Τρίτη, 07 Μαΐου 2024

Η παραδοσιακή συνταγή για Λαζαράκια!

Πρέπει να κρατάμε τις παραδόσεις!

19 Απριλίου 2019 17:30
Η παραδοσιακή συνταγή για Λαζαράκια!

Το πρωί του Σαββάτου οι γυναίκες ζυμώνουν σύμφωνα με την παράδοση τα Λαζαράκια, τα παραδοσιακά κουλουράκια που ξέρουμε όλοι! Το Athensmagazine.gr ψάχνει για εσάς τις καλύτερες συνταγές για εσάς!

Υπάρχει μια φράση που έχει μείνει στα χρόνια και την λέμε ακόμα και σήμερα «Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις»!

Για όσους δεν γνωρίζουν την παράδοση και την ιστορία στα «λαζαράκια» δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.

Συστατικά-Λαζαράκια

400 γρ. χλιαρό νερό
1 κ.σ. ξερή μαγιά
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
½ κ.γ. κάρδαμο σκόνη
¼ κ.γ. αλάτι
800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. καρύδια
40 γαρίφαλα ολόκληρα

Μέθοδος Εκτέλεσης- Λαζαράκια

Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.
Χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μία πετσέτα για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα.
Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση με τις σταφίδες και τα καρύδια χονδροκομμένα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολάκι.
Πλάθουμε το σώμα από τα λαζαράκια μας σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε 2 χεράκια που τα περνάμε τα χέρια χιαστί από την πίσω μεριά και να καταλήξουν πάλι σε σχήμα Χ και μπροστά.
Βάζουμε γαρίφαλα για τα μάτια.
Τοποθετούμε τα λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.

Νηστίσιμη παραδοσιακή μπουγάτσα!

Ξεκινάει η περίοδος της νηστείας και όσοι θέλουν να τρώνε γλυκό κάθε μέρα το σκέφτονται καλά! Το Athensmagazine.gr σας προτείνει την νηστίσιμη παραδοσιακή μπουγάτσα που θα σας κάνει να την λατρέψετε! Η συνταγή είναι πολύ εύκολη!

Υλικά για ένα μεσαίο ταψί:

Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το σπιτικό αλεύρι, αλεσμένο στο μύλο, που αυτό απαιτεί η παραδοσιακή συνταγή, σήμερα είναι δυσεύρετο).

Δύο ποτήρια (νεροπότηρα) ελαιόλαδο. (Μπορούμε να βάλουμε ένα ελαιόλαδο κι ένα σπορέλαιο. Το σπορέλαιο κάνει τη μπουγάτσα πιο μαλακή).

Ένα ποτήρι νερό.

Ένα ουζοπότηρο ούζο ή τσίπουρο.

Δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλλα (τριμμένη).

Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (τριμμένο).

Δύο κουταλάκια του γλυκού σόδα.

700 γραμμάρια ζάχαρη.

Το ανάλογο αλάτι.

Μπορούμε να προσθέσουμε προαιρετικά και λίγο μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση:

Αφού έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ). Αν δούμε ότι χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμα, το προσθέτουμε, ώστε η ζύμη να δέσει καλά (να γίνει «σφιχτή»). Μετά την απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί, που πρώτα έχουμε λαδώσει, και με τα χέρια μας της δίνουμε επίπεδη και ομαλή επιφάνεια.
Κέντημα:

Με το πιρούνι σχηματίζουμε ένα μεγάλο σταυρό, έναν κύκλο γύρω-γύρω και από έναν μικρό σταυρό σε κάθε τεταρτημόριο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Μπορούμε, φυσικά, να την κεντήσουμε και με άλλα σχέδια.
Προαιρετικά μπορούμε μετά το κέντημα να την πασπαλίσουμε με λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο.
Ψήσιμο:

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς και για μία ώρα περίπου (ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το πάχος της ζύμης).

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share