Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024

Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2024: Ρεκόρ συμμετοχής μαθητών στην επέτειο των 10 χρόνων του διαγωνισμού

Οι συμμετέχοντες ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους στη ρομποτική και πρότειναν καινοτόμες STEM εφαρμογές

17 Απριλίου 2024 13:31
STEM 2024
Από Δήμητρα Μπιλάλη

Τον 10ο χρόνο της μετρά και μάλιστα με ρεκόρ συμμετοχών η μεγάλη πρωτοβουλία που με τη στήριξη της COSMOTE έγινε θεσμός, έχοντας προσελκύσει αθροιστικά πάνω από 53.000 μαθητές. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στη ρομποτική και να προτείνουν καινοτόμες STEM εφαρμογές που συναγωνίζονται υψηλά επιστημονικά πρότυπα.

Στον φετινό επετειακό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM, με θέμα «Μεσόγειος, Πηγή Ζωής και Πολιτισμού», ο οποίος διοργανώθηκε από τον STEM Education με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE και στον οποίο συμμετείχαν 9.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, βραβεύτηκαν έργα που μέσα από την τεχνολογία προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης σημαντικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων, όπως οι πλημμύρες, η λειψυδρία, οι σεισμοί.

Τέτοιου είδους έργο παρουσίασε ομάδα Δημοτικού από τη Θεσσαλία, η οποία δημιούργησε αυτοματισμούς για την πρόβλεψη και αποφυγή πλημμυρών στον Πηνειό, καθώς και της λειψυδρίας στον Θεσσαλικό κάμπο. Στην κατηγορία του Γυμνασίου επίσης παρουσιάστηκαν αρκετές καινοτόμες ιδέες για τη Μεσόγειο όπως το hotspot κλιματικής αλλαγής, το οποίο λαμβάνει μετρήσεις αυτόματα από αισθητήρες και συλλέγει δεδομένα στο cloud. Στην κατηγορία «Οι φάροι της Μεσογείου» τα ρομπότ των παιδιών έστειλαν το μήνυμα της καλής γειτνίασης από το φάρο της Αλεξάνδρειας σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση βλέπουμε σήμερα χιλιάδες νέους να ασχολούνται με την ρομποτική και να παρουσιάζουν πρωτότυπες τεχνολογικές λύσεις. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2024

Διαρκής προσφορά στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής

«Πριν από μια δεκαετία, ήμασταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τη σημασία του STEM και της διάδοσής του στις νέες γενιές. Πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στους νέους για να αναπτύξουν τις ψηφιακές και άλλες σημαντικές δεξιότητες, καθώς και για να ενισχύσουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους προς την επιστήμη και την τεχνολογία. Σήμερα με ικανοποίηση διαπιστώνουμε τα σημαντικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.»» προσθέτει ο κ. Τσαμάζ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του τελικού διαγωνισμού, βραβεύτηκε για την προσφορά του στην διάδοση και εξέλιξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Το αποτύπωμα της ενέργειας ευρύ και αγγίζει όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας. Στα δέκα χρόνια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 53.000 μαθητές, έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 15.800 δάσκαλοι και καθηγητές και έχουν δοθεί δωρεάν περισσότερα από 1.100 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού. Συνολικά οι άμεσοι και έμμεσοι ωφελούμενοι των δράσεων υπολογίζονται σε 330.000.

Όπως συμπληρώνει και ο Πρόεδρος των WRO Hellas και STEM Education, κ. Γιάννης Σομαλακίδης: «Στο χρονικό διάστημα των δέκα χρόνων έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές ως διοργανωτές του πανελλήνιου διαγωνισμού, βλέποντας τους μαθητές της χώρας μας να κατανοούν καλύτερα τους αυτοματισμούς, να σκέφτονται ως μηχανικοί και να εργάζονται ομαδικά. Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε την COSMOTE για τη συνεχή στήριξή της», καταλήγει.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2024

Με περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πρόσημο ο φετινός διαγωνισμός

Μέσα από τη δεκαετή στρατηγική συνεργασία της COSMOTE με τους STEM Education και WRO Hellas για τη διάδοση του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής έχουν πλέον καθιερωθεί οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί στην μαθητική κοινότητα.

Οι δράσεις της COSMOTE γύρω από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM εντάσσονται στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως η ψηφιακή συμπερίληψη.
Η νέα γενιά αποδεικνύει στην πράξη ότι κατέχει την τεχνογνωσία και την όρεξη να συμβάλει με το δικό της αποτύπωμα, τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής όσο και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας STEM και την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων.

Ένα από τα έργα που διαγωνίστηκαν, αναπτύχθηκε από την ομάδα RoboQeens. Η ομάδα που έλαβε μέρος στο Open Γυμνασίου κατασκεύασε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου, λήψης και αποστολής μετρήσεων θερμοκρασίας, ταχύτητας ανέμου, υγρασίας αέρα και εδάφους προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αγροτικών δραστηριοτήτων της περιοχής τους.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2024

Η Μεσόγειος στέλνει μήνυμα

Η ομάδα Ποσειδωνία δημιούργησε έξυπνες σημαδούρες που μπορούν να τοποθετηθούν σε νευραλγικά σημεία της θάλασσας της Μεσογείου και να λαμβάνουν κρίσιμες για τη θαλάσσια ζωή μετρήσεις, όπως η διαύγεια, το pH, και το επίπεδο οξυγόνου, ενώ παράλληλα με ένα έξυπνο σύστημα μπορεί να εντοπίσει και την κατεύθυνση προέλευσης ενδεχόμενης μόλυνσης.

Από την Open κατηγορία Δημοτικού και από το νησί της Αστυπάλαιας προέρχεται η ομάδα Proteas. Δημιούργησαν έναν πρωτότυπο πλωτό σταθμό αφαλάτωσης, που συμβάλει στην προστασία της αγροτικής παραγωγής του νησιού, όπως διηγούνται οι μικροί κατασκευαστές της μακέτας που λειτουργεί με μοτέρ και την χειρίζονται με Η/Υ.

Μια πρόταση για την πρόληψη της λειψυδρίας προέρχεται από άλλη μία ομάδα της Open κατηγορίας Δημοτικού του Διαγωνισμού. Τα F-alania ξεδιπλώνουν το δικό τους πρόγραμμα υδάτινης στρατηγικής: τα ακραία καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται όλο και συχνότερα, εξηγούν τα μέλη της ομάδας. «Από τη μια μεριά έχουμε λειψυδρία και έντονες περιόδους ξηρασίας, ενώ από την άλλη, έχουμε έντονες βροχοπτώσεις με ακραίες πλημμύρες. Δημιουργήσαμε ένα έργο με στόχο την πρόληψη λειψυδρίας, την πρόληψη πλημμυρών καθώς και τη βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας».

Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2024

Πράσινη ενέργεια από το μπλε της θάλασσας

Τι μπορεί να μας δώσουν τα κύματα, ο ήλιος, ο άνεμος και το αλάτι; Αυτό μας εξηγεί η ομάδα WAVES SUN WIND SALT. «Από την πρώτη στιγμή που ακούσαμε το θέμα του διαγωνισμού για τη Μεσόγειο, μας ήρθε η ιδέα για το πώς θα μπορούσαμε να παράγουμε πράσινη ενέργεια από αυτή την θάλασσα» εξηγούν οι μικροί εφευρέτες. «Στόχος μας είναι να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης. Έτσι σκεφτήκαμε τι μας παρέχει σε αφθονία η Μεσόγειος, και προσπαθήσαμε να παράγουμε ενέργεια από τον αέρα, τα κύματα, το αλάτι και τον ήλιο».

Άραγε ποιο θα είναι το θέμα του επόμενου Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM; Μείνετε συντονισμένοι στο stem.edu.gr.

 

Ροή ειδήσεων

Share