Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

«Μύρισε» απόλαυση: Το πιο νόστιμο κοτόπουλο με πατάτες στη γάστρα - Το μυστικό κρύβεται σε αυτό το προϊόν

Θα ξετρελαθείτε με αυτή τη συνταγή

13 Ιουνίου 2024 13:01
«Μύρισε» απόλαυση: Το πιο νόστιμο κοτόπουλο με πατάτες στη γάστρα - Το μυστικό κρύβεται σε αυτό το προϊόν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το κλασικό κυριακάτικο φαγητό δεν είναι άλλο από το κοτόπουλο με πατάτες στη γάστρα. Ωστόσο γιατί να καθιερώνεται μόνο τις Κυριακές; Αύτη η συνταγή «μυρίζει» τόση νοστιμιά που θα τη μαγειρεύεις πολύ πιο συχνά πλέον χωρίς να υπολογίζεις μέρα και ώρα. Το μυστικό της κρύβεται στη μουστάρδα. Μην τη ξεχάσεις!!! Με την ευκαιρία δες Ο Άκης Πετρετζίκης φέρνει το Μεξικό στην κουζίνα σας: Λαχταριστές τορτίγιες με κοτόπουλο και μπόλικο τυρί

Υλικά

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο βάρους περίπου 1,6-1,8 κιλών
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (προτιμότερο ακέρωτο)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 6-7 κόκκοι μπαχάρι
  • 4-5 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο (τις μικροσκοπικές που έχουν λεπτή φλούδα), καλά πλυμένες
  • ξερή ρίγανη ή θυμάρι

Κοτόπουλο με πατάτες

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στη γάστρα με μουστάρδα και μπαχάρι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  • Στη συνέχεια, κοπανίζουμε τα μπαχάρια στο γουδί μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Εναλλακτικά, τα τρίβουμε με το μύλο μπαχαρικών.
  • Τις πατάτες τις αφήνουμε με τη φλούδα τους. Αν είναι μικρές (στο μέγεθος καρυδιού), τις αφήνουμε ως έχουν, ενώ αν είναι πιο μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το λάδι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το μπαχάρι και αλατοπίπερο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο στη γάστρα και το περιχύνουμε με το μισό από το μείγμα και το αλείφουμε καλά με τα χέρια μέσα-έξω.
  • Βάζουμε γύρω-γύρω τις πατατούλες και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν από όλες τις μεριές με τη σος.
  • Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο και τις πατάτες (παρά το ότι έχουμε βάλει αλατοπίπερο στο μείγμα).
  • Δεν βάζουμε άλλα υγρά στο σκεύος, αρκούν τα υγρά του μείγματος και επίσης το κοτόπουλο θα βγάλει τα δικά του υγρά – αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε κατά το ψήσιμο.
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και τη βάζουμε στον φούρνο.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος μήπως χρειαστεί να βάλουμε λίγο νερό.
  • Μετά ξεσκεπάζουμε τη γάστρα δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200° C και ψήνουμε για άλλα περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει (και να ροδίσει) το κοτόπουλο και οι πατάτες.
  • Ελέγχουμε αν έγινε το κοτόπουλο, κόβοντάς το λίγο στο σημείο όπου τα μπούτια ενώνονται με το σώμα – αν υπάρχει αίμα «ζωντανό», συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο. Οι πατάτες πρέπει να έχουν μαλακώσει – για να το διαπιστώσουμε, τις τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι ή με ένα καλαμάκι για σουβλάκι.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε με τις πατάτες και τα υγρά από τη γάστρα σαν σάλτσα. Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι και επιπλέον αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share