Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία «Daniel»: Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας – Φούσκωσαν και «συναντήθηκαν» 5 ποτάμια

Η κακοκαιρία «Ιανός» κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, ενώ ο Daniel 600.000 παραπάνω

8 Σεπτεμβρίου 2023 22:06
Κακοκαιρία «Daniel»: Άλλαξε ο χάρτης της Θεσσαλίας – Φούσκωσαν και «συναντήθηκαν» 5 ποτάμια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αλλαγές παρουσιάζει ο χάρτης της Θεσσαλίας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που αποδείχθηκε πως είναι 3 φορές πιο καταστροφικός απ’ τον «Ιανό». Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, έχει «πνιγεί» απ’ τα νερά των χειμάρρων και παραπόταμων του Πηνειού. Φούσκωσαν και «συναντήθηκαν» 5 ποτάμια.

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό (με το μοβ χρώμα).

Παράλληλα, στα βίντεο που ανέβασε ο κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, Γιάννης Μακρής, φαίνονται εθελοντές να μοιράζουν νερό στους εγκλωβισμένους κατοίκους ενώ ακούγονται παιδιά να κλαίνε.

Υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 750.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό.

Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Πολύ σκληρές εικόνες: «Είναι το τέλος μας αυτό» - Κτηνοτρόφος αντικρίζει τα πνιγμένα πρόβατά του από την κακοκαιρία Daniel

Κτηνοτρόφος αντικρίζει τα πνιγμένα του πρόβατα από την κακοκαιρία Daniel και μοιράζεται με τον κόσμο το επίμαχο βίντεο με πολύ σκληρές εικόνες, αναφέροντας ότι αυτό είναι το τέλος τους.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η θεομηνία, η οποία πλήττει από τις αρχές της εβδομάδας την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Με τις ανθρώπινες απώλειες να έχουν ήδη φτάσει τις δέκα, σημαντικές είναι οι απώλειες και για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κάμπου.

Σε ένα σκληρό και σοκαριστικό βίντεο, ένας κτηνοτρόφος βρίσκεται στον χώρο φύλαξης των προβάτων του για να εκτιμήσει τη ζημιά, και έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα: δεκάδες από αυτά έχουν πνιγεί και κείτονται στο έδαφος, ενω μόλις δέκα κατάφεραν να μείνουν ζωντανά και να διασωθούν.

«Αυτή είναι η περιουσία μας... Απεγκλωβίσαμε 10 ζωντανά που απέμειναν... Κοιτάχτε πώς έγιναν... Είναι το τέλος μας αυτό, με πόση δύναμη να ξανασηκωθείς... κοιτάξτε πού είναι το νερό ακόμα....» λέει με σπασμένη φωνή ο κτηνοτρόφος, την ώρα που περνά ένα σκαπτικό μηχάνημα, μεταφέροντας απεγκλωβισμένους κατοίκους.

Δείτε το βίντεο

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share