Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Το πιο αφράτο ψωμί μπύρας - Καλύτερο κι από φούρνου

Δεν θα ξαναγοράσετε!

11 Σεπτεμβρίου 2020 16:34
Το πιο αφράτο ψωμί μπύρας - Καλύτερο κι από φούρνου

Πάντα όταν κάτι είναι σπιτικό και χειροποίητο είναι καλύτερο και σαν γεύση και σαν ποιότητα. Είναι λογικό όμως όταν ακούμε για "σπιτικό ψωμί" να αγχωνόμαστε μιας και φαντάζει βουνό, μην ξεχνάμε όμως πως οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή αγοράς ψωμιού απ' έξω. Γι' αυτό κι εμείς είπαμε να κάνουμε τη ζωή σας πιο ποιοτική, πιο εύκολη και πιο νόστιμη με τη συνταγή που ακολουθεί.

Δεν θα πιστεύετε ότι μπορείτε να φτιάξετε τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα το δικό σας ψωμί, χωρίς μαγιά, χωρίς ζυμώματα, χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε το ζυμάρι να φουσκώσει.

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 500γρ. μπίρα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο
  • σουσάμι

Διαδικασία

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με λίγο ελαιόλαδο, ραντίζετε με αλεύρι και λίγο σουσάμι.
  • Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο, ζάχαρη, γλυκάνισο και χτυπάτε με το σύρμα ρίχνοντας σιγά σιγά και την μπίρα.
  • Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα, ραντίζετε με σουσάμι και ψήνετε για 50 λεπτά περίπου. Αποσύρετε τη φόρμα από τον φούρνο και με προσοχή βγάζετε το ψωμί.

Μπορείτε να φτιάξετε ψωμί χωρίς ζύμωμα και υπάρχει σκεύος στο σπίτι σας για αυτό

Αν θέλετε να φτιάξετε ψωμί στο σπίτι σας, δεν είναι απαραίτητο να ζυμώσετε και, μάλιστα, υπάρχει συγκεκριμένο σκεύος που χρησιμοποιούμε, προκειμένου να γίνει αυτή η δουλειά.

Η γενική αρχή στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική θέλει την υπομονή και την ευλαβική πίστη στις οδηγίες μιας συνταγής να είναι το Α και το Ω. Υπάρχουν ωστόσο φορές που θα θέλατε να βγείτε λίγο πιο γρήγορα από την κουζίνα. Για εκείνες τις ημέρες, αυτό το ψωμί στη γάστρα είναι ό,τι πρέπει, ενώ θα εκπλαγείτε μόλις καταλάβετε το λόγο που βάζουμε ψωμί μαζί με ένα ποτήρι νερό στον φούρνο μικροκυμάτων.

Υλικά

- ½ κιλό αλεύρι κίτρινο (σκληρό) για ψωμί
- ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (18γρ συνολικά)
- 3 ποτήρια νερό (περίπου 700ml)
- 2 κουταλιές αλάτι
- 2 κουταλάκια ζάχαρη
- ½ κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο

Εκτέλεση

- Βάζουμε σε μια λεκάνη τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό (χλιαρό αλλά χωρίς να καίει). Γέρνουμε τη λεκάνη ελαφρώς και χτυπάμε με ένα πιρουνάκι το να λιώσουν τα υλικά.
- Προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεμένο με την ξηρή μαγιά. Γυρίζουμε το ζυμάρι με μια σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω, να ενωθούν τα υλικά
- Πασπαλίζουμε μια λαδόκολλα με σιμιγδάλι ή αλεύρι και μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί, πασπαλίζοντας λίγο ακόμη αλεύρι από πάνω. Πιάνουμε τις τέσσερις άκρες και μεταφέρουμε πίσω στο μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ζυμάρι για 20’ λεπτά.
- Αφού έχουν περάσει 20’λεπτά προθερμαίνουμε το φούρνο στο δυνατό και αφού πιάσει θερμοκρασία, βάζουμε μια γάστρα με το καπάκι της να κάψει (άδεια) για μισή ώρα.
- Αφαιρούμε την γάστρα και την ξεσκεπάζουμε. Με γρήγορες κινήσεις, χαράσσουμε ελαφρά τη ζύμη από πάνω, και τη μεταφέρουμε πάνω στη λαδόκολλα στην καυτή γάστρα.
- Σκεπάζουμε, επιστρέφουμε στο φούρνο και ψήνουμε το ψωμί για 30’ λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10’ λεπτά ακόμη.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share