Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

2 έξυπνα κόλπα για να δείτε αν τα αυγά σας είναι φρέσκα

Για να μην απορία

17 Φεβρουαρίου 2022 15:08
2 έξυπνα κόλπα για να δείτε αν τα αυγά σας είναι φρέσκα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γεμάτα σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά, τα αυγά αποτελούν ένα από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Μαγειρεύονται σε διάφορες εκδοχές -ομελέτα, βραστά, τηγανητά κ.α.- και αποτελούν μια εύκολη λύση τις μέρες που δεν έχουμε ιδιαίτερη έμπνευση για το τί να μαγειρέψουμε.

Δείτε επίσης: Το δοκιμασμένο κόλπο για να γίνει η ομελέτα σας πιο αφράτη

Ωστόσο, πρόκειται και για ένα τρόφιμο που εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, γι’ αυτό και η προσοχή που πρέπει να δείχνουμε κατά την αγορά του αλλά και την συντήρησή του πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Για να καταλάβετε, λοιπόν, αν ένα αβγό είναι φρέσκο μπορείτε να εφαρμόσετε τα παρακάτω δύο έξυπνα κόλπα, ώστε να μην μείνετε ποτέ με την απορία.

αυγά φρέσκα ποσέ

Και στις δύο περιπτώσεις θα καταλάβετε αν είναι φρέσκο και μπορείτε να το καταναλώσετε ή αν είναι μπαγιάτικο και πρέπει να το αντικαταστήσετε.

Το πιο εύκολο τρικ είναι να το κουνήσετε. Αν νιώσετε σαν να μετατοπίζετε κάτι μέσα στο αβγό τότε δεν είναι ιδιαιτέρως φρέσκο. Το δεύτερο κόλπο είναι να βυθίσετε το αβγό σε ένα ποτήρι με νερό. Αν στέκεται οριζόντια ή στον πάτο του ποτηριού, τότε μπορείτε να το καταναλώσετε, αν το δείτε να ανεβαίνει προς την επιφάνεια του ποτηριού, τότε καλύτερα να το αντικαταστήσετε.

Σταματήστε το: Μην τρώτε ποτέ μαζί πατάτες, αυγά και ψωμί

Ένα αγαπημένο μας φαγητό είναι οι τηγανητές πατάτες με αβγά, στα οποία λατρεύουμε να «βουτάμε» το ψωμί μας. Υπάρχει, όμως, μεγάλος κίνδυνος, καθώς υπάρχει μια ουσία στις πατάτες και το ψωμί, που μπορεί να φέρει τον καρκίνο.

Μια ουσία σε πολλούς άγνωστη το ακρυλαμίδιο, είναι μια καρκινογόνος ουσία η οποία παράγεται όταν αμυλούχες τροφές όπως ψωμί ή πατάτες κ.α ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η διαδικασία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν νέο κανονισμό, που ισχύει από σήμερα, υποχρεώνει πλέον τους κατασκευαστές να πάρουν άμεσα μέτρα, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Οι πιο μικρές και τραγανιστές πατάτες είναι οι πιο γευστικές –αλλά και οι πιο ανθυγιεινές. Ο λόγος; περιέχουν ακρυλαμίδιο. Η ουσία πιστεύεται ότι προκαλεί καρκίνο και βρίσκεται σε προϊόντα πατάτας, δημητριακών και καφέ. Η νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι στα πιάτα και τα κύπελλα μας θα προσγειώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο ακρυλαμίδιο», γράφει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ καλό είναι τις πατάτες να τις τηγανίζετε δύο φορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα με την έκδοση ειδικού κανονισμού, ώστε να χρησιμοποιούμε λιγότερο ακρυλαμίδιο στην καθημερινή ζωή. Για τους καταναλωτές, αυτό δεν αλλάζει πολλά πράγματα. Ωστόσο, οι παραγωγοί τροφίμων και η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους στην παραγωγή και την προετοιμασία τροφίμων.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share