Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019

Νηστίσιμη Συνταγή: Γιουβέτσι με γαρίδες!

Υπέροχο!

9 Απριλίου 2019 15:25
Νηστίσιμη Συνταγή: Γιουβέτσι με γαρίδες!

Νηστεύεις εσύ ή η οικογένεια σου αλλά βαρέθηκες τα συνηθισμένα λαδερά και όσπρια;

Παρακάτω σου έχω μια νόστιμη, εύκολη και νηστίσιμη συνταγή που όμως τρώγεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο στη Σαρακοστή.

Να σου θυμίσουμε και μια άλλη νηστίσιμη συνταγή:Γίγαντες φούρνου σε σάλτσα ντομάτας με μέλι και μυρωδικά: Νόστιμο και νηστίσιμο!

Με μελωμένο κριθαράκι μυρωδάτες γαρίδες μαγειρεμένες όπως πρέπει, θα εντυπώσιάσετε όλη την οικογένεια και όχι μόνο.

1/2 κιλό γαρίδες
2 κούπες κριθαράκι
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
4 κουταλιές σούπας ντομάτα (κονκασέ ή χυμό)
αλάτι, πιπέρι
λιγο μπούκοβο, λίγους κόκκους μπαχάρι, ένα φύλλο δάφνης
ψιλοκομμένο μαιδανό
Ανάβεις το φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς να προθερμανθεί. Σε μια κατσαρόλα βάζεις το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτεις το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μαγειρεύεις σε μέτρια φωτιά να γυαλίζει.

γαρίδες γιουβέτσι

Προσθέτεις το σκόρδο, το πιπέρι, το φύλλο δάφνης, το μπούκουβο και τους κόκκους από το μπαχάρι και τσιγαρίζεις λίγο ακόμη να βγάλουν τα αρώματά τους.

Στη συνέχεια βάζεις τις πιπεριές ψιλοκομμένες και μαγειρεύεις για ένα λεπτό ακόμα. Τώρα ρίχνεις και το κριθαράκι (μανέστρα) στη κατσαρόλα να λαδωθούν καλά και να απορροφήσουν τα αρώματα.

Τέλος βάζεις τη ντομάτα και το αλάτι και ανακατεύεις καλά. Μεταφέρεις το μίγμα σε ένα πυρέξ (γάστρα, ταψί ότι έχεις) και προσθέτεις 5 κούπες βραστό νερό και με ενα πιρούνι ¨σπας¨ το κριθαράκι και πασπάλίζεις με λίγο μαιδανό.

Βάζεις το πυρέξ στο φούρνο για 10 λεπτά.Εντωμεταξύ καθαρίζεις τις γαρίδες (και γάπαρη να χρησιμοποιήσεις πάλι νόστιμο θα είναι).

Αφήνεις το κεφάλι της γαρίδας και την ουρά σε μερικές για να στολίζεις το πιάτο.Μόλις περάσει το δεκάλεπτο βγάζεις το πυρέξ και αραδιάζεις τις γαρίδες. Ψήνεις για 10 λεπτά ακόμη να ρουφήξει τα υγρά του και γίνει το κριθαράκι και οι γαρίδες.

Tip: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φρέσκιες γαρίδες, γάμπαρη ή και κατεψυγμένες γαρίδες

Tip 2: Μπορεις να συνεχίζεις το μαγείρεμα στη κατσαρόλα αν δε θέλεις να το βάλεις στο φούρνο, απλά θέλει συχνό ανακάτεμα. Δοκίμασε την συνταγή και πες μου τα αποτελέσματα!

Χορτόπιτα νηστίσιμη με υπέροχο σπιτικό φύλλο!

Χορτόπιτα νηστίσιμη με υπέροχο σπιτικό φύλλο!

Χορτόπιτα με υπέροχο σπιτικό φύλλο για να απολαύσετε μια υπέροχη, υγιεινή πίτα, με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο, σαν ορεκτικό αλλά και συνοδευτικό. Η τέλεια συνταγή!

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη φύλλου:
350 γρ. αλεύρι ζυμωτό
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύδι λευκό
1 κ.γ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. αλάτι
150 ml νερό

Για τη γέμιση:

800 γρ. σπανάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα πράσα, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσινο μέρος, σε μικρές ροδελίτσες
3/4 ματσάκι άνηθο
3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι καυκαλήθρες ή μυρώνια ή και τα δύο (προαιρετικά)
1 χούφτα ρύζι ή φρυγανιά τριμμένη ή σιμιγδάλι
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλλειμα ταψιού και φύλλων
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τη ζύμη: Τοποθετείτε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μεγάλο μπολ ή στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε με το ειδικό εξάρτημα “γάντζο”, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 2-3 λ ή μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά η ζύμη. Όταν είναι έτοιμη, τη τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να “ξεκουραστεί” για 30 λ τουλάχιστον.

Για τη γέμιση: Πλένετε καλά το σπανάκι, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια, τα ψιλοκόβετε και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Πλένετε και ψιλοκόβετε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα αφήνετε στην άκρη. Ψιλοκόβετε και το ξερό κρεμμύδι.

χορτόπιτα

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσο, ανακατεύοντας για 10 λ περίπου ή μέχρι να μαραθούν.

Στύβετε με τα χέρια σας το ψιλοκομμένο σπανάκι και τα μυρώνια ή καυκαλήθρες και τα προσθέτετε και αυτά στο τηγάνι, τα αλατοπιπερώνετε και τα “μαραίνετε” σοτάροντάς και αυτά ανακατεύοντας για 2 λ περίπου.

Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε, το δυόσμο τον άνηθο και το ρύζι ή τη τριμμένη φρυγανιά (αν το μείγμα έχει πολλά υγρά, προσθέτετε 1-2 κ.σ. επιπλέον ρύζι ή φρυγανιά, προκειμένου να έχετε μια στεγνή γέμιση για να γίνει τραγανό το φύλλο). Ανακατεύετε τη γέμιση και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Για το φύλλο και τη συναρμολόγηση: Μοιράζετε τη ζύμη για το φύλλο σε 2 ίσα μέρη και τα τοποθετείτε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας.

Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε 2 φύλλα τα οποία να χωράνε σε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο βάσης 28 εκ., φροντίζοντας ώστε το 1 φύλλο για κάτω να είναι μεγαλύτερο ώστε να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού.

Λαδώνετε καλά το ταψί, στρώνετε από κάτω, στη βάση και τα τοιχώματα το μεγαλύτερο φύλλο.

Στρώνετε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση, γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο των τοιχωμάτων περιμετρικά, σκεπάζοντας τη γέμιση. Απλώνετε από πάνω το δεύτερο, μικρότερο, φύλλο, σκεπάζετε την επιφάνεια της πίτας και κολλάτε καλά τις άκρες.

Βουρτσίζετε το φύλλο με μπόλικο ελαιόλαδο, το ραντίζετε με λίγο νερό και το τρυπάτε σε διάφορα σημεία, ή κόβετε σε κομμάτια το επάνω φύλλο και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 55-60 λ ή μέχρι και το κάτω φύλλο γίνει τραγανό και ροδοκόκκινο.

Σημείωση 1: Ανάλογα πόσο “λεπτή” θέλετε τη πίτα σας, μπορείτε να βάλετε μεγαλύτερο ταψί. Σε αυτή τη περίπτωση θα διαμορφώσετε ανάλογα και τις διαστάσεις του φύλλου.

Σημείωση 2: Μπορείτε να μη σοτάρετε το σπανάκι και τις καυκαλήθρες ή τα μυρώνια και απλά αφού τα σουρώσετε, να τα στύψετε πολύ καλά, ζυμώνοντάς τα με τα χέρια σας, ώστε να μειωθούν στο μισό και να τα προσθέσετε στο μείγμα χωρίς να τα σοτάρετε. Η διαδικασία για όλα τα υπόλοιπα ισχύει ως έχει.

Επίσης, σου έχουμε και μία υπέροχη συνταγή για ένα εύκολο γλυκό ψυγείου με 3 μόνο υλικά έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ!

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share