Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Νέος συναγερμός στη Θεσσαλία: «Φουσκώνουν» επικίνδυνα τα νερά στη λίμνη Κάρλα - Μήνυμα από το 112 σε 6 χωριά (video)

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε κοντινά σημεία

15 Σεπτεμβρίου 2023 08:47
Νέος συναγερμός στη Θεσσαλία: «Φουσκώνουν» επικίνδυνα τα νερά στη λίμνη Κάρλα - Μήνυμα από το 112 σε 6 χωριά (video)
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖEΚΑΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Συναγερμός έχει σημάνει για έξι χωριά που βρίσκονται κοντά στη λίμνη Κάρλα στη Θεσσαλία, μετά τη ραγδαία αύξηση της στάθμης του νερού.

Λίγο πριν τις 20:00 την Πέμπτη (14/9), εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους έξι χωριών. Πιο συγκεκριμένα μήνυμα εστάλη στα Κανάλια Μαγνησίας, στο Ριζόμυλο, στο Στεφανοβίκειο, στη Σωτήριο, στη Νίκη και στο Αχίλλειο.

Δείτε επίσης: Κακοκαιρία «Daniel»: Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας – Φούσκωσαν και «συναντήθηκαν» 5 ποτάμια

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως μπορεί στην περιοχή να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα καθώς η λίμνη Κάρλα μετά την ισχυρή νεροπομπή ανέκτησε τον όγκο της και κινδυνεύει με υπερχείλιση.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανακοίνωσε ότι, λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων αποφάσισε να διακόψει προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στα ακόλουθα σημεία:

Στην παράλληλη οδό με το φράγμα της λίμνης Κάρλας στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας από τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων και μέχρι τα όρια του Νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του Νομού Λάρισας.
Στην παράλληλη οδό με το φράγμα της λίμνης Κάρλας στα Κανάλια Μαγνησίας από τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων και μέχρι τέλος του φράγματος.

Αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, γίνεται αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι το πρωί του Σαββάτου θα δοθεί το τμήμα από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και την Κυριακή αντίστροφα με μία λωρίδα καθόδου.

Κανονικά πάντως διεξάγεται η κυκλοφορία στις βασικές οδικές αρτηρίες μεταξύ Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Χθες το απόγευμα άνοιξε και ο δρόμος Λάρισας – Γιάννουλης.

Στον Βόλο, παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό, χιλιάδες κάτοικοι.

«Γίναμε θυσία για να γλυτώσει η Καρδίτσα!»: Κάτοικοι στα χωριά καταγγέλλουν ότι έσπασαν το φράγμα και τους «έπνιξαν» (photos)

Όλο και αυξάνονται οι καταγγελίες κατοίκων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας σχετικά με το σπάσιμο του φράγματος στην Καρδίτσα.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι περιφέρεια και δήμοι έδωσαν εντολή για να σπάσουν φράγματα την ώρα της θεομηνίας. Στόχος, όπως λένε, ήταν να γλυτώσει την καταστροφή η Καρδίτσα, με αποτέλεσμα να «πνιγούν» τα χωριά τους! Ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις, ενώ οι αρμόδιοι πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον.

Μηνύσεις για ανθρώπινη παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη

Οι φωτογραφίες με το γκρεμισμένο φράγμα έχουν σταλεί στον Εισαγγελέα μαζί με τις μηνύσεις των κατοίκων που υποστηρίζουν ότι θυσιάστηκαν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους για να γλυτώσουν οι μεγάλες πόλεις της περιοχής.

Κακοκαιρία Daniel

Ανάμεσα σε αυτές τοι σημείο που σύμφωνα με καταγγελίες έσπασαν το φράγμα μηχανήματα της Περιφέρειας και οδήγησαν τα νερά στα χωριά του Παλαμά!

Ιδιοκτήτης χωματουργικού μηχανήματος: «Πήρα εντολές να σπάσω το φράγμα»

«Υπάρχει ανθρώπινο χέρι με εντολή άνωθεν που έπνιξε τους ανθρώπους» υποστηρίζει ο δικηγόρος Γιώργος Μπαρτζώξης που υποστηρίζει ότι εσκεμμένα κάποιος έσπασε το φράγμα.

Ο ιδιοκτήτης του χωματουργικού μηχανήματος που υποστηρίζει ότι έσπασε το φράγμα είχε κάνει ανάρτηση στο διαδίκτυο αναφερόμενος στον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Κωσταντίνο Νουσιο λίγο πριν ξεσπάσει η θεομηνία. «Είμαστε έτοιμοι» του έγραφε. Τελικά το φράγμα «έσπασε» με το ερώτημα να αιωρείται αν και ποιος έδωσε την εντολή.

Δείτε επίσης: «Ο σύζυγός μου εμφάνισε εξανθήματα σε όλο του το σώμα από τα μολυσμένα νερά»: Καταγγελία «βόμβα» από κάτοικο στη Μαραθέα Καρδίτσας (video)

Ο ιδιοκτήτης του μηχανήματος πάντως υποστήριξε μιλώντας στον Alpha επιμένει ότι έσπασε το φράγμα και ότι πήρε εντολή από την Περιφέρεια.

Τo Star επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη, που «ρίχνει το μπαλάκι» στους δημάρχους:

«Ουδέποτε έδωσα εντολή. Τους είπα να πάρουν εντολή από δημάρχους. Η τομή που έγινε... σημειώθηκε σε υφιστάμενη τομή, που είχαμε ανοίξει σε άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες».

Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Star Σπύρος Λάμπρου στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων:

«Ποιος είχε δώσει εντολή να σπάσει το φράγμα στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων που αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης; Δεν είναι ο ίδιος φορέας που έδωσε και τώρα εντολή; Μπορούσε μόνο ένα σκαπτικό όχημα να πραγματοποιήσει τέτοια παρέμβαση; Ή χρειαζόταν, όπως υποστηρίζουν στις μηνύσεις τους οι κάτοικοι, μεγάλος αριθμός μηχανημάτων;».

Κακοκαιρία Daniel

Το Star επικοινώνησε και με τον δήμαρχο Παλαμά που δήλωσε οτι ούτε ο ίδιος έδωσε εντολή να σπάσουν το ανάχωμα. Λειτούργησε μόνος του και πήρε τέτοια πρωτοβουλία την ώρα που πνιγόταν η μισή Θεσσαλία; «Κάτι περίεργο συμβαίνει στη Θεσσαλία», τόνισε στο ρεπορτάζ του ο Σπ. Λάμπρου

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Καλοδεχούμενη η έρευνα

Η πρώτη αντίδραση από στελέχη της Περιφέρειας είναι ότι είναι καλοδεχούμενη η εισαγγελική έρευνα εφ΄ όλης της ύλης για το ζήτημα των αιτίων που οδήγησαν στις καταστροφικές πλημμύρες, «για να σταματήσουν τα fake news».

Σε αυτοψία του Star πάντως στο άνοιγμα του ποταμού Κελέντζη φαίνεται το άνοιγμα το οποίο υποστηρίζουν οι κάτοικοι ότι έγινε εσκεμμένα

Η εισαγγελική έρευνα θα εξετάσει το αν όντως υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση για να υπάρξει τομή στο φράγμα, ποιος το έκανε και ποιος έδωσε την εντολή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share