Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Παράνομες συνταγογραφήσεις: Ανασφάλιστους Ρομά χρησιμοποιούσε ο 58χρονος γιατρός

Σύλληψη 58χρονου διαβητολόγου και 48χρονης νοσηλεύτριας στο Αγρίνιο για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αποκαλύφθηκαν έπειτα από καταγγελία του ΕΟΠΥΥ

15 Ιουνίου 2023 14:16
Παράνομες συνταγογραφήσεις: Ανασφάλιστους Ρομά χρησιμοποιούσε ο 58χρονος γιατρός
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

"Σ...ο μας ευχαριστώ πολύ, χρησιμοποιείται όπως η ......(σ.σ. όνομα ενέσιμου φαρμάκου); Μπορούν να την πάρουν τα άλλα μοντέλα;". Πρόκειται για ένα από τα μηνύματα που εντοπίστηκαν στο κινητό τηλέφωνο ενός 58χρονου γιατρού στο Αγρίνιο, που συνελήφθη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας για παράνομη συνταγογράφηση.

Η αποστολέας, με τη βοήθεια του κατηγορούμενου, έχει αποκτήσει σκευάσματα για διαβητικούς ασθενείς, τα οποία χρησιμοποιεί ως... μέσο αδυνατίσματος. Ο 58χρονος παθολόγος-διαβητολόγος που εργαζόταν σε Κέντρο Υγείας, μαζί με μια 48χρονη νοσηλεύτρια, είχαν στήσει μια ολόκληρη "φάμπρικα" παράτυπων συνταγογραφήσεων, χρησιμοποιώντας τους Α.Μ.Κ.Α., ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η ζημιά στο Δημόσιο από την παράνομη δραστηριότητα, ξεπέρασε τις 120.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες.

Παράνομες συνταγογραφήσεις: Ανασφάλιστους Ρομά χρησιμοποιούσε ο 58χρονος γιατρός

"Μας περισσεύει καμία;"

"Αν νομίζεις πως τα ενεσάκια θα με βοηθήσουν στην απώλεια βάρους να τα ξαναδοκιμάσω", στέλνει στον γιατρό άγνωστος ασθενής, που έχει χρησιμοποιήσει το ενέσιμο φάρμακο για απώλεια βάρους. Σε ένα άλλο μήνυμα, η σύζυγος του 58χρονου ρωτάει: "Μας περισσεύει καμία ......(σ.σ. όνομα ενέσιμου φαρμάκου) για την Ελένη; Δεν βρίσκει πουθενά", για να λάβει αρνητική απάντηση. "...πλησιάζει καλοκαίρι", ανέφερε άλλη ασθενής, ρωτώντας αν μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλο φάρμακο για αδυνάτισμα, με την ίδια δραστική ουσία, λόγω ελλείψεων στα φαρμακεία.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την έρευνα, τουλάχιστον 13 άτομα έλαβαν με τη βοήθεια του γιατρού και της νοσηλεύτριας σκευάσματα με την δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, για αισθητικούς λόγους. Το συγκεκριμένο φάρμακο προοριζόταν αρχικά για άτομα με διαβήτη τύπου 2, όμως πλέον συνταγογραφούνται συχνά και για απώλεια βάρους. Και στην Ελλάδα, η συνταγογράφηση του εν λόγω ενέσιμου σκευάσματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να έχει εξαφανιστεί σχεδόν από τα ράφια των φαρμακείων, όπως λένε οι φαρμακοποιοί.

Παράνομες συνταγογραφήσεις: Ανασφάλιστους Ρομά χρησιμοποιούσε ο 58χρονος γιατρός

Οι ρομά... επέστρεφαν τα φάρμακα

Ανασφάλιστους ρομά, είχε επιστρατεύσει ο 58χρονος διαβητολόγος, προκειμένου να χρησιμοποιεί τον Α.Μ.Κ.Α. τους για παράτυπες συνταγογραφήσεις. Οι ασθενείς είχαν μηδενική συμμετοχή και ο γιατρός φρόντιζε να τους ζητάει πίσω τα σκευάσματα, καθώς δεν εκείνοι δεν τα είχαν ανάγκη. Σύμφωνα με έγγραφο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., από τον Ιούνιο του 2022, έως και τον περασμένο Νοέμβριο, ο γιατρός μαζί με τη συνεργό του, είχαν προχωρήσει σε 9.268 συνταγογραφήσεις σε Ανασφάλιστους πολίτες, με το χρηματικό ποσό που αφορούσαν να ξεπερνά τις 154.000 ευρώ. Στο πρώτο 6μηνο του 2023, το ποσοστό της συνταγογράφησης μηδενικής συμμετοχής άγγιξε το 64%, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει τις 282.000 ευρώ.

Ο τελικός προορισμός των σκευασμάτων δεν έχει εξακριβωθεί, όμως οι αρχές εξετάζουν αν ο 58χρονος, τα μεταπωλούσε είτε στην Ελλάδα, ή και στο εξωτερικό. Παράλληλα κατά την έρευνα της αστυνομίας, φαίνεται να διαπιστώθηκε ότι ο γιατρός λάμβανε... δωροκάρτες από ιατρικούς επισκέπτες για συγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούσε.

Συνταγογράφηση πρωί, μεσημέρι, βράδυ

Η... επίμονη συνταγογράφηση σκευασμάτων απογευματινές και βραδινές ώρες, από τον 58χρονο γιατρό του Κέντρου Υγείας, κίνησε την προσοχή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο γιατρός που εργάζεται στο Δημόσιο, δε δικαιολογείται να συνταγογραφεί απογευματινές και βραδινές ώρες, παρά μόνο πρωινές, με εξαίρεση τις ημέρες που βρίσκεται σε εφημερία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον έλεγχο κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν παρατυπίες, ο διαβητολόγος κλήθηκε να δώσει γραπτές εξηγήσεις, κάτι που όμως δεν έκανε ποτέ. Αυτό που έκανε, ήταν να συνεχίσει την διευκόλυνση ασθενών του, με τους οποίους ήταν σε διαρκή επικοινωνία. "Κλικ και 5€" απέστειλε ο 58χρονος γιατρός σε έναν από τους... πελάτες του, για να λάβει απάντηση: "Μόνο;; Άκοπα!!!".

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια, τα οχήματα και το ιατρείο του 58χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: φαρμακευτικά σκευάσματα, ληγμένα φαρμακευτικά παρασκευάσματα, το χρηματικό ποσό των 2.350 ευρώ, καθώς και κινητά τηλέφωνα.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων που οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδής βεβαίωση, νόθευση κ.λπ., έκθεση κατ’ εξακολούθηση και απάτη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share