Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019

Δεν θα σταματήσετε να την τρώτε: Τυρόπιτα με γιαούρτι και χωρίς φύλλο!

Πεντανόστιμη!

23 Οκτωβρίου 2019 08:55
Δεν θα σταματήσετε να την τρώτε: Τυρόπιτα με γιαούρτι και χωρίς φύλλο!

Τυρόπιτα με γιαούρτι και χωρίς φύλλο!

Αυτή η συνταγή για μία τυρόπιτα με γιαούρτι χωρίς φύλλο, είναι ό,τι πρέπει για τις φορές που βιάζεστε, πεινάτε, δε βρίσκετε συνοδευτικό, θέλετε ένα σνακ, αναρωτιέστε πώς να να δώσετε άλλο αέρα στο πρωινό σας, ψάχνετε κάτι ελαφρυ για βραδινό…

Δηλαδή όπως καταλάβατε, για όλες τις ώρες, για μικρούς και μεγάλους, χωρίς πολύ κόπο!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

400 γρ. κασέρι τριμμένο
150 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
150 γρ. καλαμποκάλευρο
3 αυγά μεσαίου μεγάθους
αλάτι πιπέρι

Τυρόπιτα περέκ: Η ποντιακή λιχουδιά που τρώγεται χωρίς ενοχές

Δεν θα σταματήσετε να την τρώτε: Τυρόπιτα με γιαούρτι και χωρίς φύλλο!

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και λαδώνουμε καλά ένα ταψί μεσαίου μεγέθους.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα τυριά και το γιαούρτι. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο, καθώς και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε την πίτα σε ένα μεσαίο ταψί και ισιώνουμε λίγο την επιφάνειά της με σπάτουλα ή αν δεν έχετε, με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού.

Ψήνουμε για 45-50′ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει προτού την κόψουμε.

Η πιο νόστιμη βλάχικη πίτα - Έτοιμη σε 10 λεπτά!

Η πιο νόστιμη βλάχικη πίτα είναι έτοιμη σε 10 λεπτά!

Πρώτα το ζυμάρι, μετά τα μπαλάκια και έπειτα τα δύο φύλλα. Η αγαπημένη μας γέμιση ήταν το πράσο. Έδινε μια γλύκα το πράσο και με την αλμύρα του τυριού έβγαινε μια πανδαισία γεύσεων. Τρώγαμε τόσα πολλά κομμάτια… Οι άλλες που κάναμε ήταν η κρεατόπιτα, η πρασόπιτα και η τυρόπιτα. Σας δίνω εδώ τη βασική συνταγή για το φύλλο και τη γέμιση για την πρασόπιτα. Θέλει κόπο και υπομονή το φύλλο, αλλά τον αξίζει. Μπορείτε να το κάνετε από την προηγουμένη και να το φυλάξετε στο ψυγείο.

Υλικά

Αλεύρι σκληρό περίπου 5 φλ. (όσο πάρει)
στην πράξη θα διαπιστώσετε ποιό αλεύρι θα σας κάνει το καλύτερο (λεπτό κι ελαστικό) ζυμάρι. Ακόμα και η μάρκα
μπορεί να κάνει διαφορά.
2 φλ. νερό
1 πακέτο μαργαρίνη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.τ. ξίδι
1 κ.τ. αλάτιΓέμιση για πρασόπιτα
2 kg πράσα ψιλοκομμένα μέχρι το σημείο που πρασινίζουν έντονα
1 μάτσο άνιθο ψιλοκομμένο
800g τυριά τριμμένα – γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, γκούντα κ.λπ.
200g γιαούρτι στραγγιστό
70g βούτυρο
5 αυγά χτυπημένα
αλάτι, πιπέρι

Η πιο νόστιμη βλάχικη πίτα

Εκτέλεση
Σ’ ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσες μπαλίτσες.
Τις ανοίγουμε μία μία, με αλεύρι ή και κορν φλάουρ, σε φύλλα διαμέτρου 20cm.
Αφού ανοίξουμε 6 απ’ αυτά, τα αλείφουμε με τη μαργαρίνη και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Στο τελευταίο φύλλο δεν αλείφουμε με μαργαρίνη.
Τα τοποθετούμε στο ψυγείο σκεπασμένα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα 6.
Με τα πρώτα 6, ανοίγουμε τώρα ένα μεγάλο φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας και σε ανάλογο σχήμα.
Βουτυρώνουμε με τη μαργαρίνη το ταψί και απλώνουμε το φύλλο που ξεχειλίζει, το βουτυρώνουμε ελαφρά και απλώνουμε από πάνω τη γέμιση*.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τα υπόλοιπα πιτάκια.
Το ανοίγουμε κι αυτό λίγο μεγαλύτερο για να φτιάξουμε σούρες στο άπλωμα.
Γυρνάμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και βάζουμε κομματάκια μαργαρίνης στις γωνίες.

Απλώνουμε και το πάνω φύλλο κάνοντας τις γνωστές σούρες και το αλείφουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη.
Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και τη ραντίζουμε.
Τη χαράζουμε και την κόβουμε.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για μια ώρα.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε.

*Εκτέλεση για πρασόπιτα
Αχνίζουμε τα πράσα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να τα αφήσουμε να ροδίσουν.
Τα στραγγίζουμε καλά, προσθέτουμε τον άνιθο και το βούτυρο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι και τα τριμμένα τυριά και ανακατώνουμε καλά.

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share