Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Tα πιο νόστιμα Σμυρνέικα σουτζουκάκια με πατάτες στη κατσαρόλα!

Υπέροχη συνταγή!

15 Μαΐου 2019 14:48
Tα πιο νόστιμα Σμυρνέικα σουτζουκάκια με πατάτες στη κατσαρόλα!

Πεντανόστιμα, αφράτα σουτζουκάκια με πατάτεςστη κατσαρόλα ή με ένα πανεύκολο και σπυρωτό πιλάφι με ρύζι μπασμάτι και φιδέ, για να ικανοποιήσετε όλες τις γευστικές προτιμήσεις.

Υλικά συνταγής
Για τα σουτζουκάκια:
600 γρ. κιμάς ανάμεικτος, 300 γρ. μοσχαρίσιος+300 γρ. χοιρινός
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα στο μούλτι
2 μεγάλες ή 3 μέτριες σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες μαζί με το κρεμμύδι στο μούλτι
2 αυγά
1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανου
150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κοφτές κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
3 κοφτά κ.γ. κύμινο σε σκόνη
4 κ.σ. γάλα
αλάτι πιπέρι
αλεύρι για το αλεύρωμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας:
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
800 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή έτοιμη (σε κουτί) Ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι πιπέρι
3-4 μέτριες μακρόστενες πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
ρύζι μπασμάτι με φιδέ (βλέπε συνταγή εδώ)



Εκτέλεση συνταγής

Για τα σουτζουκάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια, τα ανακατεύετε και τα ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά και οι γεύσεις. Στη συνέχεια, λαδώνετε (προαιρετικά) τα χέρια σας και πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια μεσαίου μεγέθους και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε μεγάλο δίσκο.
Ρίχνετε 1 φλιτζάνι αλεύρι σε ένα ταψάκι και το απλώνετε σε όλη τη βάση του. Αλευρώνετε τα σουτζουκάκια κυλώντας τα ένα ένα στο αλεύρι και τα ξαναβάζετε στο δίσκο. Εν τω μεταξύ ζεσταίνετε ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σε μεγάλο τηγάνι για να τα τηγανίσετε.
Τηγανίζετε τα αλευρωμένα σουτζουκάκια σας σταδιακά στο ζεστό ελαιόλαδο για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να θωρακιστούν.

Τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με τα επόμενα σουτζουκάκια μέχρι να τελειώσουν. Αν στο λάδι έχει μείνει αρκετό μαύρο αλεύρι σουρώστε το ή χύστε το και βάλτε καινούργιο και μόλις κάψει συνεχίζετε.
Για τη σάλτσα: Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λ. Προσθέτετε τη τριμμένη ντομάτα, το πελτέ, τη ζάχαρη, το κύμινο, το μπούκοβο (προαιρετικά), αλάτι πιπέρι, τις πατάτες σε ροδέλες και 1 ¼ φλ. τσαγιού ζεστό νερό. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σάλτσα με τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να τρυπιούνται με το πιρούνι αλλά να μην είναι εντελώς έτοιμες.
Δέκα (10) λ πριν βράσουν καλά οι πατάτες προσθέτετε στη κατσαρόλα τα τα τηγανισμένα σουτζουκάκια και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για τα υπόλοιπα 10 λ. Η σάλτσα σας πρέπει να είναι πηχτή και σχεδόν να “κάθεται πάνω στα σουτζουκάκια”.
Σημείωση: Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το πάχος που κόψατε τις πατάτες ή από το πόσο βραστερές είναι. Αν απαιτηθεί μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ζεστό νερό για να υπάρχει και αρκετή σάλτσα για να βράσετε και τα σουτζουκάκια σας.
Εν τω μεταξύ έχετε βράσει το ρύζι μπασμάτι με το φιδέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Σερβίρετε τις πατάτες με τα σουτζουκάκια και το ρύζι και καλή σας όρεξη!

Χοιρινό με μελιτζάνες στο φούρνο!

Χοιρινό κρέας που λιώνει στο στόμα, με γλυκύτατες μελωμένες μελιτζάνες και πλούσια σάλτα ντομάτας, όλες μαζί μαγειρεμένα στο φούρνο. Μια απλή και εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι!

Υλικά συνταγής

1½ κιλό χοιρινό κρέας, ώμος ή σπάλα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
8 μέτριες μελιτζάνες
2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
800-900 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες πολτοποιημένες στο multi
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 κ.γ. πάπρικα
1 φύλλο δάφνης
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μαϊντανός χοντροκομμένος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Ρίχνετε το 1/3 από το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (ή σε χύτρα) και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνετε το κρέας και το σοτάρετε για 2 λ περίπου ή μέχρι να θωρακιστεί και πάρει χρώμα απ” όλες τις πλευρές.

Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν και γυαλίσουν. Ρίχνετε τις ντομάτες, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύετε το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε το κρέας μέχρι να μαλακώσει και είναι σχεδόν έτοιμο το κρέας. Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει το κρέας ετοιμάζετε τις μελιτζάνες.
Πλένετε τις μελιτζάνες, τι σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και αλατίζετε. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τηγανίζετε σε παρτίδες τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Αραδιάζετε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και ανάμεσά τους βάζετε το μαγειρεμένο κρέας με τη σάλτσα του. Προσθέτετε λίγο νερό και ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, χωρίς να το ανακατέψετε, για 50 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και το κρέας και η σάλτσα μείνει με το λαδάκι της.

Πετάτε το φύλλο δάφνης και σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας πασπαλισμένο με λίγα χοντροκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού. Το συνοδεύετε με φρέσκο ζεστό ψωμί, τυρί φέτα και μια μεγάλη σαλάτα ντομάτας.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share