Σάββατο, 11 Μαΐου 2024

Ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις: Η «αθάνατη» συνταγή της γιαγιάς για πατάτες με αυγά

Το αγαπημένο των παιδικών μας χρόνων

6 Ιουλίου 2023 14:14
Ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις: Η «αθάνατη» συνταγή της γιαγιάς για πατάτες με αυγά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα φαγητό που ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις δεν είναι άλλο από εκείνο με πατάτες και αυγά. Η «αθάνατη» συνταγή της γιαγιάς παρακάτω θα σας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Μάλιστα, μερικοί μερακλήδες τα συνόδευαν και με λουκάνικα.

Με την ευκαιρία, δείτε τον σίγουρο τρόπο για να διατηρείτε περισσότερο καιρό φρέσκες τις πατάτες.

Η συνταγή της γιαγιάς για πατάτες με αυγά

Υλικά

Μερίδες: για 1 τηγανιά

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 5 αυγά
  • 1/2 κρασοπότηρο γάλα
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • λίγο βούτυρο

Πατάτες με αυγά
Πατάτες με αυγά

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε πατάτες με αυγά, αρχικά, κόβουμε τις πατάτες όπως τις κόβουμε για τηγανητές. Στη συνέχεια, τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, να κάψει καλά το λάδι, αλλά η φωτιά να είναι μέτρια. Δεν πρέπει να γίνουν όπως οι κανονικές τηγανητές, ξεροψημένες. Πρέπει να τηγανιστούν ήπια, να μαλακώσουν, να κάνουν μια ωραία κίτρινη κρούστα αλλά να μην κοκαλώσουν.

Πριν ροδίσουν, τις βγάζουμε κατευθείαν με τρυπητή κουτάλα σε ένα τηγάνι μεγάλο να τις χωρά. Δεν βάζουμε άλλο λάδι, ό,τι έχουν από το τηγάνισμα.
Ανακατεύουμε λίγο με το πιρούνι τα αυγά σε ένα μπολ με το γάλα.

Προσθέτουμε αλατάκι, πιπεράκι και τον μαϊντανό, αν τον βάλουμε. Ανακατεύουμε λίγο, δεν χρειάζεται να γίνουν ένα ασπράδια και κρόκοι.

Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι και ανακατεύουμε συνεχώς. Πρέπει να πήξει το αυγό, αλλά να μη γίνει ομελέτα, δεν πρέπει να χρυσίσει και να ξεραθεί, αλλά να βλέπεις μαλακά λευκά και κίτρινα κομμάτια εδώ και εκεί.

Πριν βγάλουμε τις πατάτες με αυγά, ρίχνουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε λίγο.

Πατάτες με τη φλούδα: Απίστευτο τρικάκι για να γίνουν extra τραγανές

Mια βραβευμένη σεφ, η Millie Simpson μοιράστηκε τα μυστικά της για τραγανές πατάτες φούρνου που αξίζουν να πάρουν αστέρι Μισελέν. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για τηγανητές πατάτες με τυριά και τσένταρ σως

Ξίδι το λευκό

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για τον ρόλο που παίζει το αλάτι στις πατάτες αλλά η σεφ εξήγησε πως τις πατάτες φούρνου δεν παίζει ρόλο το αλάτι. Η Simpson αντίθετα μίλησε για τη δυναμική του λευκού ξιδιού στο νερό που βράζει με τις πατάτες. Αρκεί μια κουταλιά της σούπας μέσα στην κατσαρόλα για να έχεις τις πιο τέλεια τραγανές πατάτες όταν θα τις βάλεις να ψηθούν στον φούρνο.

Η σεφ εξήγησε πάντως πως ακόμα και με το κόλπο του λευκού ξιδιού, πρέπει να είσαι σίγουρη και για την ποικιλία πατάτας που θα επιλέξεις να γίνει ψητή.

Τι άλλο πρέπει να κάνεις

Προτού βράσεις τις πατάτες, πρέπει να προθερμάνεις τον φούρνο στους 240 βαθμούς. Όσο ο φούρνος ζεσταίνεται κόψε τις πατάτες σε κυβάκια των 5 εκατοστών.

Πατάτες με τη φλούδα: Απίστευτο τρικάκι για να γίνουν extra τραγανές

Βάλε τα κυβάκια μέσα σε κατσαρόλα με νερό και πρόσθεσε και το ξίδι προτού ξεκινήσει ο βρασμός. Μην βάλεις τις πατάτες στη μέγιστη θερμοκρασία για να βράσουν αργά και όμορφα.

Το ξύδι βοηθά στον σχηματισμό μιας λεπτής κρούστας στο εξωτερικό στρώμα της πατάτας. Αυτή η κρούστα είναι απαραίτητη για να τις βοηθήσει να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μη χυλώσουν ή διαλυθούν όταν βράζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το οξύ του ξιδιού εμποδίζει την πολύ γρήγορη διάσπαση μιας ουσίας, της πηκτίνης, στις πατάτες.

Στεγνές πατάτες - τραγανές πατάτες

Έπειτα έρχεται το πιο σημαντικό σημείο που χαρίζει στην πατάτα το κρατς στοιχείο. Το να αφήσεις τις πατάτες να στραγγίσουν εντελώς από το νερό προτού τις ψήσεις.

Άφησέ τις σε χαρτί και ετοίμασε ένα ταψί με 200 γραμμάρια λάδι το οποίο και θα βάλεις στο φούρνο μέχρι να κάψει.

Βάλε γάντια και πρόσθεσε μία μία τις πατάτες μέσα στο ταψί ενώ θα τις ψήσεις για 40 λεπτά και θα τις γυρίσεις δύο με τρεις φορές.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις με τις φλούδες πατάτας; Να μπουν όμορφα στη φριτέζα και να γίνουν τα πιο νόστιμα τσιπς.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share