ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

Σαν σήμερα, 01 Νοεμβρίου 1920: Η εκλογική ήττα του Ελευθέριου Βενιζέλου – Φεύγει απογοητευμένος απ’ την Ελλάδα

Σαν σήμερα, 01 Νοεμβρίου 1920: Η εκλογική ήττα του Ελευθέριου Βενιζέλου – Φεύγει απογοητευμένος απ’ την Ελλάδα
Όταν ο Βενιζέλος έχασε τις εκλογές
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σαν σήμερα, την 1η Νοεμβρίου 1920, η Ελλάδα βίωσε μία από τις πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις της σύγχρονης ιστορίας της. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, λίγους μόλις μήνες μετά τη διπλωματική του επιτυχία με τη Συνθήκη των Σεβρών, γνώρισε μια απρόσμενη πολιτική ήττα που σηματοδότησε την προσωρινή αποχώρησή του από την πρωθυπουργία και την έναρξη μιας νέας, δύσκολης περιόδου για τη χώρα.

Η αντίδραση του Βενιζέλου

Τις εκλογές κέρδισε ο συνασπισμός των αντιβενιζελικών δυνάμεων, υπό την ονομασία «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», με επικεφαλής τον Δημήτριο Γούναρη, έναν από τους πιο ένθερμους αντιπάλους του Βενιζέλου. Η επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου που ακολούθησε, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς ως καθοριστικός παράγοντας για τις τραγικές εξελίξεις που οδήγησαν αργότερα στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σε συνέντευξή του πολλά χρόνια αργότερα, ο ίδιος ο Βενιζέλος θυμήθηκε εκείνη τη νύχτα με εντυπωσιακή ψυχραιμία. Και, όπως ο ίδιος ανέφερε, κοιμήθηκε ήσυχα, χωρίς να νιώσει αγωνία ή απογοήτευση. Για εκείνον, οι εκλογικές νίκες και ήττες ήταν μέρος του δημοκρατικού παιχνιδιού, ενώ η πραγματική του συγκίνηση, όπως είπε, ήρθε έναν χρόνο αργότερα, με τα δυσάρεστα νέα από το μέτωπο της Μικράς Ασίας.

Οι εφημερίδες της εποχής περιέγραφαν το πολιτικό σκηνικό ως πανηγυρικό για τη βασιλική παράταξη, αλλά και ζοφερό προμήνυμα για όσα θα ακολουθούσαν. Παρά τις προειδοποιήσεις των συμμάχων ότι η παλινόρθωση του Κωνσταντίνου θα είχε σοβαρές διεθνείς συνέπειες, η λαϊκή μέθη της νίκης έπνιξε κάθε φωνή ανησυχίας.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου