Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μουντιάλ 2018: Στον τελικό η Γαλλία, για την κούπα 20 χρόνια μετά! (video)

Allez les blues!

10 Ιουλίου 2018 22:56
Μουντιάλ 2018: Στον τελικό η Γαλλία, για την κούπα 20 χρόνια μετά! (video)

To 1998 ήταν ο Τουράμ και 20 χρόνια μετά ο Ουμτιτί! Ο Γάλλος αμυντικός με άπιαστη κεφαλιά ήταν ο από μηχανής Θεός για τους «τρικολόρ» που λύγισαν με 1-0 την αντίσταση του Βελγίου και προκρίθηκαν στον τρίτο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία τους!

Ναι, ο Μπαπέ είναι το νέο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που λάμπει εκτυφλωτικά στα γήπεδα της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν είναι αυτός που κουβάλησε την Γαλλία στον τρίτο τελικό Μουντιάλ της ιστορίας της.

Απέναντι στην Ουρουγουάη χρειάστηκε το κεφάλι του Ραφαέλ Βαράν για να έρθει η πρόκριση.

Αυτή τη φορά απέναντι στα γειτονάκια τους Βέλγιους καθάρισε ο παρτενέρ του.

Ο Σαμουέλ Ουμτιτί, 20 χρόνια μετά τα καθοριστικά γκολ του Λιλιάν Τουράμ στον αξέχαστο ημιτελικό με την Κροατία, πήρε τον ρόλο του απροσδόκητου ήρωα. Με άπιαστη κεφαλιά στην έναρξη της επανάληψης νίκησε τον Κουρτουά κι έστειλε την Γαλλία στον τελικό του «Λουζνίκι» (1-0), απέναντι στους αξιόμαχους Βέλγους που είδαν το όνειρο να σβήνει άδοξα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: "Με στεναχώρησε...."- Η εξομολόγηση της Βιργινίας! Τι είπε για την αποχώρηση του Χάρη; (video)

Η σιγουριά και τα ρίσκα

Ο Ντιντιέ Ντεσάν δεν είχε και πολλά ερωτήματα στο μυαλό του. Για την ακρίβεια, δεν είχε κανέναν. Αυτοί που προκρίθηκαν απέναντι στην Ουρουγουάη, οι ίδιοι κατέβηκαν στο γήπεδο κι απέναντι στο Βέλγιο. Από την άλλη όμως, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ το δούλεψε πολύ. Βρήκε ξανά θέση στην ενδεκάδα στον Φελαϊνί, το γύρισε σε καθαρό 4-3-3, με τους Σαντλί και Βερτόνχεν σε ρόλο μπακ, τον Ντεμπελέ σε ρόλο οκταριού και τον Ντε Μπρόινε ως δεξί εσωτερικό εξτρέμ. Μία νέα τακτική προσέγγιση για τους «κόκκινους διαβόλους».

Αζάρ εναντίον όλων

Κι όμως αυτοί που έπαιζαν για πρώτη φορά με αυτόν τον τακτικό σχηματισμό φαίνονταν περισσότεροι στο γήπεδο. Με τον Εντέν Αζάρ να βγάζει το λάδι του Παβάρ στο πρώτο ημίωρο (ο μεσοεπιθετικός της Τσέλσι τελείωσε το πρώτο μέρος με 6/6 ντρίμπλες και 23/23 πάσες), οι Βέλγοι μπήκαν φουριόζοι όμως απέτυχαν να βρουν το πρώτο γκολ. Το διαγώνιο σουτ του Αζάρ πέρασε λίγο άουτ (15’), ενώ ο ίδιος παίκτης λίγο αργότερα (19’) έκανε νέα εκπληκτική ατομική ενέργεια, όμως το κεφάλι του Βαράν έδιωξε σωτήρια την μπάλα που πήγαινε μέσα! Το βελγικό κρεσέντο ολοκληρώθηκε στο 21ο λεπτό, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Αλντερβέιρελντ έπιασε γυριστό σουτ, όμως ο συμπαίκτης του στην Τότεναμ Γιορίς έδιωξε υπέροχα σε κόρνερ.

Όλοι για τον Μπαπέ

Το πλάνο του Ντιντιέ Ντεσάν είχε πολύ υπομονή, προσοχή και συνεχές τάισμα του Μπαπέ. Ο σφαιράτος Γάλλος επιθετικός έφυγε στην πλάτη της άμυνας (13’), όμως ο Κουρτουά πρόλαβε σωτήρια, ενώ λίγο αργότερα (34’) με πάσα πάρε-βάλε έβγαλε μόνο του τον Ζιρού, όμως εκείνος έχασε τον βηματισμό του κι έκανε ένα άθλιο τελείωμα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ευκαιρία του ημιχρόνου ήρθε στο 39ο λεπτό. Ο Μπαπέ με καταπληκτική κάθετη έβγαλε σε θέση τετ-α-τετ τον Παβάρ, όμως ο Κουρτουά άπλωσε το τεράστιο κορμί του κι απομάκρυνε με το πόδι σε κόρνερ!

Στο τέλος του ημιχρόνου, η Γαλλία μετρούσε 11 τελικές, οι περισσότερες «σκοτωμένες», όμως η ροή του ματς, έδειχνε ότι είχε πάρει στα χέρια του την ενέργεια του ημιτελικού, είχε συνέλθει από το αρχικό σοκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor Διαρροή: Βόμβα στο σημερινό αγώνισμα! Αυτοί οι δύο παίκτες κερδίζουν ημιτελικό! Μένει εκτός...

Ουμτιτί, όπως Τουράμ!

Στον προημιτελικό με την Ουρουγουάη χρειάστηκε ένα καλά εκτελεσμένο στημένο και το κεφάλι του Βαράν για να δώσει την λύση στην Γαλλία. Το σκηνικό επαναλήφθηκε κι εδώ μόνο που σε ρόλο πρωταγωνιστή ήταν ο έτερος στόπερ. Ο Σαμουέλ Ουμτιτί πήρε στον αέρα τον Φελαϊνί και κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι άνοιξε το σκορ (51’, 1-0), ένας απροσδόκητος σωτήρας σε ημιτελικό Μουντιάλ, όπως ο Λιλιάν Τουράμ σε αυτόν του 1998!

Το Βέλγιο πανικοβλήθηκε και οι χώροι πολλαπλασιάστηκαν. Ο μάγος Μπαπέ με ένα μυθικό τακουνάκι έβγαλε τον Ζιρού σε θέση τετ-α-τετ (56’), όμως εκείνος για πολλοστή φορά σε αυτό το Μουντιάλ ενήργησε αργά, με αποτέλεσμα η βελγική άμυνα να τον προλάβει.

Ο Μέρτενς ανακάτεψε τα πάντα, αλλά…

Ο Μαρτίνεθ δεν είχε πια να περιμένει κάτι άλλο. Ο χρόνος πίεζε και στο 60ό λεπτό έριξε μέσα τον Μέρτενς, ο οποίος σε ρόλο δεξιού εξτρέμ ανακάτεψε τα πράγματα, στέλνοντας τον Ντε Μπρόινε στην φυσική του θέση στο κέντρο. Μέσα σε ένα δίλεπτο (64’, 66’) δύο σέντρες του Μέρτενς έφεραν πανικό, με τον Γιορίς να έχει απάντηση στην πρώτη και την κεφαλιά του Φελαϊνί να περνάει ελάχιστα άουτ (66’).

Οι Βέλγοι όμως κάπου το παράκαναν με τις σέντρες. Οι «τρικολόρ» άρχισαν να διαβάζουν καλύτερα το παιχνίδι και το δίδυμο Βαράν - Ουμτιτί καθάριζε τα πάντα στον αέρα. Για να κάνουν ξανά «αχ» οι Βέλγοι χρειάστηκε να φτάσουμε στο 81ο λεπτό και ένα μακρινό σουτ του Βίτσελ, που έβγαλε με υπερένταση ο Γιορίς.

Την ώρα που οι «κόκκινοι διάβολοι» πνίγηκαν στο άγχος, οι παίκτες του Ντεσάν «έφαγαν» μαεστρικά τα υπόλοιπα λεπτά, με τον Κουρτουά να αρνείται το 2-0 σε διαγώνιο σουτ του Γκριεζμάν στην κόντρα (92’) και κλασικό τετ-α-τετ του Τολισό (95').

Ναι, ο ημιτελικός κρίθηκε στην φάση, σε μία λεπτομέρεια, όμως οι Γάλλοι ήταν πιο... ομάδα στο γήπεδο. Ήξεραν καλύτερα το μονοπάτι. Οι Βέλγοι μπορούν να περιμένουν. Allez les bleus!

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Λούκας Ερνάντεθ, Πογκμπά, Καντέ, Ματουιντί (85’ Τολισό), Μπαπέ, Γκριεζμάν, Ζιρού (83’ Ν’ Ζονζί).

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Σαντλί (90’ Μπατσουαγί), Αλντερβέιρελντ, Κομπανί, Βερτόνχεν, Ντεμπελέ (59’ Μέρτενς), Βίτσελ, Φελαϊνί (80’ Καράσκο), Ντε Μπρόινε, Αζάρ, Λουκάκου.

Πηγή: sdna.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share