθυμίσω ότι χρησιμοποιούμε μια διαφορετική τεχνολογία από αυτή των mRNA εμβολίων, μια τεχνολογία ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης. Αυτή χρησιμοποιούμε για τον εμβολιασμό για τη γρίπη, μια τεχνολογία αποδεδειγμένη, σε χρήση εδώ και μερικά χρόνια».

Το εμβόλιο θα αφορά σε σχήμα με «δύο δόσεις για τον αρχικό εμβολιασμό, όταν δεν έχετε ποτέ εμβολιαστεί, και μία δόση εάν πρόκειται να κάνετε αναμνηστικό εμβολιασμό», σημείωσε επίσης ο Μπογκιλό.

Εξάλλου, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη «να ανοσοποιήσουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό», υπό την απειλή και των μεταλλάξεων του ιού, κάτι που καθιστά την κίνηση της Sanofi να κυκλοφορήσει το δικό της εμβόλιο, «χρήσιμη».

«Πιστεύουμε επίσης ότι θα είμαστε χρήσιμοι για αναμνηστικούς εμβολιασμούς, εάν απαιτούνται», δεδομένης της ανάγκης για δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο, υποστήριξε.

Αξίζει να αναφερθεί πως αντίστοιχη τεχνολογία χρησιμοποιεί κι η αμερικανική εταιρεία Novavax στην ανάπτυξη του δικού της εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Επισημαίνεται, τέλος, πως η Sanofi εργάζεται και για την ανάπτυξη δεύτερου εμβολίου με βάση την τεχνολογία του mRNA, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, ωστόσο αυτό το σχέδιο βρίσκεται σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share