Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Μπανάνες: Πως να διαλέξεις τις καλύτερες στο μανάβη - Τα 5 προβλήματα που λύνει καλύτερα από τα χάπια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

7 Ιουνίου 2021 08:20
Μπανάνες: Πως να διαλέξεις τις καλύτερες στο μανάβη - Τα 5 προβλήματα που λύνει καλύτερα από τα χάπια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι μπανάνες είναι το φρούτο για όλες τις εποχές. Τις αγαπώ γιατί αποτελούν σωτήριο σνακ σε ώρες που η πείνα με κάνει θηρίο.

Είναι πάντα γλυκές, χωρίς να με επιβαρύνουν, κάθονται καλά σε ένα ταλαιπωρημένο στομάχι και παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το Κάλιο, για τις μέρες με πολλές γυμναστικές, ζέστη ή hangover. Διάβασε τι πρέπει να προσέξεις στο μανάβη στη λαϊκή ή στο σουπερμάρκετ για να διαλέξεις τις τέλειες μπανάνες, καθώς και τι να κάνεις σε περίπτωση που σου ωριμάσουν πιο γρήγορα απ’ ότι θέλεις να τις φας.

Δώσε προσοχή στο χρώμα

Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, το χρώμα της μπανάνας θα σου δείξει σε ποιο σημείο ωρίμανσης βρίσκεται. Διάλεξε ένα τσαμπί με κίτρινες μπανάνες, που να πρασινίζουν ελαφρώς κοντά στο κοτσάνι.

Σφιχτές, γεμάτες ζωή

Οι άγουρες μπανάνες είναι συνήθως πολύ σφιχτές και καθώς ωριμάζουν, μαλακώνουν. Όταν τις αγοράζεις, οι τέλειες μπανάνες πρέπει να είναι σφιχτές στο άγγιγμα, ενώ πιάνοντας την επιφάνεια της φλούδα τους να μη βρίσκεις μαλακά σημεία.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Μπανάνες και φράουλες: Κάνουν θαύματα στον οργανισμό καταναλώστε άφοβα

Οι μπανάνες είναι το φρούτο για όλες τις εποχές. Τις αγαπώ γιατί αποτελούν σωτήριο σνακ σε ώρες που η πείνα με κάνει θηρίο.

Όχι ταλαιπωρημένες

Οι τέλειες μπανάνες δε χρειάζεται να είναι κατακίτρινες: ελάχιστες καφέ κηλίδες είναι οκ. Ωστόσο να αποφύγεις μπανάνες με μεγάλα καφέ σημάδια, σαν να έχουν χτυπηθεί στη μεταφορά. Το ίδιο ισχύει για μπανάνες στις οποίες έχει ανοίξει ελαφρώς η φλούδα, κατα μήκος τους.

Έχε στο νου σου πότε σκοπεύεις να τις καταναλώσεις

Για να μη στερηθείς όλη τη γλύκα που μπορούν να σου προσφέρουν οι μπανάνες, προσπάθησε να φτιάξεις ένα υποτυπώδες πλάνο κατανάλωσής τους.

Για άμεση κατανάλωση: διάλεξε κίτρινες μπανάνες χωρίς πράσινα σημεία κοντά στο κοτσάνι και με κάποιες καφέ κηλίδες στην επιφάνεια. Αυτές θα είναι τέλειες σήμερα και αύριο.

Για λίγες μέρες μετά: διάλεξε τις πιο σφιχτές κίτρινες μπανάνες, με πράσινη απόχρωση προς τις άκρες τους. Εφόσον τις αποθηκεύσεις σε θερμοκρασία δωματίου, σε 2-3 μέρες θα είναι υπέροχα γλυκές και έτοιμες προς κατανάλωση.

Κι αν μου καφετιάσουν;

Μη βιαστείς να τις πετάξεις. Οι υπερώριμες μπανάνες, αυτές που σιχαίνεσαι να φας γιατί είναι πλέον πολύ καφέ και μαλακές, μπορούν να γίνουν το πιο γλυκό συστατικό για διάφορα γλυκά και smoothies:

Μεταμορφωσέ τες σε υπέροχο κέικ μπανάνας (Banana bread)

Ξεφλούδισέ τες, κόψτες σε μεγάλα κομμάτια και βάλτες μέσα σε αεροστεγή σακουλάκια κατάψυξης. Χρησιμοποίησέ τες σαν έξτρα συστατικό σε όλα τα smoothies σου. Αυτό είναι το κρυφό μυστικό για λεία και κρεμώδη smoothies.
Κι αν θες το πιο γρήγορο παγωτό του κόσμου: πάγωσε 2 πολύ ώριμες μπανάνες στην κατάψυξη (σε φέτες, για πιο γρήγορα). Έπειτα βάλτες στο blender ή στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με λίγο μέλι ή ζάχαρη, λίγο κακάο (αν είσαι της σοκολάτας) ή κάποιο μυρωδικό (βανίλια ή κανέλα) ή ακόμα και λίγο φυστικοβούτυρο και χτύπα τες μέχρι να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές και αφράτο. Δε θα πιστεύεις ότι το παγωτό που τρως δεν περιέχει κρέμα γάλακτος ή άλλα ζωϊκά προϊόντα.

5 προβλήματα που λύνει η μπανάνα καλύτερα από τα χάπια…

Τρεις τύποι ζάχαρης και μια αφθονία ινών είναι ο λόγος που οι μπανάνες ξεχωρίζουν από τις άλλες πηγές ενέργειας.

Πέραν του ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, οι μπανάνες σας βοηθάνε σε πολυάριθμα προβλήματα υγείας, περισσότερο από τα χάπια. Πότε μια μπανάνα πραγματικά μπορεί να βοηθήσει;

Πρήξιμο και δυσκοιλιότητα
Οι μπανάνες περιέχουν πηκτίνη, η οποία ενισχύει την πέψη και διεγείρει την αποβολή των τοξινών και βαρέων μετάλλων από το σώμα. Επιπλέον, έχουν προβιοτικές ιδιότητες και έτσι βοηθάνε την πέψη και μειώνουν το φούσκωμα. Οι ίνες, το μαλακό μέρος του φρούτου λειτουργεί ως φυσικό καθαρτικό και να βοηθάει με τη δυσκοιλιότητα.

Στρες
Το άγχος είναι η ασθένεια της σύγχρονης εποχής και αφήνει τεράστιες και μόνιμες συνέπειες στην υγεία μας. Μεταξύ άλλων, αυτό αυξάνει το μεταβολισμό και με αυτόν τον τρόπο μειώνει το επίπεδο του καλίου στον οργανισμό. Μπορείτε να επαναφέρετε την ισορροπία με μόνο μια μπανάνα την ημέρα που θα βοηθήσει τους παλμούς της καρδιάς, θα στείλει οξυγόνο στον εγκέφαλο και θα βοηθήσει στη διατήρηση στην επαρκή ποσότητα του νερού στο σώμα.

Οι μπανάνες είναι το φρούτο για όλες τις εποχές. Τις αγαπώ γιατί αποτελούν σωτήριο σνακ σε ώρες που η πείνα με κάνει θηρίο.

Υψηλή πίεση
Είναι πιθανώς γνωστό στους περισσότερους από εμάς ότι η υπερβολική πρόσληψη νατρίου, και η έλλειψη καλίου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό για το σώμα να είναι πλούσιο σε κάλιο. Οι ειδικοί συστήνουν να τρώτε μια μπανάνα κάθε πρωί και θα συνεχίσετε να έχετε την πίεση σας σε ισορροπία.

Έμμηνος ρήση
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 η οποία επηρεάζει θετικά το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα. Έχει αποδειχθεί ότι η βιταμίνη Β βοηθά με το προεμμηνορροϊκό σύμπτωμα, με επιτυχία μείωσης του πόνου, στο στήθος και την κοιλιά, με τις εναλλαγές της διάθεσης και την κατακράτηση υγρών στο σώμα.

Κατάθλιψη
Οι μπανάνες περιέχουν επίσης ένα συστατικό που ονομάζεται τρυπτοφάνη, η οποία διεγείρει και απελευθερώνει τη σεροτονίνη, που είναι γνωστή ως το «εύθυμη ορμόνη». Μια μπανάνα την ημέρα είναι αρκετή για να αυξήσει το επίπεδο της σεροτονίνης και να δημιουργήσει ένα αίσθημα ηρεμίας και ευτυχίας.

Πότε δεν είναι καλό να τρώμε μπανάνες;
Οι ειδικοί συνιστούν την αφαίρεση της μπανάνας από τη διατροφή σας αν υποφέρετε από προβλήματα ηπατικής ή νεφρικής ανεπάρκειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερα να ρωτήσετε ένα γιατρό πριν φάτε μπανάνες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share