Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Παραδοσιακοί εργολάβοι! - Ή αλλιώς το Ελληνικό μακαρόν!

Είναι τέλειοι!

11 Απριλίου 2019 20:18
Παραδοσιακοί εργολάβοι! - Ή αλλιώς το Ελληνικό μακαρόν!

Πεθυμήσατε ένα παραδοσιακό γλυκό που πραγματικά είναι πανεύκολο να το φτιάξεις; Οι σύχρονοι το φωνάζουν μακαρόν αλλά οι παλιοί "εργολάβο"! Διαβάστε την πολύ εύκολη συνταγή, συγκεντρώστε τα υλικά και ξεκινήστε να τους φτιάχνετε! Να σας θυμίσουμε: Λαχταριστή σοκολατόπιτα με goji berries και άρωμα πορτοκαλιού!

Υλικά:

Για περίπου 35 εργολάβους αμύγδαλα ξεφλουδισμένα:

350 γρ. ζάχαρη: 250 γρ. αλάτι: λίγο εσάνς βανίλιας: 1 κουταλάκι του γλυκού αμύγδαλα ασπρισμένα: 25 αυγά: 2, τα ασπράδια

Εκτέλεση:

Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα σε ένα ταψί.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C.

Αλέθετε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μίξερ για να αναμειχθούν μεταξύ τους.

Χτυπάτε τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν μια ελαφριά μαρέγκα.

Αδειάζετε το μείγμα των αμυγδάλων σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε τη βανίλια.

Κατόπιν προσθέτετε σταδιακά τη μαρέγκα ανακατεύοντας γρήγορα με μια πλαστική σπάτουλα μέχρι να γίνει μια μάζα που στέκεται.

Βρέχετε λίγο τα χέρια σας, παίρνετε μια μικρή ποσότητα σαν καρύδι από το μείγμα και το πλάθετε στρογγυλό ή σαν μισοφέγγαρο.

Τοποθετείτε τους εργολάβους στο ταψί σε απόσταση 3-4 εκατοστών τον ένα από τον άλλο. Στο κέντρο κάθε εργολάβου βυθίζετε ένα αμύγδαλο.

Ψήνετε τους εργολάβους για 17′-20′ περίπου, μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.

Καλή επιτυχία!

Δείτε ακόμα: Πανεύκολος κορμός σοκολάτας με κρέμα και φράουλες!

Διαχρονικά τρουφάκια! - Ποιος δεν τα λατρεύει!!!

Λατρεύετε τα τρουφάκια και δεν ξέρετε πως να τα φτιάξετε; Μην αγχώνεστε σας βρήκαμε την τέλεια συνταγή για να φτιάξετε τα διαχρονικά και αξεπέραστα τρουφάκια!

Υλικά

400 γρ τρούφα σοκολάτας για την επικάλυψη
3 φλυτζάνια καρύδι χοντροκομμένο στο μπλέντερ /300 γρ
2 πακέτα μπισκότα πτί μπερ / 450 γρ

1 φλυτζάνι γάλα φρέσκο / 250 γρ
4 κτσ κακάο
1 σφηνάκι κονιάκ / 45 γρ (εάν έχετε μικρά παιδάκια μπορείτε να το αφαιρέσετε ή να μειώσετε την ποσότητα)
2 κτσ βούτυρο / 50 γρ
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη / 300 γρ

Προαιρετικά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χρωματιστή τρούφα ή νιφάδες καρύδας ή ψιλοκομένους ξηρούς καρπούς για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ σπάω με τα χέρια μου τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια

Προσθέτω το καρύδι, το γάλα, το κακάο, το κονιάκ, το βούτυρο και την ζάχαρη. Ζυμώνω όπως τον κιμά για 3'-4' μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει μια μάζα. Τοποθετώ το υλικό μου σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου να "δέσει" για να με διευκολύνει στο πλάσιμο

Σε ένα βαθύ σκεύος αδειάζω την τρούφα. Πριν το πλάσιμο καλό είναι να χρησιμοποιήσετε γάντια μιας χρήσεως για να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια. Επίσης για να σας διευκολύνει ζυμώστε πρώτα όλα τα τρουφάκια σε σχήμα μικρής μπαλίτσας και μετά ρολάρετε τα στην τρούφα.Αλλιώς κολλάει η τρούφα στα χέρια με την ζύμη και δεν διευκολύνει να συνεχίσετε το πλάσιμο. Τα αραδιάζετε σε μία λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ένα ένα τα βουτάτε στην τρούφα της αρεσκείας σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφόρων ειδών τρούφα για πασπάλισμα πχ γάλακτος ή κουβερτούρα, χρωματιστή ή νιφάδες καρύδας.

Ακόμα και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας... αφήστε απλά την φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει!!

Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη αρκετό καιρό. Αρκεί να τα βγάλουμε 20' νωρίτερα πρίν τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Παραμένουν ολόφρεσκα....καλοφάγωτα!!!

Καλή σας επιτυχία!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share