Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Θα ζητάτε και άλλο: Χαλβάς χωρίς λάδι από την Ιερά Μονή του όρους Σινά

Αξίζει να δοκιμάσετε!

25 Μαρτίου 2024 17:12
Θα ζητάτε και άλλο: Χαλβάς χωρίς λάδι από την Ιερά Μονή του όρους Σινά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο gastronomos.gr μας ταξιδεύει στην όμορφη και μυστηριώδη Αίγυπτο και ειδικότερα στην μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Μας παρουσιάζει έναν αφράτο χαλβά που φτιάχνουν οι Βεδουίνοι μάγειρες και είναι πολύ ελαφρύς, γιατί δεν περιέχει καθόλου λάδι.

Καβουρδίζεται σε μια κατσαρόλα χωρίς λιπαρή ουσία, παρά μόνο με τα έλαια του καρυδιού, όταν αυτό προστεθεί στο σκεύος. Στις δοσολογίες της συνταγής δεν διευκρινίζουμε το είδος του ποτηριού, γιατί χρησιμοποιούμε το ίδιο ποτήρι ως μεζούρα για όλα τα υλικά. Υπολογίζουμε ωστόσο ένα μέτριου μεγέθους νεροπότηρο.

Επίσης, δοκιμάστε: "Μεθυσμένος" χαλβάς της πολίτισσας γιαγιάς με πορτοκάλι και αμύγδαλα

Υλικά

Μερίδες: 6-8
Για το σιρόπι
4 νεροπότηρα νερό
2 1⁄2 νεροπότηρα ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
4-5 καρφάκια γαρίφαλο
φλούδα από 1 λεμόνι
φλούδα από 1 πορτοκάλι

Για τον χαλβά

2 νεροπότηρα χοντρό σιμιγδάλι
3/4 νεροπότηρου σταφίδες της αρεσκείας μας
3/4 νεροπότηρου ψιλοσπασμένη καρυδόψιχα

Χαλβάς χωρίς λάδι από την Ιερά Μονή του όρους Σινά

Διαδικασία

Σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τις φλούδες για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το υγρό θα αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χαλβάς

Για να φτιάξουμε τον άλαδο χαλβά βάζουμε στο μάτι της κουζίνας μια βαριά, μέτριου μεγέθους κατσαρόλα, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά.
Το καβουρδίζουμε σκέτο για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα.
Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και συνεχίζουμε το καβούρδισμα και το συνεχές ανακάτεμα μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει καστανό χρώμα και να σκορπίσει ωραίο άρωμα. Η διαδικασία διαρκεί συνολικά 15-20 λεπτά. Προσέχουμε να μην αρπάξει το σιμιγδάλι και καεί, γιατί θα πικρίσει και θα χαλάσει η γεύση του.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και την καρυδόψιχα και καβουρδίζουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σουρώνουμε το σιρόπι και το προσθέτουμε στο σιμιγδάλι σε δόσεις και προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει έντονα, ανακατεύοντας συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα.
Μόλις ρίξουμε όλο το σιρόπι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σκεπάζουμε το σκεύος με μια καθαρή πετσέτα και με το καπάκι και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το σιρόπι. Αυτό είναι το μυστικό στον καλό, άλαδο χαλβά: το καλό καβούρδισμα και η αναμονή να απορροφηθεί το σιρόπι, για να μαλακώσει το σιμιγδάλι.
Αδειάζουμε τον χαλβά σε φόρμα για κέικ ή ζελέ, πιέζουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι και αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να σταθεί.
Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιατέλα για να ξεφορμάρουμε τον χαλβά και σερβίρουμε.
Επειδή δεν περιέχει λάδι που κρατάει τον χαλβά συμπαγή και συνεκτικό, το γλυκό δεν κόβεται σε κομμάτια, αλλά σπάει, διαλύεται. Σερβίρουμε λοιπόν με κουτάλι, σε ατομικά μπολ.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share