Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γίγαντες φούρνου σε σάλτσα ντομάτας με μέλι και μυρωδικά: Νόστιμο και νηστίσιμο!

Πεντανόστιμο....

8 Απριλίου 2019 19:24
Γίγαντες φούρνου σε σάλτσα ντομάτας με μέλι και μυρωδικά: Νόστιμο και νηστίσιμο!

Πεντανόστιμοι γίγαντες στο φούρνο μαγειρεμένα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με μέλι και μυρωδικά που απογειώνουν τη γεύση τους. Μια παραδοσιακή συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που εδώ εμπλουτίζεται με λίγο μέλι για επιπλέον γεύση και κρεμώδη υφή που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε. Ιδανικό για τις μέρες της νηστείας αλλά και το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Να σας θυμίσουμε και άλλη μια εξαιρετική συνταγή:Χορτόπιτα νηστίσιμη με υπέροχο σπιτικό φύλλο!

Υλικά συνταγής
500 γρ. γίγαντες
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε μέτριες φέτες
2 μέτρια καρότα κομμένα σε φέτες
3 φλ. τσαγιού ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 370 γρ. Ντομάτα στο τρίφτη)
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
3 κ.σ. μέλι
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
3-4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
¼ φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί
½ κ.γ. μπούκοβο ή ½ πιπερίτσα καυτερή, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
λίγο ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φέτα θρυμματισμένη (αν δεν νηστεύετε)



Εκτέλεση συνταγής

Βάζετε τα φασόλια σε μπόλικο νερό για 8-12 ώρες τουλάχιστον για να μουλιάσουν και φουσκώσουν. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζετε, τα τοποθετείτε σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βγάζετε σε μέτρια για 1-1¼ περίπου ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να παραβράσουν και “λιώσουν” γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο.
Παράλληλα με το βράσιμο των φασολιών, ψιλοκόβετε τα λαχανικά σας. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνετε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, τα κρεμμύδια με τα καρότα, ανακατεύοντας συχνά, για 15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν και καραμελώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 180 βαθμούς στον αέρα. Στραγγίζετε τα φασόλια και κρατάτε το νερό στο οποίο τα βράσατε.
Μεταφέρετε τα στραγγισμένα φασόλια σε μια γάστρα ή ένα μεγάλο ταψί, τα περειχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτετε το μείγμα του τηγανιού (κρεμμύδια-καρότα), τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το πελτέ διαλυμένο σε ½ φλ. από το νερό που βράσατε τα φασόλια και τέλος το μέλι.
Ανακατεύετε καλά, αλατοπιπερώνετε ρίχνετε και τόση ποσότητα από το νερό που τα βράσατε ώστε να καλύψει οριακά όλα τα υλικά. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος περισσότερο νερό συμπληρώνετε.
Καλύπτεται τη γάστρα με το καπάκι της ή το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας για περίπου 1:15 λ ή μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα και μαλακώσουν καλά τα φασόλια, ελέγχοντας μετά τα 40 λ ψησίματος για να μην τυχόν ξεμείνει από υγρά το ταψί.
Δεκαπέντε (15) λ πριν ξεφουρνίσετε το φαγητό, προσθέτετε τον άνηθο, το μαϊντανό, το ξύδι, το μπούκοβο ή τη καυτερή πιπερίτσα, προαιρετικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Συνεχίζετε το ψήσιμο για τα υπόλοιπα 15 λ με ξεσκέπαστο το ταψί.
Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας, περιχυμένο με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλισμένο με φρεστοτριμμένο πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν δεν νηστεύετε προσθέστε και λίγη θρυμματισμένη φέτα και απολαύστε το με ζεστό τραγανό ψωμί.

Διαβάστε περισσότερες Συνταγές στο Athesmagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share