Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

"Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Γιώργος Καραϊβάζ;" - Δημοσίευμα φωτιά!

Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ;

13 Απριλίου 2021 14:36
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη στυγερή δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του την Παρασκευή αναφέρεται η γερμανική ραδιοφωνία Deuschlandfunk σε ρεπορτάζ με τίτλο «Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Γιώργος Καραϊβάζ;» παρατηρώντας μεταξύ άλλων: «Η βαρβαρότητα με την οποία κινήθηκαν οι δράστες προκύπτει σαφώς από την έκθεση αυτοψίας (...) Έξι σφαίρες στο στήθος, δύο στο κεφάλι, μία στο λαιμό και μία στην παλάμη - με συνολικά δέκα πυροβολισμούς ο ερευνητικός δημοσιογράφος Καραϊβάζ κυριολεκτικά εκτελέστηκε».

Διαβάστε με την ευκαιρία: Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: «Δε γνώριζα αν είχε...» - Όσα κατέθεσε η σύζυγός του στις Αρχές (Video)

Γιατί έπρεπε να πεθάνει o Γιώργος Καραϊβάζ;

Σχετίζεται η δολοφονία με το οργανωμένο έγκλημα;

Το ερώτημα αυτό θέτει το DLF και σημειώνει: «Ακόμη δεν είναι σαφές γιατί σκοτώθηκε ο 52χρονος. Σύμφωνα με το υπ. Προστασίας του Πολίτη ενδέχεται η δολοφονία του Καραϊβάζ να σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα (…) Και ειδικοί θεωρούν ότι πίσω από τη δολοφονία μπορεί να κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα». Το ρεπορτάζ αναφέρει την άποψη του ποινικολόγου Σπύρου Δημητρίου, ο οποίος εκτιμά ότι η βιαιότητα και η ωμότητα των δραστών «δείχνουν ότι για λόγους που δεν είναι ακόμη σαφείς δεν ήθελαν απλώς να στείλουν ένα μήνυμα στον Γιώργο Καραϊβάζ, αλλά να τον εξοντώσουν».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στη δημοσιογραφική παρουσία του αστυνομικού ρεπόρτερ και παρατηρεί: «Ο Καραϊβάζ θεωρούνταν έμπειρος αστυνομικός ρεπόρτερ (…) Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο ερευνητικός δημοσιογράφος είχε ασχοληθεί πρόσφατα πολύ με αθέμιτες μηχανορραφίες διεφθαρμένων αξιωματούχων. Μεταξύ άλλων είχε κάνει αποκαλύψεις για εκβιασμούς για παροχή προστασίας από αστυνομικούς. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Καραϊβάζ ανέφερε αρκετές φορές ότι εγκληματικές συμμορίες κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερη δύναμη στην Ελλάδα και επηρεάζουν ακόμη και αποφάσεις για επιλογή προσωπικού στην αστυνομία».

Σύμφωνα με τον Σπ. Δημητρίου, αναφέρει το DLF, η διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται δύσκολη διότι οι δράστες είναι απίθανο να βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει: «Φοβάμαι ότι ακόμα κι αν οι δράστες - που σε τέτοιες περιπτώσεις προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό - συλληφθούν και φυλακιστούν, θα είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποιοι βρίσκονται πίσω από το έγκλημα -αυτοί δηλαδή που ανέθεσαν τη δολοφονία. Αυτό με ανησυχεί.»

Πηγή: Deutsche Welle

Γιώργος Καραϊβάζ: Το «παζλ» της στυγερής δολοφονίας - Το ύποπτο ζευγάρι, το σκούτερ «φάντασμα» και η έρευνα στις φυλακές (Video)

Γιώργος Καραϊβάζ: Δεν έχουν περάσει παρά λίγα 24ωρα από τη στιγμή που δολοφονήθηκε με τουλάχιστον 10 σφαίρες ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του, στον Άλιμο και ενώ είχε μόλις επιστρέψει από τη δουλειά του στο Star.

Όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως πρόκειται για εκτέλεση συμβολαίου θανάτου, χωρίς πάντως να έχουν αποκλειστεί άλλα σενάρια.

Μάλιστα, οι αρχές εξετάζουν τη σοβαρή πιθανότητα οι δύο εκτελεστές να ειδοποιήθηκαν από συνεργούς τους για την ώρα εμφάνισης του δημοσιογράφου στη γειτονιά του. Σύμφωνα ρεπορτάζ του Star, φέρονται να παραμόνευαν κινούμενοι επί ώρα με το μηχανάκι στην ευρύτερη περιοχή για να μην κινήσουν υποψίες, περιμένοντας το σινιάλο που ίσως έγινε από ένα ζευγάρι πρόσωπα άγνωστα στη γειτονιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτόπτες μάρτυρες είδαν έναν άνδρα και μια γυναίκα να στέκονται για αρκετά λεπτά απέναντι από το παρκάκι, όπου στάθμευσε το αυτοκίνητό του ο άτυχος δημοσιογράφος. Ήταν στην οδό Σακελλαρίου ένα κατηφορικό δρομάκι και συνομιλούσαν.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, η γυναίκα που, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, φορούσε σκούφο στο κεφάλι και σκούρο σακάκι, πραγματοποίησε τηλεφωνική κλήση και αμέσως μετά άρχισαν να κατηφορίζουν το μονόδρομο με τα πόδια.

Ελάχιστα λεπτά αργότερα, από το ίδιο στενό, ανέβηκε ανάποδα το σκούτερ με τους δύο δολοφόνους. Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε ήδη εμφανιστεί στη γειτονιά και έψαχνε να παρκάρει. Οι αστυνομικοί ψάχνουν να δουν εάν υπήρξε συνομιλία μεταξύ δύο κινητών τηλεφώνων από την ίδια Κυψέλη Κινητής Τηλεφωνίας, εκείνη τη στιγμή της Παρασκευής, 14:10 το μεσημέρι.

Εάν, δηλαδή, η άγνωστη γυναίκα επικοινώνησε και ειδοποίησε τους εκτελεστές οι οποίοι κινούνταν με το μηχανάκι περίπου 300 μέτρα μακριά, ποια είναι αυτά τα τηλέφωνα και κυρίως σε ποιους ανήκουν.

Η έρευνα στις φυλακές

Αναφορικά με το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δολοφονία, η Δίωξη Εγκλημάτων κατά Ζωής ψάχνει μέχρι και στις φυλακές.

Οι αξιωματικοί φέρονται να ψάχνουν τις επικοινωνίες κρατουμένων που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ αναζητούν και πληροφορίες για συζητήσεις πριν και μετά τη δολοφονία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Open, η εντολή είναι η αρχή να γίνει από τα άτομα που κρατούνται μέσα στις φυλακές και έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα είτε έχουν καταδικαστεί για περιπτώσεις ανθρωποκτονιών είτε έχουν καταδικαστεί για οργανωμένο έγκλημα που έχει να κάνει με εκβιάσεις στη νύχτα.

Πάντως, τα «συμβόλαια θανάτου» έχουν μικρό βαθμό εξιχνίασης της τάξεως του 2-4 % γιατί οι αστυνομικοί έχουν υπόνοιες, στοιχεία από την ανάλυση των κλήσεων και από περαιτέρω στοιχεία, όμως δεν μπορούν να βρουν αποδεικτικά επειδή οι εκτελεστές και οι ηθικοί αυτουργοί γνωρίζουν πώς να καλύπτουν τα ίχνη τους, να δημιουργούν άλλοθι και, ενώ οι αστυνομικοί έχουν συγκεκριμένες υπόνοιες για συγκεκριμένα πρόσωπα με βάση την αλληλουχία των επιθέσεων, δεν μπορούν να αποδείξουν το οτιδήποτε.

Το σκούτερ «φάντασμα»

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία εκτιμά ο δολοφόνος μπήκε σε άλλο όχημα διαφυγής και ο οδηγός της μηχανής πήγε να την εξαφανίσει. Σημειώνεται πως έως και 5 μέρες πριν τη δολοφονία είχε δηλωθεί διψήφιος αριθμός κλοπών σκούτερ και συγκεκριμένα αυτού του τύπου.

Επίσης, ερευνώνται οι ενοικιάσεις τέτοιων μηχανών ενώ δεν έχει εντοπιστεί ακόμα από τα βίντεο ο αριθμός κυκλοφορίας.

Σημειώνεται πως το κινητό του δημοσιογράφου έχει δεχτεί σφαίρα και οι αρχές προσπαθούν να ανακτήσουν υλικό από διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας.

Στο «μικροσκόπιο» τα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι αξιωματικοί της Αστυνομίας έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τα ρεπορτάζ και τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα που διατηρούσε, σε μια προσπάθεια να φθάσουν στην άκρη του νήματος και στους δολοφόνους του, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί το κίνητρό τους.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος έχει ερευνήσει αρκετές πολύκροτες υποθέσεις, τα τελευταία χρόνια είχε κάνει μια σειρά αποκαλύψεων για δολοφονίες που σχετίζονταν με το κύκλωμα της νύχτας.

 

Έγκλημα

Ροή ειδήσεων

Share