Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024

Απίστευτη παραλλαγή - Παστίτσιο με φύλλο κρούστας

Θα γλύφετε τα δάχτυλα σας

10 Μαΐου 2024 11:15
Απίστευτη παραλλαγή - Παστίτσιο με φύλλο κρούστας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απίστευτη παραλλαγή του μαμαδίστικου φαγητού που λατρεύουν μικροί μεγάλοι. Ακαταμάχητο είναι αυτό το παστίτσιο με κιμά και φύλλο κρούστας.

Διαβάστε επίσης: Θα σας ανοίξει η όρεξη: Παστίτσιο λαχανικών με μανιτάρια

Υλικά

Για το παστίτσιο

  • 5 κουτ. σούπας Βούτυρο + 60 γρ. λιωμένο για τα φύλλα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό κιμά ανάμεικτο (500γρ. χοιρινό + 500γρ. μοσχαρίσιο)
  • 2 κουτ. σούπας ουίσκι ή κονιάκ
  • 400 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ
  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 9 λεπτά φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. Mozarella τριμμένη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 100 γρ. Βούτυρο
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1800 ml γάλα φρέσκο, ζεστό
  • 200 ml Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 1 καλή πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 150 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
  • 50 γρ. Mozarella τριμμένη

Παστίτσιο με φύλλο κρούστας

Διαδικασία

Παστίτσιο

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδια και τα σκόρδα, ψιλοκομμένα σε ένα μπλεντεράκι.
  • Μετά προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  • Σβήνουμε με το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου 30'.


Για την μπεσαμέλ

  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το Βούτυρο με το ηλιέλαιο μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη.
  • Μόλις το μείγμα πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα μέχρι να απορροφηθεί.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα (ανακατεύουμε διαρκώς).
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μετά από 1' προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά.
  • Αφήνουμε στην άκρη.
  • Όσο ετοιμάζουμε τον κιμά και την μπεσαμέλ, βράζουμε τα μακαρόνια με αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 3' λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
  • Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα ασπράδια των αυγών και με 50 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη.
  • Σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα προτού τα στρώσουμε, έπειτα τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια.
  • Τέλος, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και με τα 150 γρ.μοτσαρέλα.
  • Τα φύλλα που εξέχουν τα φέρνουμε προς τα μέσα ή τα κόβουμε.
  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα που έχουμε βουτυρώσει πρώτα ένα-ένα.
  • Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45΄-60΄.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share