Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Θωρακίστε την υγεία σας...τρώγοντας απλά ξηρούς καρπούς!

Είναι πολύ απλό!

12 Απριλίου 2019 09:28
Θωρακίστε την υγεία σας...τρώγοντας απλά ξηρούς καρπούς!

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες! Όταν καταναλώνετε ξηρούς καρπούς είναι ότι καλύτερο για την υγεία καθώς θωρακίζετε τον οργανισμό σας με τον καλύτερο τρόπο!

Οι ξηροί καρποί κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Να σας θυμίσουμε: 7 τρόφιμα που ρίχνουν την πίεση!

Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας μεQ

μεγάλες ποσότητες ενέργειας,

ακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω – 3 και Ω-6),

φυτικών πρωτεϊνών,

αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη),

βιταμινών Β,

ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό),

φυτικών ινών, πολυφαινόλες, αργινίνη και

τανίνες.

Ξηροί καρποί οφέλη:

Η κατανάλωσή τους προσφέρειΜείωση της LDL χοληστερόλης σε ποσοστό (8-12%) και αύξηση της HDL χοληστερόλης σε ποσοστό (6-12%).

Μείωση κατά 10,2% κατά μέσο όρο το επίπεδο των τριγλυκεριδίων.

Βελτίωση λειτουργίας και φυσικής κατάστασης των αρτηριών της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αργινίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για να παραχθεί μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βοηθά τις αρτηρίες να διασταλούν μειώνοντας τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο σε ποσοστό 30-50%.

Προστασία από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Βελτίωση λειτουργίας του εντέρου.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντικαρκινική προστασία. Η Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή διαπίστωσε ότι όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς κατανάλωναν οι γυναίκες τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Η συχνή και λογική κατανάλωση ξηρών καρπών έχει αποδειχθεί ότι δεν αυξάνει το σωματικό βάρος.

Ξηροί καρποί οφέλη:

Προστατεύουν από ασθένειες

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντάγκφιν ‘Αουνε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πρώτου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», αξιολόγησαν 29 μελέτες από όλο τον κόσμο, που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι μια καθημερινή χούφτα ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο:

στεφιανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%,

του καρκίνου κατά 15% και

του πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%.

Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και του διαβήτη κατά σχεδόν 40%.

Διαβάστε ακόμα: Διαβήτης: Ο ξηρός καρπός που μειώνει το σάκχαρο και κάνει καλό στην καρδιά!

Όπως είπε ο Άουνε, «βρήκαμε μια συστηματική μείωση του κινδύνου για διάφορες παθήσεις, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στην υγεία. Πρόκειται για σημαντικό όφελος, για μια μάλιστα τόσο μικρή ποσότητα τροφής».Τα οφέλη -που οφείλονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά- αφορούν πολλά είδη ξηρών καρπών, όπως φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.α.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πάνω από 20 γραμμάρια, επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στα οφέλη για την υγεία.

Δείτε ακόμα: Mε αυτό τον τρόπο θα αποβάλλεις τις τοξίνες του εντέρου!

Αν τρώτε καρότο κάθε μέρα δείτε πόσο καλό κάνετε στην υγεία σας!

Αν τρώτε καρότο κάθε μέρα δείτε πόσο καλό κάνετε στην υγεία σας! Πραγματικά είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας!

Το καρότο είναι αγαπημένο λαχανικό. Και όχι μόνο. Είναι και εξαιρετικά θρεπτικό καθώς περιέχει καροτονοειδή (δηλαδή α-καροτίνη, β-καροτίνη) και λουτεΐνη, συστατικά που επιδρούν στον οργανισμό με ευεργετικό τρόπο. Η καθημερινή κατανάλωση καρότου μπορεί να κάνει θαύματα στην καθημερινή διατροφή ενός ατόμου και κατ’ επέκταση στην υγεία και στη γενικότερη ευεξία του.

Ασπίδα για την καρδιά

Το καρότο έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι εξαιρετικά σημαντικές. Τα συστατικά του καρότου εξυπηρετούν στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων καθώς και στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, μόνο 50 γραμμάρια καρότου την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Καθαρή όραση

Επιπρόσθετα το καρότο βοηθά στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού, που θαμπώνει την όραση. Το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει και με την πρόληψη για την ανάπτυξη καταρράκτη, της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Καλή λειτουργία του εντέρου

Μια τρίτη ευεργετική ιδιότητα του καρότου είναι οι πλούσιες φυτικές ίνες που περιέχει. Η κατανάλωση καρότου έχει, κατ' επέκταση, να κάνει με τη σωστή λειτουργία του εντέρου και γενικότερα του πεπτικού συστήματος, καθώς και με την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Δυνατό ανοσοποιητικό

Η πρόσληψη καρότου βοηθά, επίσης, στην άμυνα του οργανισμού και στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανοσοποιητικού. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το καρότο περιέχει βιταμίνη C, αν και -ομολογουμένως- όχι σε μεγάλη ποσότητα (τα 100γρ καρότου καλύπτουν μόλις το 1/10 της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός).

Προστασία από τον ήλιο

Τα καρότα είναι, συν τους άλλοις, διάσημα για την παραγωγή μελανίνης και την προστασία που προσφέρουν στο δέρμα από την αρνητική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Δε θα ήταν λοιπόν υπερβολή να πούμε πως η κατανάλωση καρότου βοηθά στην καλή, λαμπερή και πιο προστατευμένη επιδερμίδα.

Σύμμαχος κατά του καρκίνου

Έρευνες έχουν δείξει ότι το καρότο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, που μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα. Παρομοίως, η συχνή κατανάλωση καρότου φαίνεται πως συνδέεται με μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και μείωση στη συχνότητα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Κατάλληλο για δίαιτα

Τα καρότα είναι μια τροφή με πολύ λίγες θερμίδες (100γρ καρότου έχουν μόλις 48 θερμίδες!). Ως εκ τούτου, είναι ιδανική τροφή για να τη συμπεριλάβει κάποιος που κάνει δίαιτα στο τραπέζι του. Το σημαντικό σε αυτό είναι, όπως αναφέρει και ο κ. Χρύσου, ότι το καρότο μπορεί να φαγωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, οπότε με ποικιλία μπορεί κάποιος να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά του, και παράλληλα να χάσει το ανεπιθύμητο βάρος.

Πώς να τα καταναλώνουμε

Όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι το καρότο, τόσο το καλύτερο. Μπορούμε βέβαια να το βράσουμε ή να το ψήσουμε, ωστόσο οφείλουμε να προσέξουμε το χρόνο γιατί αν είναι υπερβολικός το καρότο θα χάσει σημαντικό μέρος από τα θρεπτικά του συστατικά. Μπορούμε να το καταναλώσουμε:

-ωμό ως τραγανό σνακ στα διαλλείματα

-μέσα σε σαλάτες (τριμμένο ή σε κομματάκια)

-μέσα σε σούπες

-σε σάλτσες για μακαρόνια, κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι

-σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά για ένα χορτοφαγικό γεύμα

-ως χυμό στο πρωινό

-σε γλυκά, όπως είναι το κέικ καρότου

Μη ξεχνάτε, επίσης, ότι τα καρότα είναι από τα αγαπημένα λαχανικά των παιδιών, χάρη στην κάπως γλυκειά τους γεύση, άρα μπορείτε να τα περιλαμβάνετε τακτικά στη διατροφή τους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share