Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πεντανόστιμη Αγιορείτικη φάβα!

Θα ξετρελαθείτε!

14 Απριλίου 2019 20:20
Πεντανόστιμη Αγιορείτικη φάβα!

Αν λατρεύετε και εσείς την φάβα τότε σας έχουμε την τέλεια συνταγή που θα λατρέψετε! Αγιορείτικη φάβα που θα ξετρελάνει τους φίλους και την οικογένεια σας!

Η φάβα είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά και ένας από τους πιο δημοφιλείς μεζέδες. Τρώγεται σκέτη ή ως συνοδευτικό και ταιριάζει απόλυτα με ψάρια και θαλασσινά. Δοκιμάστε την αγιορείτικη φάβα! Να σας προτείνουμε ακόμα: Παραδοσιακοί εργολάβοι! - Ή αλλιώς το Ελληνικό μακαρόν!

Υλικά (για 4- 5 μερίδες)

Μισό κιλό φάβα
3 ξερά κρεμμύδια
200 γρ. λάδι
Λεμόνι
Αλάτι
Κύμινο

Εκτέλεση

Φάβα μπορούμε να βρούμε στην αγορά σε τρία χρώματα. Η κίτρινη είναι από λαθούρι, η κόκκινη και η πράσινη από μπιζέλια. Η πιο νόστιμη, πάντως, είναι η κίτρινη. Όχι ότι οι άλλες είναι ευκαταφρόνητες. Άλλωστε «πάντα δοκιμάζοντες, το καλόν κατέχετε» λέει ο Απόστολος Παύλος. Μπορούμε επιπλέον να την παρασκευάσουμε και να τη σερβίρουμε ως σούπα ή στεγνή ως σαλάτα ή επίσης στεγνή ως συμπλήρωμα σε διάφορα άλλα πιάτα.

Φάβα σούπα

Πλένουμε τη φάβα και τη βάζουμε να βράσει με κρύο νερό. Αφού θέλουμε να την κάνουμε σούπα, θα βάλουμε λιγότερη φάβα, περίπου 350 γραμμάρια. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε μες στη φάβα μόλις αρχίσει να βράζει. Προσοχή! Από τα μισά του βρασμού και έπειτα η φάβα θέλει ανακάτεμα συνεχώς γιατί μπορεί να κολλήσει στην κατσαρόλα μας.

Έχουμε χαμηλώσει πλέον τη φωτιά και τη σιγοβράζουμε ώσπου να χυλώσει και να διαλυθούν εντελώς τα σπυριά της. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, το κύμινο και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. Η σούπα μας είναι έτοιμη. Σερβίρεται ζεστή.

Φάβα στεγνή

Τη βράζουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας όλη την ποσότητα της φάβας. Αφού τη βράσουμε και προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατέψουμε καλά, την αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, πήζει. Την ανακατεύουμε πολύ καλά και τη σερβίρουμε. Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε και άλλο λάδι. Η φάβα έχει την ιδιότητα να απορροφά το λάδι που προσθέτουμε, όσο και αν είναι.

Το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει και αλάδωτο.

Καλή επιτυχία!

Να σας θυμίσουμε: Λαχταριστή σοκολατόπιτα με goji berries και άρωμα πορτοκαλιού!

Πανεύκολα κεφταδάκια με σάλτσα καυτερής πιπεριάς!

Πανεύκολη συνταγη για τα πιο γευστικά κεφτεδάκια με καυτερη σάλτσα πιπεριας! Γρήγορη αλλά και εύκολη!

Υλικά (για 35 – 40 κεφτέδες)
Για τους κεφτέδες

100 ml λευκό ξηρό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
400 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από λάπα
350 γρ. ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε γάλα για 5 λεπτά και μετά καλά στυμμένο
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τηγάνισμα

αλεύρι, για το αλεύρωμα
3 – 4 εκ. ελαιόλαδο από τον πάτο του σκεύους, για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα καυτερής πιπεριάς*

15 μέτριες καυτερές πιπεριές κέρατο (μακριές και πολύ λεπτές πιπεριές, ανοιχτόχρωμες), καθαρισμένες από κοτσάνι και σπόρια (αν μας αρέσουν πολύ τα καυτερά, αφήνουμε όσα σπόρια θέλουμε), κομμένες σε μέτρια κομμάτια
1/2 ματσάκι φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (σε ματσάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καλά μανάβικα ή σε γλαστράκια, στα φυτώρια και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε το πράσινο μέρος από 4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο ή 3 – 4 κλωνάρια μαϊντανού – χωρίς τα πολύ χοντρά σημεία)
40 ml ελαιόλαδο
1½ κουτ. σούπας καλής ποιότητας ξίδι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Να σας θυμίσουμε την πιο νόστιμη συνταγή για κεφτεδάκια- Πως να σας βγούν ζουμερά!

Διαδικασία

Κεφτέδες: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σιγομαγειρεύουμε όλα μαζί σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 12 – 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αχνιστούν και τα υγρά τους να εξατμιστούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πρώτα τον κιμά με το μείγμα του τηγανιού και προσθέτουμε το ψωμί, τα αυγά, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά για 5 – 10 λεπτά.


Ο χρόνος ίσως φαίνεται υπερβολικός, όμως με το ζύμωμα αναμειγνύονται καλύτερα τα αρώματα των υλικών, μαλακώνουν οι ίνες του κρέατος και το μείγμα γίνεται ομοιογενές. Το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει ελαφρώς. Στη συνέχεια το πλάθουμε σε σχετικά μεγάλους κεφτέδες, βάρους περίπου 40 γρ. ο καθένας. Ζεσταίνουμε 3 – 4 εκ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.


Σάλτσα καυτερής πιπεριάς: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις καυτερές πιπεριές για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθεί η φλούδα τους.

Τις μεταφέρουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε το σχοινόπρασο (ή ό,τι επιλέξουμε) και το ξίδι, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά, ώστε η σάλτσα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομοιογενής. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά και τα συνοδεύουμε με τη σάλτσα πιπεριάς.

*Παραλλαγή

Αν δεν αντέχουμε τόσο καυτερή τη σάλτσα, μπορούμε να την ετοιμάσουμε με απλές πιπεριές κέρατο, γλυκές, και λίγες (ή καθόλου) καυτερές. Φτιάχνουμε το συνδυασμό που θέλουμε (π.χ. 4 – 5 γλυκές πιπεριές κέρατο και 1 – 2 καυτερές) και τις ψήνουμε όλες μαζί, ταυτόχρονα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share