Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Καιρός: «Καίγεται» η χώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας - Έκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου

«Καμπανάκι» για τον καύσωνα!

23 Ιουνίου 2021 20:58
Καιρός: «Καίγεται» η χώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας - Έκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Ελλάδα αναμένεται να είναι «καμίνι» έως το τέλος της εβδομάδας εξαιτίας του καιρού και των δύσκολων συνθηκών, που φέρνει η ζέστη.

Μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας θα σημειωθεί, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, με αποτέλεσμα να αναμένονται θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, με το «φράγμα» να σπάει σε αρκετές περιοχές.

Κατά τόπους θα πληρούνται τα κριτήρια ώστε οι επικρατούσες συνθήκες να χαρακτηριστούν ως συνθήκες καύσωνα.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα στοιχεία του καιρού, κατά την Τετάρτη 23/06 αναμένονται:

-Σποραδικές βροχές, καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά αλλά και στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά.

-Εξασθενημένοι άνεμοι με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο συνδυασμός των εξασθενημένων ανέμων με τις υψηλές θερμοκρασίες θα αυξάνει κατά τόπους το αίσθημα δυσφορίας.

-Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, ιδιαίτερα στα νότια και δυτικά τμήματα της χώρας.

Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου

Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει με τη σειρά του, ότι το κύμα ζέστης θα παραμένει για άλλες 3-4 μέρες, προτού αρχίσει να υποχωρεί από την Κυριακή (27/6) κι έπειτα.

Ο υδράργυρος αύριο (22/6) θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς και οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6 μποφόρ. Προς το τέλος της εβδομάδας αυτής και τις αρχές της επόμενης, όμως, θα έρθει και η αστάθεια σε ορισμένα σημεία της χώρας, ενώ η θερμοκρασία πέσει έως τους 36 βαθμούς.

«Καμπανάκι» από την Ένωση Πνευμονολόγων

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας στο πλαίσιο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα τις επόμενες ημέρες, επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στη ζέστη.

Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, καλό θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα πνευμονολόγο.

Επιπρόσθετα, η επαρκής ενυδάτωση, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, καθώς και η αποφυγή της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, αποτελούν τους βασικούς κανόνες για την προστασία του οργανισμού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share