Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Οι σεφ αποκαλύπτονται: Αυτά είναι τα 2 ανεπανόρθωτα λάθη όταν ψήνουμε μπιφτέκια

Είτε στη σχάρα είτε στον φούρνο, «στραγγαλίζουν» το μπιφτέκι

4 Ιουνίου 2023 17:49
Οι σεφ αποκαλύπτονται: Αυτά είναι τα 2 ανεπανόρθωτα λάθη όταν ψήνουμε μπιφτέκια
© Pexels
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι σεφ αποκαλύπτονται και μας τονίζουν ποια είναι τα 3 ανεπανόρθωτα λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε μπιφτέκια. Με την ευκαιρία, αυτές είναι οι 6 ταβέρνες για να φας το καλύτερο κρέας στην Αθήνα.

Πριν σερβίρετε την επόμενη δόση μπιφτεκιών σε κόσμο, είστε σίγουροι πως τα κάνετε όλα σωστά; Το μπιφτέκι έχει κι αυτό την τέχνη του, καθώς δεν είναι απλώς ψητός κιμάς. Αλλά μια χειροποίητη δημιουργία που αξίζει σεβασμό.

Για πραγματικά ζουμερά μπιφτέκια, ξέρουμε ας πούμε ότι ο ιδανικός μοσχαρίσιος κιμάς είναι συνδυασμός 80% κρέατος και 20% λίπους. Ξέρουμε επίσης πόσο σημαντικό είναι το σωστό πλάσιμο. Εφαρμόζουμε ελάχιστη πίεση στο μπιφτέκι, όσο να σχηματιστεί δηλαδή, αποφεύγοντας περιττές πιέσεις και πολύ ζύμωμα.

ψήσιμο στα μπιφτέκια
© Pexels

Τα 2 ανεπανόρθωτα λάθη όταν ψήνουμε μπιφτέκια

Και μετά ξεκινούν τα μεγάλα λάθη! Το πρώτο είναι πως συνηθίζουμε να τα γυρνάμε πολλές φορές. Το μπιφτέκι πρέπει να γίνει από τη μία πλευρά ώστε να το αναποδογυρίσεις στη σχάρα ή το ταψί. Και το καταλαβαίνεις όταν ξεκολλά εύκολα.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό λάθος, μας λένε πάντα οι ειδικοί του Good Housekeeping Institute, ακούει στη συνήθεια να πιέζουμε τα μπιφτέκια πάνω στη σχάρα. Με τον τρόπο αυτό το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να του στερούμε τους χυμούς του. Αλλά και τη γεύση που χάνεται μαζί τους…

Δεν είναι μόνα τα υλικά στον κιμά: Αυτό είναι το πολύτιμο κόλπο για να πετύχετε άψογα μπιφτέκια

Αν είστε λάτρης των μπέργκερ, τότε πιθανώς έχετε δοκιμάσει να τα φτιάξετε στο σπίτι, ειδικά αν καλείτε φίλους στο σπίτι για μπάρμπεκιου. Τα μπιφτέκια δεν είναι μόνο ένα νόστιμο και αρκετά αγαπητό φαγητό για όλους, αλλά μπορείτε να ελέγξετε κάθε βήμα της κατασκευής τους, από την ποιότητα του κρέατος που χρησιμοποιείτε και το πόσο λίπος υπάρχει στο μείγμα μέχρι τη θερμοκρασία της σχάρας σας και τον τρόπο μαγειρέματος τους. Με την ευκαιρία, δείτε τα 11 μυστικά του Πέτρου Συρίγου για πεντανόστιμα μπιφτέκια.

Και αν και το μαγείρεμά τους φαίνεται με μια αρκετά απλή διαδικασία, επιλογές όπως η χρήση πολύ χαμηλής θερμοκρασίας, μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχθεί μεγάλο λάθος, σύμφωνα με το tastingtable.com.

Όταν μαγειρεύετε μπιφτέκια μοσχαρίσιου κρέατος, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το υπερβολικό ψήσιμο του κρέατος. Εξάλλου, ενώ τα μπιφτέκια κοτόπουλου και γαλοπούλας πρέπει να μαγειρεύονται πολύ καλά για λόγους ασφαλείας, τα μοσχαρίσια μπιφτέκια μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια όταν φτάσουν σε εσωτερική θερμοκρασία 72 βαθμών.

Αν θέλετε, για παράδειγμα, ένα μπιφτέκι που να είναι ακόμα ροζ στη μέση, μπορεί να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία, αλλά αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πρέπει να κάνετε. Είτε μαγειρεύετε μπιφτέκια στη σχάρα, είτε σε τηγάνι, λοιπόν, το καραμελώδες χρώμα του κρέατος είναι το ζητούμενο. Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχετε είναι να χρησιμοποιήσετε υψηλή θερμοκρασία.

Δεν είναι μόνα τα υλικά στον κιμά: Αυτό είναι το πολύτιμο κόλπο για να πετύχετε άψογα μπιφτέκια

Δώστε τους χρόνο να σχηματίσουν μια ωραία κρούστα

Για να σχηματίσουν τα μπιφτέκια σας αυτή την τέλεια κρούστα, πρέπει να τα ψήσετε σε υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια να τα αφήσετε να κάνουν τη δουλειά τους. Μόλις τα μπιφτέκια σας τοποθετηθούν στο τηγάνι ή τη σχάρα, όσο δελεαστικό και αν είναι, μην τα αγγίζετε για μερικά λεπτά. Όχι μόνο θα σχηματιστεί μια κρούστα, αλλά τα μπιφτέκια σας θα σφίξουν όμορφα, ώστε να μην σπάσουν όταν τα γυρίσετε.

Μόλις το πάνω μέρος του κρέατος δείξει λίγη υγρασία και υπάρχει μια ωραία χρυσαφένια κρούστα στο κάτω μέρος, γυρίστε τα. Το πόση ώρα θα τα αφήσετε στη σχάρα μετά από αυτό εξαρτάται από το πάχος του μπιφτεκιού, οπότε χρησιμοποιείτε πάντα ένα θερμόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι τα μπιφτέκια σας έχουν ψηθεί σε ασφαλή θερμοκρασία.

Αν στοχεύετε σε ένα καλοψημένο μπιφτέκι, ελέγξτε τη θερμοκρασία του μετά από 10 λεπτά συνολικού ψησίματος. Για μέτρια καλοψημένο, περιμένετε εννέα λεπτά, για μέτριο, μαγειρέψτε για επτά έως οκτώ λεπτά και αν θέλετε μισοψημένο, έξι έως επτά λεπτά.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share