Τρίτη, 07 Μαΐου 2024

Αυτά μπορείτε να κάνετε με την κάρτα σας στα ΑΤΜ - Εκτός από το να βγάλετε χρήματα

Ποιες άλλες δυνατότητες έχει;

28 Μαΐου 2020 15:16
Αυτά μπορείτε να κάνετε με την κάρτα σας στα ΑΤΜ - Εκτός από το να βγάλετε χρήματα

Τι μπορείς να κάνεις με την κάρτα σου σε ένα ΑΤΜ εκτός από το να σηκώσεις χρήματα; Αν και αυτή είναι η πιο γνωστή χρήση του, σας συγκεντρώσαμε και κάποιες ακόμα.

Κι όμως, τα ATMs προσφέρουν και άλλες λειτουργίες οι οποίες σε αυτή τη συγκυρία μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες, αλλά πάντα να ελέγχεται μήπως είναι πειραγμένα, αφού με αυτό τον τρόπο μπορούν να σας αποσπάσουν χρηματικά ποσά χωρίς την θέλησή σας. Τι λοιπόν μπορεί να κάνει κάποιος μέσα από το ATM; Ιδού τι αναφέρουν οι οδηγίες των τραπεζών:

Με την κάρτα είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται:

  • Αναλήψεις μετρητών με τη χρήση χρεωστικών καρτών. Για τις κάρτες έκδοσης τραπεζών εξωτερικού δεν ισχύει ο περιορισμός.
  • ​Καταθέσεις μετρητών είτε με απευθείας κατάθεση (χωρίς φάκελο) και άμεση πίστωση του ποσού στο λογαριασμό είτε με τη χρήση φακέλου όπου η πίστωση γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
  • Μεταφορές ποσών από λογαριασμό σε λογαριασμό. Αν πρόκειται για λογαριασμό ίδιας τράπεζας (σ.σ δηλαδή από τον λογαριασμό του Χ.Ψ στον λογαριασμό του Κ.Χ) η μεταφορά γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή, την ίδια ώρα που φαίνεται η ανάληψη, ταυτόχρονα γίνεται και η πίστωση του άλλου λογαριασμού
  • Ερώτηση υπολοίπου λογαριασμών, καρτών και δανείων
  • Ενημέρωση κινήσεων λογαριασμού
  • Αλλαγή μυστικού κωδικού (ΡΙΝ)
  • Πληρωμές λογαριασμών: Εκτός από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (και κινητά και δάνεια και ασφάλειες κλπ) μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής του ATM θα μπορέσετε να πληρώσετε και την εφορία (σ.σ η σχετική εντολή αναφέρει «βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ.). Να σημειωθεί ότι η εφορία δέχεται και πληρωμές «έναντι». Δηλαδή, αν δεν διαθέτετε ολόκληρο το ποσό, μπορείτε να μεταφέρετε στην τράπεζα όποιο ποσό επιθυμείτε. Η εφορία θα κάνει τον συμψηφισμό και θα εμφανίσει στην σχετική εφαρμογή του Taxisnet το υπόλοιπο ποσό.

Απάτη στα ΑΤΜ: Αν πατήσετε να κατεβάσετε 600 ευρώ τότε...

Η περιπέτεια ενός Έλληνα πολίτη σε ΑΤΜ χρίζει ιδιαίτερης προσοχής! Συγκεκριμένα επιχειρηματίας έπεσε θύμα από πελάτη του.

Ο απατεώνας – πελάτης τον έστειλε σε ATM για να παραλάβει τα χρήματά του. Δηλαδή, το χρηματικό ποσό, το οποίο είχε καταθέσει στο λογαριασμό του. Ωστόσο, αντί για να τον πληρώσουν, του πήρε το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο υποτίθεται πως θα του έδινε. Με την ευκαιρία να σας θυμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να "διαβάσουν" την πιστωτική σας κάρτα.

Τι ακριβώς έγινε;

Ο 43χρονος επιχειρηματίας δέχθηκε τηλεφώνημα την περασμένη Κυριακή από έναν άγνωστο. Εκείνος του είπε πως είχε κάνει κράτηση για συνεστίαση στο εστιατόριό του. Μάλιστα, ήθελε να του καταθέσει τα χρήματα μέσω εφαρμογής σε ΑΤΜ. Έτσι, τον έπεισε να πάει στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης τράπεζας του νησιού. Έπειτα, ο επιχειρηματίας έπρεπε να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα του έδινε.

Το θύμα πήγε με τη χρεωστική του κάρτα στο ATM. Στη συνέχεια πληκτρολόγησε το ποσό των 600 ευρώ. Δηλαδή, το χρηματικό ποσό, το οποίο υποτίθεται ότι θα εισέπραττε. Όμως, ο επιχειρηματίας διαπίστωσε έκπληκτος ότι όχι μόνο δεν κατατέθηκε στον λογαριασμό του το συγκεκριμένο ποσό, αλλά αντίθετα του αφαιρέθηκε!

Μετά από το συγκεκριμένο συμβάν, η απάτη καταγγέλθηκε από τον επιχειρηματία στο αστυνομικό τμήμα του νησιού. Πλέον, οι Αστυνομικές Αρχές διενεργούν προανάκριση για να ταυτοποιήσουν τον δράστη.

TAGS
 

Ροή ειδήσεων

Share