Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Τέμπη: «Άκουγα τις φωνές των ανθρώπων που καίγονταν να αργοσβήνουν» - Συγκλονίζει πυροσβέστης για τις φρικιαστικές εικόνες που αντίκρισε (video)

«Η κόλαση έχασε το νόημά της μπροστά σε αυτό...»

28 Φεβρουαρίου 2024 10:09
Τέμπη: «Άκουγα τις φωνές των ανθρώπων που καίγονταν να αργοσβήνουν» - Συγκλονίζει πυροσβέστης για τις φρικιαστικές εικόνες που αντίκρισε (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τέμπη: Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 28 Φεβρουαρίου, από την ημέρα που βάφτηκε «μαύρη» για την Ελλάδα, καθώς 57 ψυχές έχασαν τη ζωή τους στη φονική σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη.

Η Ελισάβετ Καρανίκα είναι μια από τις διασώστριες εκείνης της βραδιάς και αποκάλυψε στο ντοκιμαντέρ «Μαμά έρχομαι» την διαδικασία της διακομιδής αλλά και τις φρικτές εικόνες που είδε.

«Φτάσαμε 12μιση ώρα. Είδα εικόνες απίστευτες που δεν περιμέναμε να δούμε. Απόκοσμες, είχε έντονη δυσοσμία, φωτιά, καπνό. Πολύ μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων. Πολύ δύσκολο για όλους! Για τους εθελοντές ενώ έχουμε μια σκληρή εκπαίδευση, λυγίσαμε. Ήταν σοκαριστικό, ήταν σαν ταινία. Μόνο που ήταν πραγματικότητα. Αρχίσαμε την έρευνα και τον απεγκλωβισμό, είμαστε επικουρικοί στις δυνάμεις της πυροσβεστικής. Μπήκαμε στα βαγόνια! Ένας πυροσβέστης που καθόταν δίπλα μου, γιατί τα πρώτα 3-4 λεπτά έπρεπε να συνειδητοποιήσω τι γίνεται, και του είπα “είναι το πρώτο βαγόνι;” και μου λέει “όχι είναι το τρίτο”. Ασυναίσθητα κοίταξα πίσω μου που ήταν σκοτάδι και μου είπε ότι τα άλλα δύο ήταν κάτω. Εκεί συνειδητοποίησα τι γίνεται. Δεν βρήκαμε νεκρούς στα βαγόνια γιατί είχαν διακομιστεί όλοι. Οι μαύρες σακούλες, οι πάμπλολλες μαύρες σακούλες είναι χαραγμένες στο μυαλό μου. Φώναζαν τα ονόματα των τραυματιών και δεν ακουγόταν τίποτα. Μια βουβαμάρα γιατί δεν άκουγε κανείς το όνομα που έψαχνε».

«Η λέξη κόλαση έχανε το νόημά της μπροστά σε αυτό που αντικρίσαμε. Η επιχείρηση αφότου έσβησε η φωτιά και μεταφέραμε ανθρώπους, σε δύο ώρες είχαμε μεταφέρει όλους τους τραυματίες όπου υπήρχαν. Είτε στα βαγόνια είτε που ήταν εκτός τα χωράφια. Μετά το δίωρο αυτό, σταματήσαμε να παίρνουμε ανθρώπους που ήταν στη ζωή. Ήταν εγκλωβισμένοι στα βαγόνια και καταλάβαμε όλοι ότι αυτό που είδαμε ότι είναι τρομερά απίθανο που να επιβίωσε μέσα από αυτή την κόλαση. Είχε μεταφερθεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος και ήταν ζωντανός», είπε ένας ακόμη διασώστης εκείνου του μοιραίου δυστυχήματος.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share