Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023

"Γεματούτσικα" μπιφτέκια: Πιέζει το κέντρο με τα δάχτυλα και δημιουργεί ένα μικρό βαθούλωμα - To πανέξυπνο κόλπο που πρέπει να γνωρίζει κάθε νοικοκυρά

Δώστε βάση!

5 Δεκεμβρίου 2022 11:00
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μπιφτέκια στα κάρβουνα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα γεύματα για τους περισσότερους, εκτός κι αν πρέπει να τα ετοιμάσεις εσύ.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: "Ζουμπουρλούδικα" μπιφτέκια: Ξεχάστε το ψωμί και το ξύδι - Το μυστικό για αφράτο κιμά βρίσκεται σε 1 υλικό

Γιατί ακόμα και πεπειραμένοι ψήστες δεν παίρνουν πάντα το αποτέλεσμα που επιδιώκουν, καθώς τα μπιφτέκια αποδεικνύονται κάποιες φορές υπόπτως δύστροπα πάνω στη σχάρα.

Τι πρέπει υποχρεωτικά να κάνεις όταν ψήνεις μπιφτέκια στα κάρβουνα

Είναι μια εικόνα γνώριμη στους περισσότερους, το μπιφτέκι να βγαίνει από τα κάρβουνα σαν… παραφουσκωμένος κεφτές.

Συμβαίνει ακόμα και στους καλύτερους ψήστες, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μπιφτέκια μεγαλύτερα από 170 γραμμάρια έχουν 80% πιθανότητα να παραμορφωθούν πάνω στη σχάρα, καταλήγοντας… στρογγυλά.

Η πιο κοινή συμφορά (όχι η μόνη όμως) είναι να φουσκώνει στο κέντρο, καταλήγοντας με ένα άκομψο σχήμα και για το μάτι και για το χέρι.

Όλα αυτά αποφεύγονται εύκολα με ένα απλό τέχνασμα. Πιέζουμε απλώς το κέντρο του μπιφτεκιού με τα δάχτυλα ή με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό βαθούλωμα. Όταν μαγειρευτεί και φουσκώσει σε εκείνο το σημείο, δεν θα γίνει τόσο παχύ ώστε να χάσει το σχήμα του μπιφτεκιού.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια λίγο πιο επίπεδα απ’ όσο θα θέλαμε, κάνοντας πάντα αυτό το ρηχό βαθούλωμα στη μέση με τα δάχτυλά μας.

Μυστικά για αφράτα, ζουμερά μπιφτέκια

Όταν βγει από τη φωτιά, θα είναι όπως ακριβώς το ονειρεύτηκες…

Τα βασικά της... τέχνης του κιμά: Ο απόλυτος κανόνας που πρέπει πάντα να ακολουθείς όταν ψήνεις μπιφτέκια

Είναι γεγονός πως στο ψητό κρέας όλοι έχουμε τα γούστα μας. Άλλοι θέλουν την μπριζόλα τους «κάρβουνο», ας πούμε, και άλλοι την προτιμούν βουτηγμένη στο αίμα. Δεν μοιραζόμαστε εξάλλου τον ίδιο ουρανίσκο και οι προτιμήσεις όλων είναι σεβαστές. Αρκεί να μη μιλάμε για μπιφτέκια!

Δείτε επίσης: Βάζει βούτυρο στα μπιφτέκια και μετά τα ρίχνει στον φούρνο - Μοναδικό αποτέλεσμα

Όπως μας λέει ο μέγας Αμερικανός γκουρού του μπάρμπεκιου Myron Mixon στο εμβληματικό βιβλίο του «Everyday Barbecue: At Home with America’s Favorite Pitmaster», ο μοσχαρίσιος κιμάς έχει περισσότερα βακτήρια από το κρέας. Κι έτσι όταν ψήνουμε μπιφτέκια είναι υποχρεωτικό να βγαίνουν από τη σχάρα καλοψημένα. «Χωρίς ροζ κομμάτια στο κέντρο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αν έχουμε μάλιστα αμφιβολία για το πόσο καλά ψημένο είναι, προτείνει να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός θερμομέτρου κρέατος ώστε να σιγουρευτούμε πως η θερμοκρασία του στο κέντρο δεν είναι κάτω από τους 70 βαθμούς Κελσίου.

Τα βασικά της... τέχνης του κιμά: Ο απόλυτος κανόνας που πρέπει πάντα να ακολουθείς όταν ψήνεις μπιφτέκια

Το κόλπο της γιαγιάς με το γάλα που απογειώνει τα μπιφτέκια σας

Τα μυστικά στον τομέα της μαγειρικής δεν σταματούν ποτέ και πάντα μας εκπλήσσουν. Ακόμη και για το πιο απλό φαγητό υπάρχει ένα μυστικό που θα το αναβαθμίσει, όπως τα μπιφτέκια. Μπορεί θεωρητικά να ανήκει στην κατηγορία με τα απλά φαγητά που μπορεί να φτιάξει κι ένας εργένης ή ένας φοιτητής αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποια σημεία "κλειδιά" που θα απογειώσουν την γεύση τους. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό μυστικό για τα τέλεια μπιφτέκια, δείτε εδώ τι θα συμβεί αν προσθέσετε στα μπιφτέκια σας σιμιγδάλι.

Θέλετε τα πιο αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια; Η λύση είναι απλούστατη και κρύβεται στο γάλα. Προσθέστε στον κιμά σας περίπου 3 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο ή εβαπορέ και τα μπιφτέκια σας θα γίνουν τόσο αφράτα που ούτε καν περιμένατε.

Ο λόγος είναι πως το γάλα προσδίδει την απαραίτητη υγρασία και παράλληλα σπάει τις ίνες του κιμά με αποτέλεσμα να τον "μαλακώνει".

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share