Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Μελωμένο σαν της γιαγιάς: Παραδοσιακό κατσικάκι με πατάτες

Μούρλια!

26 Μαΐου 2024 16:46
Μελωμένο σαν της γιαγιάς: Παραδοσιακό κατσικάκι με πατάτες
Πηγή φωτογραφίας: argiro.gr
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σκέτη απόλαυση η συνταγή: Παραδοσιακό κατσικάκι λεμονάτο, με πατάτες στον φούρνο. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει το μυστικό κατά την διάρκεια του φουρνίσματος για να βγει το φαγητό μας μελωμένο και νόστιμο σαν αυτό που μαγείρευε η γιαγιά μας.

Γευτείτε επίσης: Πατάτες «λουκούμι»: Οι πιο τραγανές πατάτες φούρνου μαγειρεύονται με 3 απλά βήματα

Η συνταγή για το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες

Υλικά

  • 1½ kg κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
  • 10 μεγάλες πατάτες
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ζουμερά λεμόνια
  • 4 σκελ. σκόρδο με το ντύμα τους
  • 2 κλων. φρέσκια ρίγανη
  • 2 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • 2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
  • 1 ποτήρι νερό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, βγάζουμε το κατσικάκι από το ψυγείο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη ώρα.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Τα χτυπάμε µε σύρμα, να γίνουν σαν κρέμα.
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες. Τις βάζουμε στο ταψί.
  • Προσθέτουμε τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο.
  • Περιχύνουμε με το αρωματικό λαδολέμονο Κρατάμε 2-3 κουταλιές λαδολέμονο για το αρνί.
  • Ανακατεύουμε καλά τις πατάτες να λαδωθούν.
  • Από πάνω τοποθετούμε το κατσικάκι.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο κατσικάκι και περιχύνουμε µε το μίγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Κάνουμε μασάζ στο κρέας να λαδωθεί παντού.
  • Τέλος, ρίχνουμε στο ταψί το νερό.
  • Σκεπάζουμε µε αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γάστρα.
  • Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα στους 200°C.
  • Ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μελώσουν οι πατάτες.
  • Μπορείτε αντί για μερίδες κατσικάκι να πάρετε κομμάτι ολόκληρο για κατσικάκι στο φούρνο. Εγώ προτιμώ σπάλα και χεράκι. Όμως η συνταγή λειτουργεί το ίδιο σε οποιοδήποτε κομμάτι επιθυμείτε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share