Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού και με μία δόση εμβολίου; Η προειδοποίηση της ΕΕ - Πώς θα λειτουργεί, τι θα περιέχει & για πόσο θα ισχύει

Ο απόλυτος οδηγός

28 Μαΐου 2021 08:28
Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού και με μία δόση εμβολίου; Η προειδοποίηση της ΕΕ - Πώς θα λειτουργεί, τι θα περιέχει & για πόσο θα ισχύει
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Εναν οδηγό με όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πιστοποιητικό παρουσιάστηκε νωρίτερα από τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid θα ξεκινήσει την αποστολή του από την Ελλάδα, η οποία θα το εκδίδει σύμφωνα με τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), το οποίο είναι ένας από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υλοποίησαν το έργο, από κοινού με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) και με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Επίσης, σημερα Παρασκευή 28/5, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για τα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η μουσική στην εστίαση, ένα μέτρο που η κυβέρνηση αναμένει το πράσινο φως από την επιτροπή.

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά στην υλοποίηση του. Επισήμως, θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου διευκολύνοντας τις μετακινήσεις όλων των ευρωπαίων πολιτών.

Ψηφιακό πιστοποιητικό: «Ξεκλειδώνει» τις μετακινήσεις

Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ένα ακόμα εργαλείο για την ενίσχυση του ανοίγματος του τουρισμού με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, όπως εξήγησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Η χώρα μας φιλοδοξεί φέτος να φτάσει στο 50% των επισκεπτών σε σχέση με το 2019 από 25% που ήταν η επίδοση την περσινή δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Η κυρία Πελώνη ανέφερε ότι το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες.

Έτοιμο από την 1η Ιουλίου

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, έγινε εκτενής συζήτηση για το ψηφιακό πιστοποιητικό. Οι ηγέτες της ΕΕ, επεσήμαναν ότι «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι». Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε τη συμφωνία που επετεύχθη και καλεί για την άμεση υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού.

Την Τετάρτη, η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το πιστοποιητικό. Το κείμενο θα κατατεθεί για ψηφοφορία στη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου (7-10 Ιουνίου). Στη συνέχεια, πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα. Ο κανονισμός αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021.

Τι θα γίνει με όσους έλαβαν μία δόση του εμβολίου

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης δήλωσε ακόμα ότι η διάρκεια του εν λόγω πιστοποιητικού σε μη εμβολιασμένους πολίτες δεν έχει καθοριστεί ακόμα καθώς ενδέχεται ένας Ευρωπαίος πολίτης που θα ταξιδέψει τον Ιούλιο με πιστοποιητικό αρνητικού τεστ να χρειαστεί να εκδώσει καινούργιο, εάν ταξιδέψει ξανά έναν μήνα αργότερα. Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, η καλύτερη λύση είναι η επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Ο Επίτροπος δήλωσε ακόμα ότι οι πολίτες που έχουν λάβει μόνο μια δόση του εμβολίου θα μπορούν επίσης να εκδώσουν το πιστοποιητικό, ωστόσο καθώς το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί απλώς ένα εργαλείο, εναπόκειται στα κράτη-μέλη το πώς θα το χρησιμοποιήσουν, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συντονίσει τις εθνικές κυβερνήσεις.

Τι θα περιλαμβάνει το πιστοποιητικό COVID

Το εν λόγω πιστοποιητικό, όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, θα περιλαμβάνει «ενιαία βάση δεδομένων» και θα δείχνει εάν ο κάτοχος «έχει εμβολιαστεί, ασθενήσει ή έχει αρνητικό τεστ».

Κατά την ίδια ενημέρωση, η κα Πελώνη ερωτήθηκε για το ένα η Ελλάδα έχει διμερείς συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ, αναφέροντας πως «θα δούμε με ποιες χώρες μπορούμε να συμφωνήσουμε, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια».

Σημείωσε, τέλος, πως το πιστοποιητικό θα «εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά η χώρα μας ήδη εφαρμόζει πιλοτικά το Green Pass, που αφορά είτε σε πιστοποιητικά εμβολιασμού, είτε τεστ, είτε πιστοποιητικό νόσησης».

Πώς θα εκδίδεται

Tα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση.

Τα σχέδια όριζαν και την ανάπτυξη λογισμικού το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι Αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR. Στο πλαίσιο αυτό τα πιστοποιητικά θα αποδεικνύουν:

  • Εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού
  • Εάν έχει αναρρώσει
  • Εάν έχει κάνει τεστ

Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το Green Pass από την 1η Ιουνίου, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Σχετικά με τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως:

  • ονοματεπώνυμο
  • ημερομηνία γέννησης
  • ημερομηνία έκδοσης
  • πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση
  • Ο ταξιδιώτης, λοιπόν, θα μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό και θα το χρησιμοποιεί κατά τον έλεγχο.

Ποιος ο σκοπός του

Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα διευκολύνει τους Ευρωπαίους πολίτες στις μετακινήσεις τους εντός της Ε.Ε., απαλλάσσοντάς τους από την υποχρέωση καραντίνας και άλλους πρόσθετους περιορισμούς.

Το «Πράσινο Διαβατήριο» θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ μας. Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης.

Για πόσο καιρό ισχύει το πιστοποιητικό

Η απόδειξη προγενέστερης νόσησης – και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων – είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες, βάσει όσων συμφωνήθηκαν. Προς το παρόν, ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR, που να αποδεικνύει προγενέστερη μόλυνση. Τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.

Στη συμφωνία δεν αποσαφηνίζεται για πόσο καιρό ένα αρνητικό τεστ PCR είναι έγκυρο για να ταξιδέψουμε. O κανονισμός για τα πιστοποιητικά, πάντως, θα ισχύει για 12 μήνες.

Προειδοποιεί η ΕΕ

Πλήρης ασάφεια για το αν τα «πράσινα πιστοποιητικά εμβολιασμού» έρχονται σε «κόντρα» με τ’ ανθρώπινα δικαιώματα προκύπτει από την πρόσφατη «αλληλογραφία» μεταξύ του Επιτρόπου Reynders και της Ρουμάνας ευρωβουλευτή της Ομάδος των Σοσιαλιστών Maria Grapini.

Η Ρουμάνα ευρωβουλευτής επικέντρωσε την ερώτησή της στο γεγονός ότι η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει, στα τέλη Μαρτίου, ένα ψηφιακό σύστημα για τα αποτελέσματα των δοκιμών και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα αεροπορικά ταξίδια.

Επισήμανε δε ότι ορισμένα κράτη μέλη αντιτίθενται στην ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού, προειδοποιώντας ότι η χρήση τους εγκυμονεί διακρίσεις κατά των θεμελιωδών ελευθεριών των μη εμβολιασμένων πολιτών.

«Εάν οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για δοκιμές ή εμβόλια COVID-19, δεν θα είναι σε θέση να αποδείξουν την κατάσταση της υγείας τους και οι ελευθερίες τους θα περιοριστούν» τόνισε.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Reynders διαβεβαιώνει ότι μόνο τα κράτη μέλη θα επιτρέπεται να εκδίδουν ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά και όχι αεροπορικές εταιρείες, ούτε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, αλλά περιπλέκει τα πράγματα αναφέροντας ότι η νομοθετική πρόταση που ενέκρινε η Κομισιόν, στις 17 Μαρτίου 2021, αναφέρει σαφώς ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση υπηρεσιών διασυνοριακής μεταφοράς επιβατών.

Θα έχει ισχύ και για χώρες εκτός Ε.Ε.;

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα ισχύει και στις 27 χώρες της Ε.Ε., ενώ το σύστημα αναμένεται να δέχεται και τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες από την Ευρώπη με την Ελβετία για την αναγνώριση αμοιβαίων πιστοποιητικών, αλλά και με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κομισιόν βρίσκεται επίσης σε επαφή με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Η.Π.Α., που επίσης αποτελεί μεγάλη “δεξαμενή” τουριστών για την Ελλάδα, μαζί με τη Βρετανία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share